Glad nyhet bakom negativ rubrik!

I dagens DN redovisas, under rubriken ”Många präster nekar homopar”, en undersökning som GP gjort i Göteborg. GP har frågat 147 präster i Göteborg om deras syn på att viga samkönade par.

Jag vet inte vilka förväntningar DN hade på en sådan undersökning, men för min del är undersökningens resultat mycket glädjande och också till stora delar överraskande. Om jag skulle ha haft förmånen att sätta rubrik på artikeln skulle resultatet ha blivit ungefär så här: En överväldigande majoritet av prästerna säger ja till att viga samkönade par. (Lite väl långt för att vara en bra rubrik). Undersökningen visar att av de 147 tillfrågade prästerna har 133 svarat på frågan om sin inställning att viga samkönade par. 92 präster säger ja, 24 säger nej och 17  präster är tveksamma/eller vill inte svara.

Det är med stor glädje och viss stolthet, att jag, som tillhörig Svenska Kyrkan, kan säga till alla par i Göteborg, som går i giftastankar: Ni kan med stort förtroende vända er till Svenska Kyrkan i Göteborg. Kyrkomötets beslut har, åtminstone i Göteborg, stort stöd bland prästerna.

Den nyheten kunde väl också vara värd en rubrik!

Andra bloggar om: , , , , , ,

7 Responses to Glad nyhet bakom negativ rubrik!

 1. Maja skriver:

  Ja, och jag känner dessutom lite utrensningsvibbar i den där rubriken, lite som att Stasi hade röstat igenom nåt och nu måste få varenda människa att gå rakt i ledet. Oj vilket scoop liksom, de har hittat 20 % som inte tycker som majoriteten av kyrkomötet! Hur var det nu, fick Saddam Hussein inte 100 % av folkets röster?

 2. Peter Pan skriver:

  Håller helt med! Resultaten var över förväntan, och innebär ju att det finns gott om präster (82%) för samkönade par att bli vigda av, samtidigt som frivilligheten innebär att de mer konservativa prästerna (18%) inte tvingas agera mot sin övertygelse. En riktig solskenshistoria 🙂

 3. Berghemaren skriver:

  Med hjälp av statistik kan de sen skriva det svar man själv tycker är passerligt

  En av deras förespråkare skriver på Brogren.nu så här

  Endast var femte präst i Göteborg vägrar att viga enkönade par
  Skrämmande! Så långt har det alltså gått med sekulariseringen inom kyrkan. Så litet betyder prästernas löfte att ”stå fasta i kyrkans tro, rent och klart förkunna Guds ord, så som det är oss givet i den heliga Skrift”.

  Notera inte ett ord om att 69% ställer upp

 4. Anders E Nilsson skriver:

  Ja det är en fullkomligt obegriplig rubrik? Vad menar man? Att någon avgörande skillnad mellan kyrkomötets beslut och ”verkligheten” skulle föreligga? Jag undrar om det här inte är en fortsättning på den verklighetsbild som dikteras av ”verklighetens folk”-tänkandet. Rubriksättare som vill skapa en motsättning mellan beslutsfattare och ”folket”. Det behövs inte, det finns ett antal präster som står för det redan och de är i klar minoritet.

 5. wadis skriver:

  Tja, kanske prästerna mest var rädda att förlora sina jobb. Att öppet säga nej ökar ju inte precis karriärmöjligheterna inom SVK

 6. LeoH skriver:

  Ja, vad vet jag och vad vet du? Undersökningen är gjord och det finns ett resultat, som visar att den överväldigande antalet präster i Göteborg säger ja till att viga samkönade par.

  Psykologiserandet avstår åtminstone jag ifrån.

 7. […] beslutet är starkt bland kyrkans präster. Den första undersökning jag tog del av, och också kommenterade, var en undersökning gjord av GP. Tidningen frågade 147 präster i Göteborg om deras […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: