Är det inte lite väl självsäkert?

Lite varstans (bl. a här och här) har jag läst att det är klart, att ärkebiskop Anders Wejryd skall viga kronprinsessan Victoria och Daniel Westling den 19 juni 2010. Jag noterade uppgiften något förstrött och letade mer intressanta nyheter i nättidningarna.

I kväll fick jag e-post från en god vän som ansåg det lite märkligt, att ärkebiskopen och hovet med sån självklarhet planerar något som kanske inte kan bli av. Det kan ju faktiskt bli så, att Svenska Kyrkan vid kyrkomötet i höst avsäger sig vigselrätten. Ett sådant beslut av Kyrkomötet skulle innebära att ärkebiskop Wejryd inte kan viga kronprinsessan och Daniel den 19 juni. Det känns lite skämmigt, att jag inte såg den dimensionen, när jag hastade till andra nyheter.

Visserligen tror jag, att Kyrkomötet i höst beslutar att Svenska Kyrkan skall behålla vigselrätten, men självsäkerheten får inte vara så stor, att den gränsar till självgodhet. Den demokratiska beslutsprocessen måste tas på allvar och då passar det sig inte med att föregå beslut hur självklara de än verkar.  

Jag kandiderar till Kyrkomötet för Öppen Kyrka – en kyrka för alla (ÖKA). Vi är för, att Svenska Kyrkan behåller vigselrätten och våra ledamöter vid Kyrkomötet i höst kommer enhälligt att rösta ja i den frågan.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

6 Responses to Är det inte lite väl självsäkert?

 1. Jeez skriver:

  Det kan ju också vara så självklart för hovet och ÄB att det blir en kyrklig välsignelse om det nu skulle vara så att de ”måste” gifta sig borgerligt först. Det är sällan som dessa detaljer intresserar pressen…

 2. Johan Stenberg skriver:

  Jag tänker som Jeez, att paret troligtvis vill ha en religiös vigsel även om den inte blir juridiskt giltig.

 3. LeoH skriver:

  Jag tror väl som ni, att det löser sig som ni säger. Det jag ville påpeka var, att både Kyrkans Tidning och Dagen och tydligen också hovet och ärkebiskopen tycks utgå från att det ska bli en juridiskt bindande kyrklig vigsel.

  Det är den frågan Kyrkomötet har att ta ställning till i höst. Skall Kyrkan behålla vigselrätten eller ”nöja” (hittade inget bättre ord i hastigheten) sig med en kyrklig välsignelse över ett ingånget äktenskap.

  Frågan väckte ju stor debatt för en tid sedan och ansågs principiellt mycket viktig. Mängder av pastorer, präster och biskopar gick ju i debatten, påhejade av Humanisterna, med kravet att SvK skulle avsäga sig vigselrätten.

 4. Markus Holmberg skriver:

  Vid en ”välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap” utesluts Frågorna, Löftena, Ringväxlingen och Tillkännagivandet, dvs de moment som konstituerar en vigsel – de har ju redan genomförts, inför den kommunala tjänstemannen, eller vem som nu varit vigselförrättare. Inte blir det ett särskilt kul prinsessbröllop om vi inte får höra Victoria säga ja, eller se Daniel fumla med ringen… Sanningen är, att om inte Kyrkomötet i höst fattar beslut om att ansöka om vigselrätt, kommer ingen att kunna gifta sig ”inför Gud” i Svenska kyrkan fr o m 1 maj 2010. Jag tror, som ni andra, att KM kommer att fatta det beslutet. Men vi har en demokratisk kyrka, och innan beslutat är fattat bör man väl inte agera som om det vore det.

 5. monica olsson kolkman skriver:

  Kan man inte växla ringar och säga ja i kyrkan om vill?
  Man lovar ju inför Gud.
  Försöker komma ihåg hur det var när prins Charles och Camilla gifte sig. Men det var ju inte i Sverige förstås.
  I Holland växlar man inte ringar borgerligt om man inte vill, tror jag. Där är det signaturen i ”vigselboken” som är det viktigaste.
  Min man tyckte det var jättekonstigt att vi inte fick ”skriva på” något när vi gifte oss i Sverige.

 6. LeoH skriver:

  Så här står det i psalmboken angående Väsignelse över borgerligt ingånget äktenskap:

  ”En gudstjänst med kyrklig välsignelse över ett borgerligt ingånget äktenskap utformas som vigselgudstjänst med undantag av Frågorna, Löftena och ringväxlingen och Tillkännagivandet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: