Kraften i lokal ekumenik

För en tid sedan skrev jag ett inlägg, ”Det finns bara en väg, (det gäller att välja den rätta)!” I inlägget försökte jag visa på hur jag upplevde likheter med mina erfarenheter från vänstern och de erfarenheter jag mötte när jag klev in och blev aktiv kristen. Inom vänstern hävdades med kraft att det fanns hur många borgerliga vägar som helst, men bara en rätt väg till socialismen. Givetvis hävdade varje vänsterorganisation att just de hade hittat den rätta vägen!

Efter en tid i en kristen miljö upptäckte jag att ett liknande mentalt tillstånd. Olika kyrkor hävdar med mer eller mindre eftertryck, att just de förstått Jesus budskap bäst. Alla andra är vilseförda och riskerar att hamna i helvetet. Jag har i olika sammanhang och i en hel del inlägg markerat, att jag har mycket svårt för den inställningen. För mig är det mer enkelt. Det är en fråga om vårt förhållningssätt till Jesus Kristus oavsett vilken kyrka eller tradition vi bekänner oss till.

Med den inställningen har jag inga som helst svårigheter att helhjärtat ansluta mig till Charlotte Thereses ”kors-tåg för ekumenik.” För mig är ekumenik i första hand lokalt och i mötet med andra kristna. Här i Bjuråker-Norrbo har vår församling ett mycket fruktbart lokalt samarbete med de två pingstförsamlingarna och baptistförsamlingen inom vårt område. Varje år, under den ekumeniska böneveckan, har vi samlingar i alla våra kyrkor. 2007 firade vi en gemensam nattvard i Saronskapellet.

En tradition som etablerats är att vi varje år firar Gökotta på Avholmsberget tillsammans med Betelförsamlingen på Kristi Himmelsfärdsdag. Andra advent har vi sen många år haft en gemensam Gudstjänst i Brännås tillsammans med Betelförsamlingen. Under sommaren har alla församlingar ett samarbete med aktiviteter i Dellenbaden.

Det här samarbetet har för min del inneburit, att jag utan känsla av främlingskap, kunnat delta i utbildningshelger med Betelförsamlingen. Helger som avslutats med Gudstjänst med nattvard. Under de här dagarna har jag känt stor samhörighet och hemkänsla.

Vi är i sanning, i bästa bemärkelse, bröder och systrar i Jesus Kristus.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Kraften i lokal ekumenik

  1. Kerstin skriver:

    Ha en riktigt fin och GOD JUL

  2. Charlotte skriver:

    Fint att du är med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: