Ett glädjande starkt stöd för Kyrkomötets beslut!

Efter Kyrkomötets beslut om vigsel av samkönade par har olika medier gjort undersökningar om hur stark stödet är bland präster till beslutet.

Det är mycket glädjande att kunna konstatera att stödet för beslutet är starkt bland kyrkans präster. Den första undersökning jag tog del av, och också kommenterade, var en undersökning gjord av GP. Tidningen frågade 147 präster i Göteborg om deras inställning till att viga samkönade par. Av de 133 präster som svarade på enkäten svarade 92 att de skulle viga samkönade par. I min kommentar skrev jag, att resultatet var glädjande, men samtidigt något överraskande.

Nu har Dagen gjort en bred undersökning (hur vetenskaplig den är kan jag inte uttala mig om) som i allt väsentligt bekräftar resultatet i Göteborgsundersökningen. I ca 83% av Svenska Kyrkans församlingar finns det präster, som är beredd att viga samkönade par. När Dagen frågat kyrkoherdar om deras inställning, svarar 64,8 % att de kan tänka sig viga samkönade par. Den siffran är något lägre än Göteborgsundersökningens 69%. Skillnaden är, att GP frågade alla präster i Göteborg och Dagen enbart frågat kyrkoherdar.

Jag plankar med några smärre ändringar min avslutande sammanfattning av undersökningen i Göteborg.

Det är med stor glädje och viss stolthet, att jag, som tillhörig Svenska Kyrkan, kan säga till alla par som går i giftastankar: Ni kan med stort förtroende vända er till Svenska Kyrkans församlingar.  Kyrkomötets beslut har glädjande stort stöd bland Kyrkans präster!

Andra bloggar om: , , , , ,

One Response to Ett glädjande starkt stöd för Kyrkomötets beslut!

  1. Leif Ekstedt skriver:

    Ja nu är beslutet fattat. Konstigt nog var de få reaktioner på det faktum, att äktenskapsbalken omformades, så att alla äktenskap numera har samma skyldiheter och rättigheter oavsett parkombination.
    Däremot stötte vi på en uttalad ateist, som kämpade för,att Svenska Kyrkan skulle genomföra vigsel av alla par.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: