Jag är inte förvånad

Jag tror inte att många minns undersköterskan Peter Magnusson. Det var han, som under en mycket lång tid förgäves påtalat för sina chefer och överordnade att det förekom rasistisk attityd på den avdelning där han arbetade. När Peter Magnusson insåg att cheferna inte tog hans anmälningar på allvar, kände han sig tvungen att utnyttja sin grundlagsenliga rätt och gick till tidningarna. Han berättade om vad han sett och gjort och att överordnade fullständigt struntade i hans anmälningar.

Det blev ståhej under några dagar. T o m programmet Debatt ägnade en stor del av programtiden åt problemet. Vi kunde läsa rapporter om hur Peter Magnusson blev kritiserad av sina chefer, att han gått till pressen med sina klagomål. Cheferna ansåg, att de inte längre kunde känna tillit till Peter. I dag läser jag i Dagen, att Peter Magnusson mister sin anställning på intensiven på Södertälje sjukhus.

Som sagt, jag är inte förvånad. Det är ju så här det brukar gå för alla dem, som påtalar missförhållanden i en organisation. Ledningen vågar inte utmana den rådande kulturen i kollektivet och kollektivet känner sig påhoppade. ”Vi som hade en så bra stämning och så kommer den där och förstör!” Trots att Peter Magnusson gjorde allt rätt. När han såg att det inte stod rätt till, gick han till sina chefer, som valde att blunda. När missförhållandena blev offentligt uppmärksammade, då reagerade cheferna! Inte genom att rätta till missförhållandena, utan genom att anklaga Peter Magnusson. Peter bröt mot mer eller mindre uttalade ”gemensamma” trivselkoder eller policyn om ni så vill och nu får han straffet.

”Du är inte längre välkommen i vår gemenskap!”

Bloggtips: Ni får inte leka på vår gård!

10 Responses to Jag är inte förvånad

 1. Maja skriver:

  Bra att du uppmärksammar. För var är kyrkan i det här? Någon mer än jag som upplever ett tomt vakuum från landets största organisation?

 2. LeoH skriver:

  Vi är ju också en organisation med våra egna ”trivselkoder.” Mycket, kanske alltför mycket, bygger på oss enskilda och vårt mod.

 3. Egon Berglund skriver:

  All heder åt Undersköterskan Peter Magnusson. Jag hoppas inte sjukledningen kommer undan så lätt.

 4. HARRIET BOUVIN skriver:

  Det känns frestande att hjälpa honom att framföra ett omfattande skadeståndsanspråk för avsked alternativt uppsägning utan saklig grund.

 5. Anders E Nilsson skriver:

  Jag blir mer och mer skum på alla dessa slutna hierarkier som på något sätt lägger sig ovanpå det som vi uppfattar som demokratins kärna, yttrandefrihet, friheten att kandidera (tex i ett politisk parti) friheten att avvika. Valberedningar är en sådan struktur som börjar få mig att rysa efter ryggraden. Där råder andra kriterier än i en öppen debatt. Det är väl därför att de är hemliga. Slutna rum är av ondo, varän vi upprättar dom.

 6. Rolf skriver:

  Dessvärre råder dålig stämning på många arbetsplatser också inom kyrkan, så den är inget föredöme. Men fr a måste man fråga sig: VAR ÄR FACKET? Ska inte facket bevaka att ingen blir uppsagd utan grund? Jag hoppas att detta blir ett fall för arbetsdomstolen. Arbetsgivarnas diktatorsfasoner måste stävjas.

 7. LeoH skriver:

  Rolf, du får inte glömma att facket inte är någon abstrakt princip. De är människor, som ofta är en del av kollektivet. Självklart var säkert även fackligt aktiva delaktiga i kulturen.

 8. Kerstin skriver:

  Jodå, känner igen det där – och upprättelse, det är bara något som finns i sagorna.

 9. LeoH skriver:

  Så är det Kerstin, upprättelsen finns sällan tillgänglig. Om Peter finge lämna avdelningen med ett offentligt erkännande från ledningen att han gjorde rätt och en stark och ärligt menad ursäkt från samma ledning, att de inte lyssnat. Då finns möjligheter att gå vidare och kanske inte behöva känna bitterhet.

 10. helle skriver:

  Tack för att du skrev om detta! Jag har inte hört om hur det gick, men jag minns händelsen mycket tydligt. Det är så himla fegt av sjukhuset. Sanningen gör ont ibland, men följer man den så är man på säker mark. Vi får be för Magnus!

  med kärlek!
  helle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: