Överklassens välgörenhet är ingen framkomlig väg.

Ofta, mycket ofta, förundras jag över överklassens och makthavarnas arrogans. De verkar fullständigt strunta i hur deras handlingar kommer att tolkas av omvärlden.

Att visa upp maktens goda vilja genom att flyga in ett antal skolbarn från Ghana till en swimmingpool i Rom, för att maktens fruar skall kunna visa sin godhet och mata barn ur stora grytor och världspressen är där och förevigar. Jag undrar. Greps de inte av en känsla av förljugenhet i situationen? Kände de sig inte utnyttjade och förnedrade? Ingen skall inbilla mig att de kände att de gjorde en god och vällovlig insats.

För mig innebar bilden en förnyad bekräftelse på att de fattiga och förtryckta i världen aldrig kan förvänta sig varaktiga förbättringar och rättvisa vare sig från makten eller överklassen. Det är enbart den egna organiseringen och styrkan som kan tvinga fram förändringar. Överklassens jippon är enbart förnedrande jippon både för dem som drabbas av dem och de som av skilda anledningar blir delaktiga i aktiviteterna.

Jag kan höra hur överheten ynkligt suckar, som den alltid har gjort när underklassen organiserar sig och kräver sin rätt. ”Varför detta hat?”

Jag avslutar med ett citat ur Röda Rummet av Strindberg. Jag har gjort det förr och lär få göra det igen. Överklassens förnedrande välgörenhet är, oavsett skatteavdrag eller inte, seglivad och förändrar sig aldrig.

”Jag försäkrar er, mina damer att det här redan är olidligt, sade snickaren. Och det kommer en dag då det blir än värre, men då, då kommer vi ner från Vita Bergen, från Skinnarviksbergen från Tyskabergen, och vi komma med stort dån som ett vattenfall och vi ska begära våra sängar, begära? Nej ta! och ni ska få ligga på hyvelbänkar, som jag fått, och ni ska äta potatis så att era magar ska stå som trumskinn alldeles som om ni gått igenom vattenprovet som vi…”

Som sagt, varför detta hat?

Händelsen beskrivs också i Dagen.

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

6 Responses to Överklassens välgörenhet är ingen framkomlig väg.

 1. Maja skriver:

  Det bekymrar mig, eller mer än bekymrar mig; gör mig vanmäktig, att välgörenhetstanken nått så långt in i folks medvetande att människor som jag tycker om och som är kloka på många sätt inte förstår min vrede mot välgörenhet. De förstår inte. De tycker väl att jag som är socialist borde tycka att det är bra att de som har mer ger till de som har mindre, de fattar inte att de rika livnär sig på de fattiga. Det blir svårt att kommunicera med människor när de inte förstår det man själv förstår. Hur gör du?

 2. Kerstin skriver:

  Lustigt när du säger det. Jag har aldrig tidigare hyst något verkligt klasshat. Inte ens under den verkliga vänstervågen iddes jag göra det. Så länge vi alla hade det ganska bra, så vad spelade det för roll om några hade mer än de flesta av oss.
  Men idag är situationen en annan och för första gången i mitt liv börjar jag känna just klasshat, trots att det inte går någon nöd på just mig – inte just nu i alla fall. Men det finns andra i landet som faktiskt lider, och dem sparkar överklassen på med sina krav om skattesänkningar och nedskärningar i den offentliga välfärden.

 3. LeoH skriver:

  Maja: jag funderat på din kommentar och får erkänna att jag inte har något svar. Jag har alltid argumenterat som jag gör i inlägget. Ibland förstår människor mig och ibland begriper de ingenting.I de kristna sammanhang jag rör mig i är samstämmigheten om möjligt än mindre.

 4. LeoH skriver:

  Jag minns den irritation jag kände på 90-tlaet när det inom S mycket ofta talades om att ”vi kan inte vara alla goda gåvors givare.” När det egentligen var så att de som fick ta del av välfärdens skilda skyddsnät också betlade sina ”förmåner.”

  Den utvecklingen har bara fortsatt och frustrationen bara växer!

 5. Kerstin skriver:

  ”Frustration” var ju ett vackrare ord för det :-).

 6. LeoH skriver:

  Jag uppfostrad med vattenkamning och att inte säga fula ord!:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: