Alla dessa egenrättfärdiga män!

Så har det hänt igen!

”Inga kameror tillätts i samband med avrättningen, men vittnen och lokala journalister på plats sade att steningen utfördes av ett 50-tal män framför ögonen på en tusenhövdad publik. Några åskådare försökte ingripa mot steningen. Men då öppnade milisens vakter eld och dödade en liten pojke, uppger TT” Uppgiften om steningen har jag hämtat ur Dagen, men nyheten har också funnits tillgänglig i andra medier.

Jag kan inte förstå hur så många män kan uppbåda sådan egenrättfärdig vrede över påstådda sexuella synder, att de släpar ut en flicka och dödar henne offentligt på det mest barbariska sätt och samtidigt känna att de ärar Gud och håller hans bud. Ibland får jag känslan, att för fundamentalister inom alla religioner, är sexualiteten den helt överskuggande frågan för relationen mellan Gud och oss människor. Alla andra synder kan Gud förlåta, men bryter vi mot något sexuellt tabu, då ska syndaren helst elimineras. Vi vet från Bibeln, hur Jesus hanterade en liknande lynchmobb, som vi läser om i Dagen. De åskådare som försökte ingripa mot steningen i Somalia lyckades inte stoppa grymheterna, men vi kan vara säkra på att de förstått Guds vilja klarare än de egenrättfärdiga männen som kastade stenarna. Det är viktigt att vi inte blundar för alla dem som står emot blind fanatism. De är de som står för den sanna tron vare sig det gäller kristna eller muslimer.

Jag har ofta också förvånat mig över det märkliga, att dessa egenrättfärdiga män nästan alltid bara hittar kvinnor som är otrogna. I berättelsen om äktenskapsbryterskan i Bibeln verkar ingen av deltagarna uppleva det som något märkligt, att det bara är kvinnan som släpas till Jesus. Trots att hon enligt berättelsen ”ertappats med äktenskapsbrott.” Samma mönster ser jag i fallet som skildras i Dagen, men också i mängder av tidigare fall, att stening oftast drabbar kvinnor. Om nu alla dessa egenrättfärdiga män är så duktiga på att hitta kvinnorna/flickorna varför hittar de inte männen som torde ha deltagit i brotten?

Är jag överdrivet illvillig om jag tycker mig se en patriarkalisk konspiration?

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , ,

13 Responses to Alla dessa egenrättfärdiga män!

 1. larsa skriver:

  Fy för helvete vad fruktansvärt.
  Man tror knappt det är sant.

  Kan inte någon rik satan betala några vapenfixerade stridspittar att åka ner dit och bara nacka några av de ansvariga för detta.
  Om en 10-20 personer hittas mördade, som alla vet är ansvariga för mordet på den 13 åriga flickan, så borde det få några av dom dära fanatiska rövhålen att dra sig för att tortera barn till döds igen.

  Fy för helvete va dåligt man mår av att sånt här kan hända.

 2. LeoH skriver:

  Larsa, ilskan får inte förblinda oss. Jag tror inte att privata straffexpeditioner är lösningen på problemet. Vi måste hitta vägar som stärker de goda krafterna, som vi vet finns och som med all säkerhet är en överväldigande majoritet.

 3. Monica skriver:

  Parallellen med Jesus och synderskan är intressant.
  Samma fråga där:
  Mannen som hon syndade med då? Varför ville de inte stena honom?

  Men vad hemskare är i denna nutida tragedi är att det handlar om en flicka som blivit våldtagen.

 4. Joachim Elsander skriver:

  Man saknar ord inför ett ett sådant vansinne. Berättelser som den här gör att jag ryser så fort sharialagarna kommer på tal. En mänsklig ryggradsreflex är Larsas resonemang. Men vi vet att det onda bara kan besegras med det goda. Herre Jesus förbarma dig!

 5. LeoH skriver:

  Sharialagarna tillåter inte lynchjustice. Det är inte så att en hop islamister i trosnit kan släpa ut en kvinna/flicka till stening på blotta anklagelsen. Både i de judiska och muslimska krävs mycket hårda vittnesregler. Det är därför jag drog jämförelsen med äktenskapsbryterskan. Där påstod vittnena att hon ”ertappats”, då torde mannen varit närvarande. Hopen ljög.
  Det samma gäller steningen i Somalia. Det var en lynchmobb, som rättfärdigade sina handlingar med lagen.

 6. kyrksyster skriver:

  Det är fruktansvärt. Tyvärr så anser vissa grenar av Islam att det inte finns varken förlåtelse,förståelse eller barmhärtighet. Man ser inte vad som hänt, bara att flickan blivit oren och måste bort för att inte orena hela gruppen. Det är som med hedersmorden. Det är primitiva urgamla traditioner som egentligen inte hör hemma i Islam.

  På senare år har jag tänkt en del kring männen som släppade kvinnan till Jesus. När han säger att den som är utan synd kan kasta första stenen så går de alla. De hade i alla fall så mycket självkännedom att de insåg att de var syndare. Hur vanligt är det idag? Hur hängs inte folk ut i media, döms i skvallerpratet? För att andra ska känna sig som bättre människor – inte skulle de erkänna att de också brister?

 7. LeoH skriver:

  Du har så rätt, Kyrksyster. Vi har nog alla någon kännt den där tillfredställesen av att någon ändå är sämre än vi själva.

 8. Andreas skriver:

  Varför skriver du inte egenrättfärdiga negrer, eller egenrättfärdiga muslimer? Är det mer fördomsfullt än att dra 3 miljarder män över samma kam på grund av några ökenbarbarers agerande?

  Sist men inte minst, vilka tror du det var som försökte ingripa mot steningen, män eller kvinnor?

  Så, innan du så ivrigt sträcker dig för att plocka bort flisan ur mitt öga…

 9. LeoH skriver:

  Jag skriver män av samma anledning som jag skriver att det är män som slår kvinnor i Sverige.

  Rent generellt har jag väl i den här frågan som i de flesta andra frågor anledning att ta bort bjälken i mitt öga och om du inte inte tillhör dessa egenrättfärdiga män. behöver du ju inte ta åt dig.

 10. Sanna Brandel skriver:

  Hej! Jag och en klasskamrat skriver ett arbete om just stening i Somalia. Vi valde detta ämne efter vi läst ditt inlägg och andra om steningen av 13-åriga Aisha, och vi undrar om vi skulle kunna få din e-mailadress så att vi kan ställa några frågor till dig om ämnet?
  MVH Sanna och Kajsa

 11. […] Två tidigare inlägg i ämnet kan ni hitta här och här. […]

 12. camilla skriver:

  hej jag och en klasskamrat skriver ett arbete om just stening i somalia. vi valde detta ämmne efter vi läst ditt inlägg och andra om stningen av 13 åriga aisha och vi undrar om vi skulle kunna få
  din e-mailadress så att vi kann ställa några frågår till dig om
  ämnet?
  mvh camilla

 13. LeoH skriver:

  Camilla,
  Har nog inget att tillägga. Har inga större kunskaper i ämnet. Jag reagerade på det orimliga i att offret för en våldtäkt bestraffas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: