Det var jag som byggde landet!

Vadan nu detta plötsliga övermod?

En liten förklaring är nog på sin plats. Som ung SSU-ordförande i början på 60-talet, hörde jag uttrycket, ”Det var vi som byggde landet”, för första gången. SSU hade en gemensam aktivet med PRO i Sundsvall. Vid något samtal fälldes uttrycket. Det är det enda jag minns från aktiviteten.

Genom åren har jag mött påståendet i debattartiklar, insändare, föreläsningar och i direkta diskussioner, som ibland nästan urartat i gräl. Jag upplevde att påståendet på något sätt bortsåg från oss som höll på och byggde landet. Det var ju vi som finansierade bl. a pensionerna!

Nå, strunt i det. Ingen idé att minnas gamla diskussioner och felaktiga analyser. I dag fyller jag 65 år och kan förena mig med skaran som med kraft hävdar: Att det var vi som byggde landet!  Det är inte bara en födelsedag jag firar, utan min person har tydligen också fått digniteten av att vara en moralisk egenskap. Jag är ålderspensionär!

Nu kan jag uppfodrande säga till våra barn: Arbeta duktigt, så att min pension inte hotas. Tänk på att det var jag som byggde landet!

Andra bloggar om: , , ,

6 Responses to Det var jag som byggde landet!

 1. Monica skriver:

  JÄTTEGRATTIS!

  Moralisk egenskap?

  Hur firar du?

 2. Johan Stenberg skriver:

  Grattis Leo! 🙂
  *bugar mig djupt* 😉

 3. Rolf skriver:

  Det var de fattiga och beroende, de som för sin överlevnad tvingades arbeta för någon annan och som kom att kallas arbetare. De som inte längre kunde försörja sig på landet och inte försökt prova lyckan i USA som var de vi ser som de som byggde landet. Rättare sagt efter hand välfärdsstaten. De vars barn och barnbarn sedan förådde det som kan kallas arbetarklassens ideal och istället genom det välfärdssamhälle som kom gjorde möjligheten till självföreverkligande möjligt för fler än rena kapitalister av gamla skolan att bli egoister och småkapitalister. Därifrån var inte steget långt till det vi idag ser nu ett samhälle utan lojalitet och sammanhållning med de svaga. Istället präglat av misstänksamhet mot de som ej lyckats och blivit beroende av allmosor. De som byggde landet bör kommas ihåg utan dem skulle vi inte fått ett välfärdsamhälle. Att detta nu monteras ner eller segregeras är däremot ett fenomen av vår tid och den mörka sidan av hur det gick sedan

 4. LeoH skriver:

  Tackar för gratulationerna, Monica och Johan! På grund av förkylningar och andra sjukdomstillstånd firar jag inte alltför överdådigt. Ätit en god lunch och druckit ett glas vin. Kan bli ett glas till, när det är dags för lunch.

 5. LeoH skriver:

  Ett glas till middagen förstås!

 6. LeoH skriver:

  Rolf, du tar upp en djupare fråga än vad mitt något skämtsamma inlägg avsåg. Jag vill mer markera att den ”generationsöverenskommelse” som t ex ATP-systemet byggde på fullständigt baserades på att 40-talisterna var en så stor grupp och som också gick ut i arbetslivet relativt tidigt. Det skapade de ekonomiska förutsättningarna för alla reformer som tisigare generationer beslutat om. Vi såg ju hur det gick när staten insåg vad som skulle hända när en generation något färre till antalet och som gick ut i arbetslivet senare skulle garantera ATP-pensioner till alla 40-talister. Då var vår generatuion tvungen att ändra systemet till det sämre, åtminstone för oss 40-talister.

  Så här på min pensionsdag, kan jag i och för sig helt ta till mig, att det var vi 30- och 40-talister som begravde arbetarrörelsen. Där byggde vi inte vidare på det tidigare generationer byggt upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: