Byråkratlogik!

De senaste dagarna har jag lite då och då återkommit till nyheten att 800 miljoner saknas vi Karolinska universitetssjukhuset. I samma artikel kan vi också läsa att Karolinska inte är ensamma om problemen, utan pengabristen drabbar de flesta sjukhusen.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg måste spara 280 miljoner. Universitetssjukhuset MAS i Malmö har ett sparbeting på 165 miljoner. Universitetssjukhuset i Örebro har ett underskott på 125 miljoner. Bara för att nämna några exempel. Bilden är i det stora hela likartad vid de flesta av landets sjukhus.

Vän av ordning frågar sig givetvis, hur har det blivit så här? Artikeln i SvD ger svar. De flesta förklarar underskotten med ökade läkemedelskostnader och fler patienter. Jag har i sig ingen anledning att betvivla förklaringarnas giltighet, men ställer mig frågande till lösningarna.

Lösningen verkar vara, på de flesta håll (om inte på alla), att minska personalen och att minska på antalet vårdplatser. Om antalet patienter ökar, lär det vara improduktivt att minska på personalen och antalet vårdplatser. Blir människor friskare om det inte finns personal och vårdplatser?

Lösningen verkar bygga på samma logik som principerna för sjukförsäkringen. Ju fler som utförsäkras, desto färre sjuka!

Byråkratlogiken firar verkligen triumfer!

Bloggtips: Ett hjärta Rött skriver om hur Sjuka rehabiliteras på socialen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: