Europa blev någon grad kallare i dag!

Till slut lyckades Schweiziska folkpartiet (SVP) hitta en fråga där de kunde slå mot muslimer i Schweiz. Det blev ett bygglovsärende om minareter som får bli den plattform för fortsatta attacker mot muslimer i Schweiz. För det är väl ingen som tror att SVP anser att kampen nu är vunnen? Så här säger Walter Wobmann, ordförande i förslagets stödkommitté, till Reuter enligt DN: ”Vi vill bara hejda fortsatt islamisering av Schweiz, och då menar jag politisk islam. Att folk utövar sin religion är inget problem.”

Varje tänkande människa inser, att muslimer inte samlas i minareter, utan i moskéer. Det innebär att SVP inte kommer att nöja sig med ett förbud mot minareter, utan nästa steg kommer givetvis att bli en folkomröstning mot byggen av moskéer överhuvudtaget. Det är egentligen mycket intressant, att Schweiz har nationella folkomröstningar i bygglovsärenden. Ännu intressantare är, att det genomförs folkomröstningar om graden av religionsfrihet. För det enda motivet till att förbjuda minareter, som jag har kunnat läsa mig till, är att förbudet sägs motverka en påstådd islamisering av Schweiz.

Folkomröstningen och än mer resultatet leder inte till lugn och harmoni i landet. Tvärtom är risken mycket stor att motsättningarna ökar. Kanske med förödande konfrontationer mellan olika folkgrupper i landet som följd. Jag tror inte att jag kan anklagas för konspirationsteorier, när jag hävdar att det är med all säkerhet ett av målen för SVP. Hat och motsättningar är den livsluft, som unkna partier, som SVP har behov av för sin överlevnad.

Till sist. Jag anser det mycket viktigt, att vi som är kristna och våra kyrkor runt om i världen, och givetvis i Schweiz protesterar med kraft mot beslutet. Uppmaningen till protester gäller givetvis inte bara oss kristna, utan riktar sig givetvis även till hinduer, buddhister, bahaier, agnostiker, humanister och ateister, ja till alla människor med god vilja. Det behövs ingen större fantasi, med de historiska erfarenheter vi delar i Europa, för att inse vad sådana här kampanjer som SVP driver kan leda till.

Låt oss ta kampen i dag, så att vi slipper upprepa Martin Niemöllers ord i morgon:

När nazisterna hämtade kommunisterna,
teg jag;
jag var ju ingen kommunist.

När de spärrade in socialdemokraterna,
teg jag;
jag var ju ingen socialdemokrat.

När de hämtade de fackliga,
lät jag bli att protestera;
jag var ju inte med i facket.

När de hämtade judarna,
lät jag bli att protestera;
jag var ju ingen jude.

När de hämtade mig,
fanns det ingen kvar som kunde protestera
.

Ytterligare bakgrundsartiklar: SvD, Dagen, Sydsvenskan,

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , ,

23 Responses to Europa blev någon grad kallare i dag!

 1. Frans skriver:

  ”Ännu intressantare är, att det genomförs folkomröstningar om graden av religionsfrihet.”

  Ja, det är en väsentlig fråga eftersom vissa personers religionsfrihet kan inskränka andras. En tidigare fråga har varit ateisters ”rätt” att slippa klockspel från kristnas kyrkor. Nu när en växande minoritet ställer allt fler krav i linje med sin religion är dessa ”religionsfrihetliga krockar” ofrånkomliga.

  Till att börja med var det källarmoskéer som skulle ha tillstånd men då var det självklart att det inte skulle till krav på några riktiga moskéer. När sedan källarmoskéerna var etablerade så ställdes krav på riktiga moskéer men då var det självklart att det inte skulle leda till framtida krav på minareter, men var rasist om man hävdade det. När sedan de riktiga moskéeerna har etablerats så ställs följdaktligen krav på tillbygge med minareter, den här gången med förbehållet att böneutrop inte kommer att ske från dem…

  Var det här kommer att sluta vet vi inte. Vi vet bara att det sannolikt kommer att fortsätta och att både sharia och jihad finns på kartan. Där kan vi tala om att olika gruppers religionsfrihet krockar.

  ”Tvärtom är risken mycket stor att motsättningarna ökar. Kanske med förödande konfrontationer mellan olika folkgrupper i landet som följd.”

  Om beslutet leder till våldsamheter från islams sida, vad säger det i så fall om islam och om folkomröstningen?

 2. Egon Berglund skriver:

  Jag håller med dej. Det finns likadana krafter i Sverige även bland kristna se länk:
  http://nordeld.se/06.htm
  citat Seminarier
  En del av konferensen är att vara en fyrbråk för sann biblisk tro. Därför är försvaret av den kristna tron viktig en viktig del av denna konferens. För detta syfte har vi bjudit in Krister Renard, som kommer att hålla tre stycken seminarier.

  Det första seminariet som är klockan 11.00 på lördagen handlar om Islam. Titeln på detta seminarium är ”Är Islam ett hot?”. Det talas mycket om Islam idag, Sverigedemokraterna framställer Islam och muslimerna som det värsta hotet mot mänskligheten sedan Hitler, medan humanister och politiker i andra block å sin sida framställer Islam som en harmlös och totalt ofarlig livsåskådning bland alla andra. Men vad är sant egentligen? Utgör den islamska ideologin ett reellt hot eller inte? Talar Koranen om förtryck och våld eller är Islam kärlekens religion? Svaren på dessa frågor får du på seminariet.

 3. LeoH skriver:

  En allmän fråga, så där rakt ut i luften. På vilket sätt inskränker moskéer på markplan och minareter min religionsfrihet?
  Det är ju bara struntprat, Frans.

 4. Sampa skriver:

  Men om nu långt mer än 50% av ett lands invånare inte vill ha mer muslimer för att dom är så pass klarsynta at6t dom ser vad som håller på att hända måste man väl rätta sig efter det.
  I Sverige kommer säkert en liknande folkomröstning ske den dag muslimerna är i majoritet men då kommer omröstningen gälla något helt annat.
  Äntligen har ett land i Europa sagt ifrån – nu får det vara nog.
  Så nu gäller det att arbeta ännu hårdare för att fler länder ska gå samma väg.
  Skulle frågan ställas i Sverige – ska vi ha mer muslimsk invandring eller sätta ett totalt stopp nu så är jag övertygad om vad svaret skulle bli och det vet politikerna som tyvär gör allt de kan för att förstöra landet så den frågan kommer aldrig uppstå.

 5. LeoH skriver:

  Sampa, för inte så länge sen hade vi en viss potentat som drömde om ett judefritt Europa. Han använde exakt samma argument som du.

 6. Johan skriver:

  ”Jag anser det mycket viktigt, att vi som är kristna och våra kyrkor runt om i världen, och givetvis i Schweiz protesterar med kraft mot beslutet.”

  Tvärtom borde Europa som har genomsyrats av kristen teokrati under många sekler ha tagit lärdom av historien och öppet protestera mot utbredningen av en religion som också har en starkt politisk och totalitär agenda (redan höjs röster bland islamister i Europa om införande av sharia i lagstiftningen). Schweiziska folket har på ett demokratiskt sätt visat att man inte vill låta sitt land präglas av kulturelement som borde vara förpassade till medeltidens mörker. Att jämföra förbudet mot minaretbyggen med politiska förföljelser under nazistiska och kommunistiska ideologier är dessutom en extremt billig argumentation, på vilken Godwins lag är applicerbar. Borde vi inte istället värna om den västerländska demokrati som vuxit fram genom att rationaliteten har övervunnit teokratins kulturella förlamning?

 7. Sven Johansson skriver:

  Man vet snart inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

  Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

  Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

  Tack för det – alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

 8. Frans skriver:

  LeoH: Man kan ställa samma fråga om krucifixen i de italienska skolorna. Dessa anses hota elevernas religionsfrihet eftersom man inte kan anta att alla elever är katoliker och att övriga skulle störas av dem. Om en icke-katolik kan störas av ett krucifix så kan en icke-muslim störas av en moské.

  Frågan skulle bli mer uppenbar om moskéns minareter försågs med böneutropare som väckte ateister och kristna inför morgonbönen…

 9. LeoH skriver:

  Frans, man bör inte jämföra äpplen och päron. Krucifixens vara eller ickevara i en miljö där alla barn, oavsett tro eller icketro, måste vistas kan inte jämföras med religiösa byggnader i en stadsmiljö. De är en del av religionsfriheten i ett land.

  Sven, du argumenterar mot någon annan än mig. Det du påstår har inte jag skrivit.
  Du har också grymt fel, när du påstår att invandtrare skulle kräva att vi utplånar vårt kulturarv eller historiska arkitektur. Du argumeterar enbart mot dina egna hjärnspöken!

 10. Frans skriver:

  LeoH: Skillnaden i de religiösa symbolerna är endast storleken och platsen. Likväl som barn måste vistas i skolan (och tvingas se krucifixen), måste vi alla vistas i staden (och tvingas se moskéerna).

 11. LeoH skriver:

  Du får ursäkta Frans, men du pratar strunt. Strunt går det inte att föra intellektuella samtal om. Försök gå till Europeiska domstolen och kräva, med din motivering, att Sverige river alla kyrkor, så får du höra vilket svar du skulle få.

 12. grannen skriver:

  byt ut muslim mot bibeltroende.vi behöver inte åka till schweiz vi har ju svenska kyrkan.

 13. LeoH skriver:

  Hur menar du grannen? Jag förstår inte.

 14. […] fötter regn, Sakine, Avva, Flute-tankar, Humanistbloggen, Centerpartiets integrationsnätverk, Tankar i natten, Cold Lazarus, Arrelius, Tonårsmorsa, Lindenfors blogg, Seglora smedja, Vonkis, Lilla O, Ericas […]

 15. Frans skriver:

  LeoH: Strunt är ett inlägg utan substans, t ex ett omotiverat påstående om att ett inlägg är strunt. Om du hade haft något argument utgår jag från att du hade använt det. Eller försöker du påstå att du hade varit för minaritetsförbudet om det hade godkänts av en domstol? I så fall är det väl märkligt att klaga innan saken har prövats?

 16. LeoH skriver:

  Din jämförelse mellan krucifix i skolsalar och religiösa byggnader är och förblir struntprat. De går inte att jämföra.

  Religionsfrihet är en del av grundlagen och innebär t ex rätt till egna Gudstjänstlokaler. Förmenas någon grupp den rätten, då är det en inskränkning av den gruppens religiösa rättigheter.

  Däremot om du tvingas att delta i religiös utövning mot din vilja, då är det också ett brott mot religionsfriheten. Det var det den finska mamman hävdade när hon protesterade mot krucifixen i italienska skolsalar

  Du kan inte gå till Europadomstolen och hävda att din religionsfrihet har kränkts av befintliga kyrkobyggnader, moskéer, synagogor etc osv.De ingår i religionsfriheten.

  Religionsfriheten kan inte heller vara föremål för godtyckliga majoritetsbeslut. I allt väsentligt innebär religionsfrihet likaväl som andra mänskliga rättigheter ett minoritetsskydd.
  Vilket Schweiz just nu brutit mot.

  Det hjälper inte med brännvinsadvokatyr Frans. Du blandar äpplen och päron och tror tydligen att du hittat ett fyndigt argument. Tro mig,det har du inte!

 17. Kerstin skriver:

  Och som vanligt håller jag med LeoH:
  Det finns inte ett enda argument mot religionsfrihet, och har man en sådan så ingår rätten att bygga hus för utövande av denna religion.

  Snacket om islam som förtryckande religion till skillnad från kristendomen avslöjar bara en avgrundslik okunnighet om historia. Båda de här religionerna har en historia av både förtryck och tankefrihet. De har båda fungerat olika under olika epoker och dessutom är båda religionerna indelade i mängder av inriktningar, där somliga är förtryckande och ofrihetliga, och andra är friare och inte tankeförtryckande.
  De farliga är de som är intoleranta mot andra religioner, alltså de som klagar över muslimerna i Europa.

 18. Först och främst är jag rädd, skrämd och arg. Jag visste att Islamofobin var på frammarsch, men detta var bortom mina vildaste mardrömmar.

  För det andra undrar jag hur det fungerar egentligen i Schweiz. Har de ingen grundlag? Har de inte religionsfrihet inskriven där? Kan de folkomrösta om precis vad som helst? Kan de folkomrösta bort saker som står i grundlagen? Kan de folkomrösta om vilka inskränkta mänskliga rättigheter och förföljelser som helst? Skule de, rent teoretiskt, kunna anordna en folkomröstning om folkmord?

  Jag förstår verkligen ingenting och jag har nu blivit lite mer rädd för att leva i Europa.

 19. Frans skriver:

  LeoH: Ditt argument är struntprat och när du drar in grundlagen är du ute på riktigt djupt vatten. I grundlagen nämns religionsfriheten som ”frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion” (2 kap. 1 § första stycket Regeringsformen) och

  ”Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Han är därjämte gentemot det allmänna skyddad mot tvång att deltaga i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen.” (2 kap. 2 § Regeringsformen)

  Det vill säga, ditt påstående om att grundlagen skulle stipulera någon sorts ”rätt till egna Gudstjänstlokaler” är rent nonsens. Det kan för övrigt tilläggas att gudstjänst inte genomförs i minareterna.

  Det inte heller sägas vara religiös utövning att delta i icke-religiös undervisning enkom för att lokalen har ett krucifix. Eftersom du tycks anse att lagar är viktigare än logik så borde du vara för detta eftersom italiensk lag kräver krucifix i samtliga klassrum.

  ”Du kan inte gå till Europadomstolen och hävda att din religionsfrihet har kränkts av befintliga kyrkobyggnader, moskéer, synagogor etc osv.De ingår i religionsfriheten.”

  Påståendet är irrelevant eftersom du inte heller går till Europadomstolen för att kräva att en moské byggs. Religionsfriheten inte heller inte ett dyft med rätten att bygga eller behålla ”gudstjänstlokaler”. Det är ganska lätt att inse det befängda i detta då byggnader av alla slag kan behöva rivas t ex pga förändringar av infrastrukturen.

  ”Religionsfriheten kan inte heller vara föremål för godtyckliga majoritetsbeslut. I allt väsentligt innebär religionsfrihet likaväl som andra mänskliga rättigheter ett minoritetsskydd. Vilket Schweiz just nu brutit mot.”

  Tanken med demokrati är att hela systemet är föränderligt genom majoritetsbeslut. Varken lagar eller konstitutioner är ristade i sten då det skulle gå emot själva idén. Alternativet skulle vara ett system där minoriteten styr över majoriteten, t ex som i Saddams Irak. Dina resonemang om ”godtyckliga majoritetsbeslut” visar tydligt vilken modell du föredrar. Frågan är bara hur du väljer ut vilken minoritet som ska få bestämma över oss andra.

  Kerstin: Jag rekommenderar dig att läsa på om islams historia innan du häver ur dig klyschor som redan har slitits ut av andra okunniga. Den här sidan om islams behandling av religiösa minoriteter är en bra början: http://en.wikipedia.org/wiki/Dhimmi

  Och glöm inte att tolerans inte är ett alternativ till kunskap.

 20. alexjakobsson skriver:

  Såg ni på exiistens avsnitt om förbundet Humanisterna? Kan en humanist vara extremt religionskritisk? Tyck till på alexjakobsson.wordpress.com

 21. Ingela skriver:

  Som vanligt håller jag med dig Leo. Har vi religionsfrihet och demokrati så är det det som gäller, och anser vi att dom värdena är viktiga att slåss för så betyder det att jag är positiv till det moskébygget som planeras på andra sidan mitt berg tex. Det betyder inte att jag skulle tolerera särlagstifting eller rätt att inskränka vissa kvinnors rättigheter. I min dagstidning, GP står det sedan väldigt många år ett citat av Voltaire ”Jag kanske inte håller med om vad du säger, men jag är beredd att dö för din rätt att få uttrycka dig” Det tycker jag är fint.
  För övrigt finns det hos andra kulturer och religioner något som vi präktiga svenskar kan lära oss något av (!) att till exempel motarbeta ett vansinnigt räntesystem. Många muslimer är kunder till JAK, en bank som startade i Danmark och som spridit sig till många länder, ideologin är att spara räntefritt med poäng, och låna räntefritt.
  Jag tycker ändå att det är konstigt att detta sker i Schweiz, där de för ca två år sedan byggde ett religionens hus i Bern,för multireligiös verksamhet. Här är en länk http://www.haus-der-religionen.ch/ Kan det finnas något missförstånd?

 22. […] passande tidigare inlägg. En tänkvärd debattartikel hämtad från […]

 23. Lilja skriver:

  Okej, det roliga med att jämföra Islams förtryckande med Kristendomens förtryckande förr i tiden är ett bra argument. Skillnaden är att Kristendomen har växt ifrån förtryckandet, vilket man inte kan se i de Islamska länderna. Man kan fråga sig själv i vilken del av världen demokratin finns och varför?

  Ur ett kvinnoperspektiv är det bakåtsträvande att vara positiv till Islam. I Sverige har man länge kämpat för att kvinnorna skulle få mer jämställdhet och nu när vi är en bra bit på vägen ska vi vara för Islam i våra länder. Detta är bakåtsträvande enligt mig då de anser att kvinnan borde vara en lydig varelse mot mannen. Var i Europa stenas en kvinna för otrohet vilket fortfarande händer på grund av Islam i vissa länder. Jag är ingen människohatare och jag har heller inget emot muslimer men frågan är, hur skulle vi själva bli bemötta av de ifall det vore vi som behövde fly från vårt land? Jag tycker det Schweiz gjorde var rätt de vill ha kvar sin kultur i landet och göra ett sådant beslut medan deras befolkning är i majoritet. Det är fel att säga att de har en fientlig inställning till Islam med tanke på att de har redan minareter, moskéer och andra prylar som muslimer behöver för att kunna utöva sin religion. Med tanke på att de har låtit muslimerna invandra till sitt land. Hitler lät inte Judarna invandra, han var bara avundsjuk på grund av att de flesta tillhörde högre klasser. Han skyllde Tysklands kris på de …. Dessutom är Schweiz so litet skulle det hända någonting där, ”folkutrotning”
  då kan väl Europa som är så mäktig göra någonting åt det genast.

  Jag vet att till exempel i Turkiet vilket ligger i Europa inte heller har en god inställning till kyrkan bland annat på grund av denna fakta. ”Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den turkiska staten inför ett medlemskap i EU måste upphöra med konfiskering, konvertering och förstörelse av kristna kyrkor”. Med tanke på klimatförändringarna har Europa aldrig varit varmare =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: