Patriarkatets dubbelmoraliska ansikte.

En gång i månaden får jag nyhetsbrev från Kristna Fredsrörelsens Fredtjänsprogram. Nyhetsbreven ger goda kunskaper om hur kampen för mänskliga rättigheter utvecklas i Latinamerika. Ibland får jag också uppmaningar att delta i någon blixtaktion mot makthavare runt om i världen.

Nyhetsbreven berättar om framgångar i kampen, men ofta, ofta om motgångar, så hjärtskärande att jag bara vill dra ett täcke över huvudet och ynka mig över ondskan i världen. I det nyhetsbrev som landat i min e-post idag fastnade jag för nyheten från staden Pujiltic i Chiapas, Mexico.

Ett trettiotal kvinnor i staden har organiserat sig för att hitta vägar till ett människovärdigt liv. De bygger upp en liten affärsrörelse med stånd vid genomfartsleden, där de säljer egenproducerade produkter. En vällovlig aktivitet kan tyckas. Men tydligen inte för alla!

”Den 28 augusti i år kom runt 600 män och attackerade gruppen, som kallar sig ”11 de agosto”. Männen rev ner de affärsstånd kvinnorna byggt upp och hotade kvinnorna till livet. Ett trettiotal av männen var mer aktiva i förstörelsen. De brände upp det som kvinnorna förvarade på platsen så som kläder, mat och 15200 pesos i kontanter (cirka 8000 SEK). Männen sa till kvinnorna i gruppen att ”vi har kommit hit för att döda er”.

Om nu kvinnornas aktivitet av någon outgrundlig anledning är så felaktig, att det måste till våld för att stoppa den skadliga verksamheten, då frågar sig vän av ordning – vad är då männens förslag till alternativa verksamheter för kvinnorna? Hör och häpna: ”De ledande männen från sockerföretaget har sagt att kvinnor ska stanna hemma och ta hand om hem och barn, eller jobba på horhus.”

Uppmaningen sker i en stad där det finns 196 bordeller på 600 personer närmast ortens sockerfabrik! I Somalia stenas en våldtagen 13-årig flicka av män med kinderna blossande av moraliskt nit. I Pujiltic drogas 7- åriga flickor för att de ska orka arbeta på bordellerna! Vad som blossar på de besökande männens kinder behövs det inga kvalificerade gissningar för att förstå.

Varje gång jag läser nyheter, som nu den från Pujiltic, ställer jag mig frågan: Var finns Kyrkan? Står den bredvid kvinnorna, när de attackeras av männen? Står Kyrkan utanför bordellerna och uppmanar männen att vända om? Jag menar, 196 bordeller! Det kan inte ha undgått Kyrkan! Varför har jag den bestämda känslan av, att Kyrkans röst hörs först när männens missgärningar leder till t ex illegala aborter? Då riktas inte de moraliska förkastelsedomarna mot männen, utan det är de våldförda kvinnorna som stämplas och fördöms.

 För så är det med patriarkatet, att oavsett om männen drivs av moraliskt nit eller av omoraliska svinaktigheter, så är det kvinnorna/flickorna som får bära bördan och stå där med skammen!

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , ,

2 Responses to Patriarkatets dubbelmoraliska ansikte.

  1. Kerstin skriver:

    Väl talat.

  2. […] tidigare inlägg i ämnet kan ni hitta här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: