Äntligen ett erkännande!

I en kort notis i DN berättas det att USA:s representanthus tydligen i ett enhälligt uttalande hyllar apachehövdingen Geronimo för hans:

”extraordinära mod’ och hans beslutsamma försvar av sitt land, sitt folk och dess livsstil.”

Det är intressant att representanthuset erkänner att Geronimo (och många, många andra ledare för skilda indiannationer) var indragen i ett försvarskrig. Det bör ju innebära, att representanthuset också inser vilka som var angriparna. Kommer apachenationen att kompenseras på något sätt eller skall de vara nöjda med klappen på axeln för ”extraordinärt mod?”

Om vi så bara har ”indian- och cowboyfilmer” som kunskapskälla, har vi ändå en hyfsad kunskap om vad som egentligen drabbade indianerna. 

Vi vet hur det gick till. Européerna kom till Amerika. Först i små rännilar, som växte till stora floder. Indianerna började känna sig obekväma. De kände att de började trängas ut från sitt eget land. De försökte säga till inkräktarna, att det var deras land invandrarna tog. Vi vet svaren indianerna fick. ”Bevisa äganderätten” eller ”Vi har köpt det från era hövdingar. Se här de undertecknade handlingarna.” Om indianerna inte godvilligt accepterade tingens ordning, föstes de med våld bort.

Européerna och deras ättlingar trängde sig allt längre in i det ”jungfruliga landet.” Indianerna började känna sig något pressade, för att uttrycka det milt. Många hävdade att de måste sätta sig till motvärn mot utvecklingen. Det skulle vara förödande att stillatigande acceptera att de ”vita” bosättarna bara tog över. Förhandlingslösningar avlöste varandra och ”fredspipor röktes”, men utvecklingen var obönhörlig. Indianerna trängdes undan eller rent av förflyttades till reservat, utan utvecklingsmöjligheter.

Och nu händer det som skildras i mängder av filmer: En grupp soldater, cowboys eller jägare rider intet ont anande i landskapet, nästan som på en oskyldig utflykt. Plötsligt ser de en hotfull rökpelare och de rider dit. De får se ett nedbrunnet stockhus och döda nybyggare. Händelsen leder till att förövarna givetvis måste bestraffas. Antingen är det hämndlystna nybyggare som tar upp förföljandet eller så kommer kavalleriet till undsättning. Så skildrades händelserna. Orsaken till krigen var alltid indianernas påstått oprovocerade angrepp på ”fredliga” nybyggare.  ”Indianexperter” uttalade sig om indianernas primitivitet, grymhet och opålitlighet. Krav på hårda tag och ett slut på daltandet restes.  

Vi vet resultatet. Indianerna besegrades och föstes tillbaka till ännu mindre och ogästvänligare reservat. Reservat, där indianerna var fullständigt rättslösa och i händerna på myndigheternas godtycke. Jag kan inte förneka, och vill det inte heller, att mycket av den förståelse av världen jag har, baseras på de känslomässiga erfarenheter alla dessa indianfilmer gav. 

Det känns gott, att min ungdoms hjälte Geronimo, får erkännandet att ha lett ett hjältemodigt och rättfärdigt försvarskrig. Det innebär ju samtidigt, att representanthuset erkänner att apacheindianernas kamp fördes mot en övermäktig och ondsint fiende.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

6 Responses to Äntligen ett erkännande!

 1. Maja skriver:

  Ja det är bra. Något händer!

 2. Peter Eremiten skriver:

  Detta gäller ju inte bara USA och indianerna. Har spanjorer och portugiser bett om ursäkt för hur de behandlade indianerna i Syd- och Centralamerika?
  Har engelsmän, ryssar, fransmän, japaner med flera bett kineserna om ursäkt? Hur behandlades afrikanerna av kolonialmakterna? För övrigt: hur behandlar den rika världen idag människorna i Tredje Världen?
  Hur behandlas till exempel dem, som odlar sockerrör i Brasilien för etanoltillverkning? Vad betyder avverkningen av regnskogarna för urbefolkningarna?
  Enligt ILO, FN:s internationella arbetsorganisation finns det idag 12,3 miljoner slavar. Se http://www.globalportalen.se/223.htm
  Enligt National Geographic Magazine finns det 27 miljoner slavar. Se http://www.kolumbus.fi/gabbe.gronroos/gabbloggen/B1846581501/C1929194332/E857398266/index.html
  DEt räcker inte att be om ursäkt. Det finns mycket att ta itu med.
  MVH
  Petter Eremiten

 3. LeoH skriver:

  Du har så rätt, Peter!

 4. Boddhisattva skriver:

  ”Vi vet svaren indianerna fick. “Bevisa äganderätten” eller “Vi har köpt det från era hövdingar. Se här de undertecknade handlingarna.” Om indianerna inte godvilligt accepterade tingens ordning, föstes de med våld bort.”

  Hmm, påminner mig om muslimernas kolonialisering av Europa med de styrandes (som lever långt ifrån dem) godkännande. Vad bra att judar, muslimer och afrikaner aldrig sysslat med kolonialiseringar eller folkmord. Nej just det, det är ju bara vita som kan vara dumma, förlåt jag glömde det, men vi utgör bara ca 4% av jordens befolkning så vi är snart borta, skönt va? Men vem ska alla gnälla på när den vite mannen är borta?

 5. LeoH skriver:

  Var det något fel på min historieskrivning om hur indianerna fördrevs? Vad har judar, muslimer och afrikaner med det att göra? Var de inblandade i hanteringen på något sätt?

 6. […] Valet av kodnamn Geronimo på någon som skall avrättas av dagens 7:e kavalleri, blir än märkligare, med tanke på att Representanthuset för något år sedan gjorde ett enhälligt uttalande och hyllade Geronimo för ”extraordinärt mod’ och hans beslutsamma försvar av sitt land, sitt folk och dess livsstil.” (Jag skrev om det här) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: