Vad är det här för struntprat?

Läste en kort notis i Dagen att friskolor riskerar att gå i kaputten. Jag är inte direkt förvånad, utan har nog väntat mig att det skulle ske förr eller senare.

Däremot är det mycket förvånande att läsa: ”De elever som går i ett friskolegymnasium har inte automatiskt rätt till en plats i det kommunala gymnasiet.”

Vad är det här för struntprat!? En friskola finansieras med kommunala medel. Styrs och kontrolleras av myndighet. Självklart är en friskola en del av den kommunala verksamheten och ansvaret. Om en skola inte klarar ekonomin och konkar, då får väl kommunen rycka in och ta ansvaret för driften. Elever kan väl inte avstängas från rätten till undervisning bara för att de råkat välja fel kommunal utförare?

Eller kommer vi att få läsa att gamla inte har automatisk rätt till en plats i det ”kommunal äldreboendet” om den alternativa utföraren hamnat i ekonomiskt obestånd?

Alla fristående alternativ som finansieras med skattemedel är kommunala verksamheter och inget annat. Det spelar ingen roll om det är skolor, fritidsgårdar, förskolor, vårdcentraler, äldreboenden. Verksamheterna skall kontrolleras av kommunen och kommunen kan aldrig hävda att ansvaret för missförhållanden ligger hos någon annan dem.

Visst kan det kännas svårt att behöva sitta med Svarte Petter, men så är det och så måste det vara. Om en utförare inte klarar av verksamheten, då är det kommunens ansvar att se till att brukarna går skadeslösa.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 Responses to Vad är det här för struntprat?

  1. Pappas flicka skriver:

    Fast jag undrar om man kan tänka så riktigt. Äldreomsorg som utförs av alternativ utförare är ju ändå beställd och upphandlad av en kommunal nämnd. Det är ju inte friskolorna. För friskolornas del så ”räcker” det ju att de fått klartecken från skolverket, det behöver ju inte ens finnas något behov av dem, det enda kommunen kan göra är ju att yttra sig till skolverket. Det är ingen kommunal nämnd som varken beställer eller upphandlar friskolorna. När det gäller grundskolan är alla barn garanterade en plats men gymnasiet är ju en frivillig skolform där ingen egentligen är garanterad plats (även om det i praktiken ser annorlunda ut) så jag tror egentligen inte att man kan dra paralleller mellan fristående gymnasieskolor och äldreomsorg som utförs av alternativ utförare. Även om jag håller med dig i själva sakfrågan eller vad man ska säga. Du förstår nog vad jag menar.

  2. LeoH skriver:

    Jag förstår vad du menar och kan väl också ge dig rätt:-) Frågan blir nog mer aktuell om det fria vårdvalet får genomslag eller om kommuner lägger ner den egna ädreomsorgen och hänvisar gamla till ett antal ”godkända” utförare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: