Har vi inte hört det förr? Jag lyder bara order!

Idag har jag läst en kolumn av Cordelia Edvardson och fått insikter om att det inte kan vara lätt att uppehålla tjänsten som generaldirektör för Migrationsverket. Stackarn är bunden av ett omänskligt regelverk och tvungen att lyda order.

Läs Edvardsons beskrivning av två fall av utvisningar, där generaldirektör Dan Eliasson försvarar sig med, att regelverket tvingar myndigheten och honom att utvisa.

Det ena fallet rör Lollo och hennes syster som blivit misshandlade av sin far och placerats i skyddat boende av kommunen. Nu ska de utvisas till Kroatien tillsammans med sin far.

Det andra fallet rör 9-åriga Maria, som kom till Sverige med sin sjuka mor. Maria har de senaste tre åren bott i fosterfamilj. Nu har myndigheten blivit ”tvungen” att utvisa Maria till vad jag förstår Ryssland. Där finns det en hemlös och alkoholiserad far. Marias sjuka mamma blir tydligen kvar i Sverige. Hon kan inte flyttas. Generaldirektör Dan Eliasson hävdar att han och myndigheten bara följer regelverket. Ett regelverk som tydligen inte ens tillåter myndigheten att ta hänsyn till FN:s barnkonvention.

Som sagt, läs Cordelia Edvardsons kolumn. Jag hör hennes omisskänneliga röst, full av empati och ilska. Den är giftig i sina slutsatser, när hon visar generaldirektören på möjligheten att säga upp sig. Vi behöver inte lyda order, för sist och slutligen är det ett mycket dåligt försvar för omoraliska handlingar.

Jag har ägnat en del av kvällen åt att skicka e-post till riksdagspartiernas kanslier med en fråga, om deras riksdagsledamöter verkligen har varit med om att fatta beslut i riksdagen, som tvingar Migrationsverket till ovanbeskrivna utvisningar. Det vore bra om andra gjorde likadant.

Jag kommer att redovisa svaren allteftersom de kommer neddimpande i min e-postlåda.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

9 Responses to Har vi inte hört det förr? Jag lyder bara order!

 1. Rolf skriver:

  Dessa generaldirektörer mfl säljer sin själ för att behålla sitt arbete och sin status. Civil olydnad eller kurage att avgå i protest ingår inte i deras syn på livet. Därför har vi de lagar vi har även när berörda myndighetspersoner ser att de inte fungerar mänskligt sett. Nej att lyda order finns det bara en myndighet som måste och där olydnad blir katastrof. Det är i försvarsmakten. Här måste order åtlydas civil olydnad eller protester här skulle bli fatalt i en krissituation.

 2. LeoH skriver:

  Är inte helt säker på om jag delar din uppfattning om kravet på lydnad inom försvarsmakten. Skall inte Nürnbergrättegångens domslut tolkas så, att en militär inte kan åberopa att han bara lytt order om ordern inneburit brott mot internationella krigslagar?

 3. Rolf skriver:

  DE som dömdes i Nürnbergsrättegången ser jag som de som gav order. Inte soldater. Det var inga vanliga soldater som dömdes utan de som gav orderna. Men när det som här handlar om diktaturfasoner som innefattar folkmord är det en sak som omvärlden ska reagera för och när möjligt dömma de ansvariga. Försvarsmakten ser jag som försvar vid angrepp inte en invasionsstyrka i främmande land och absolut inte folkmördare det är inte försvar utan terror. I en terrormakt måste civil olydnad bekämpa folkmördare.

 4. LeoH skriver:

  Om jag lyder en sergeant som ger mig, en soldat order att skjuta en fånge, då begår jag en krigsförbrytelse och torde rent juridiskt kunna dömmas.

 5. Rolf skriver:

  Ja man tycker det. Men i krig är det serganten som bör dömmas i en krigsrättegång om det nu fungerar under ett krig. Soldaten har med all säkerhet valet att skjuta eller själv bli skjuten på grund av ordervägran. Krasst men sant.

 6. Peter Eremiten skriver:

  Om generaldirektören avgår kommer det en ny, lydigare.
  Vad har blivit bättre? Möjligen att några har fått något att tänka på? Reglerna kommer inte att ändras så länge inte riksdagsmajoriteten säger ifrån.

  MVH

  Petter Eremiten

 7. LeoH skriver:

  Alla måste vi ta ansvar. Cordelias råd till Dan Eliasson att han borde avgå om han nu mår dåligt regelverken, som han måste följa. Gör han inte det, då lär han väl acceptera regelverket.

 8. […] svar i dag. Det har inte kommit något svar från riksdagspartierna på den fråga jag ställde igår. Bortsett från ett automatiskt svar från Kristdemokraterna, som lovar att […]

 9. […] har inte något parti svarat. Ännu har inget partikansli svarat på den fråga jag ställde den 12 februari. Frågan gällde om partiernas riksdagsmän verkligen varit med om och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: