Det finns bara en väg, (det gäller att välja den rätta)!

Jag har vid skilda tillfällen berättat om mina erfarenheter från vänstern. Hur jag alltmer mer blev tveksam till den klart uttalade principen, att det fanns hur många borgerliga vägar som helst, men bara en korrekt socialistisk. Det knepiga med principen var att den alltid gällde den egna organisationen, vilket ledde till långvariga och infekterade gräl mellan vänsterorganisationerna. För alla ansåg sig vara bärare av den enda rätta socialistiska vägen! Det kastades citat av lärofäderna och skrevs hyllmetrar av böcker som tolkade urkunderna. För mig som inte var alltför kunnig vare sig i filosofi eller politisk teori, var det bara försöka hänga med. Jag minns hur jag på ett VU-möte inom förbundet Kommunist blev anklagad för att vara ”arbetarliberal.”  Någon avvikelse skulle vi väl alla bära på.

När jag i början på 90-talet hamnade inom den kristna föreställningsvärlden, upptäckte jag rätt snart, att den mentala miljön var mycket snarlik den som vänstern burit på. Mängden av olika kyrkor, församlingar och andra sammanslutningar överglänste med råge allt vad vänstern lyckats prestera. (Visserligen under en mycket kortare tid än den kristna tidsrymden.) Trots mycket tal om ekumenik fanns det mängder av, vilket jag också rätt snart upptäckte, uttalade och outtalade motsättningar mellan alla dessa kyrkor och församlingar. Barn eller vuxendop? Andedop? Tungotal? Dogmer om Maria? Synen på Bibeln? Endast skriften eller kunde traditionen också vara giltig? För en nykristen hopade sig frågorna. Vad av allt detta var frälsningsfrågor? Jag insåg ganska snabbt att jag fortfarande bar på svagheten från vänstern. Bristande kunskaper i filosofi och nu också bristande insikter i teologi. Jag läser och lyssnar med intresse, men oftast förstår jag mycket lite, om någonting alls.

Allt oftare ställer jag mig frågan, dels å mina egna vägnar och dels å andras, hur många av alla dessa dogmer kan jag brista i kunskap om, utan att riskera min frälsning? Om jag tror på Jesus Kristus. Hans död, uppståndelse och himmelsfärd. Gäller Luthers tolkning av Paulus, ”Rättfärdiggörelse genom tron allena”, mig också? Eller måste jag också aktivt tro, att Luther har rätt i sin tolkning?

Låt mig förenkla frågan ytterligare. Hur tung måste min tro vara, för att mitt hopp om frälsning inte skall vara ett fåfängt hopp? Måste min tro väga ett ton eller räcker 1 gram? Mer kanske jag inte orkar bära eller framförallt förstå.

Tips: Två artiklar i Dagen som något lite tangerar mina funderingar: här och här.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

10 Responses to Det finns bara en väg, (det gäller att välja den rätta)!

 1. Karin Hakalax skriver:

  Hei Leo, håller mig borte från KP så jag kommenterar här! Bifogar gammal monty pythonklassiker ur Life of Brian – fraktionering och förtal:

 2. LeoH skriver:

  Jag minns hur jag skrattade när jag såg filmen! Det var som att se oss själva i en förvriden skrattspegel.

 3. Rolf skriver:

  På tal om vänstern. Som jag ser det är vänstern det parti Jesus skulle valt om han kommit nu. DE för en fördelningspolitik som gynnar de sämst ställda likt det kristna budskapet. Medan de borgerliga gör tvärtom gynnar de som redan har det någorlunda bra de som har jobb, är friska och ickepensionärer. Neddragningar av bidrag och jobbskatteavdrag talar sitt tydliga språk. Men så kommer motsättningen Vänstern uttalar sig som ateistpolitiskt medan de borgerliga ser sig som kristna KD ex. Hur man ska göra som kristen i ett val är då att antingen vara helt opolitisk, ej rösta eller rösta på vänstern och försöka förändra detta parti till ett kristet parti men behålla fördelningspolitiken. Alternativt rösta borgerligt och försöka förändra de som påstår sig som kristna att läsa bibeln och härmed föstå att de för en långt ifrån kristen politik.

 4. LeoH skriver:

  Jag uttalar mig aldrig om vilket parti jesus möjligtvis skulle kunna tänkas tillhöra. Det vi vet från Bibeln är att verkligen värjde sig mot alla försök att dra in honom i en politisk agenda.

  Vi kristna däremot har vägledning för hur vi ska se på t ex fördelningspolitik. Vi ska alltid ta vår utgångspunkt i de sämst ställda och förtryckta. Vi ska kritisera makthavare, när de bryter mot de principerna, oavsett om det är alliansen eller S, V och Mp.

  Vi ska alltid stå fria från den världsliga makten. Iannat fall korumperas vi och blir en del av förtrycket.

 5. Kerstin skriver:

  Ingen slump att jag hållit mig utanför både vänsterns utredningar om Lenins skägg och de kristnas om påvens 🙂

 6. LeoH skriver:

  Det är ingen slump att jag upplever att du är hyfsat klok.:-)

 7. Jonas Lundström skriver:

  Jag tror nog den modernistiska och i viss mån grekiska dikotomin mellan själ och kropp, tro och praktik, påverkar här. Kristendomen har lagt betoningen på ”det inre”, men jag betvivlar att dom tidiga judiska messianerna såg det hela på detta sätt. Kan man inte tänka på tron mer som ett sätt att leva, en livsväg, en process av Exodus där man vandrar mot Guds rike. I så fall är vad man ”tycker” eller har för intellektuella uppfattningar underordnat hur man lever. Dogmer är viktiga i korrelation till hur dom påverkar våra liv. Vet inte om detta kan kasta något ljus över frågan…?

 8. […] skriver om mötet med en rasist i simhallen och hur lätt en vandringssägen kan ta sin början, Leo funderar över hur svårt det är att tänka rätt, Strötankar tänker lite djupare på vad […]

 9. Kerstin skriver:

  Tack för den komplimangen. Jag får väl återgälda den 🙂

 10. […] i lokal ekumenik För en tid sedan skrev jag ett inlägg, “Det finns bara en väg, (det gäller att välja den rätta)!” I inlägget försökte jag visa på hur jag upplevde likheter med mina erfarenheter från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: