Måste alla i Sverige boende sjunga Den blomstertid nu kommer? Även Christer Sturmark?

När jag första gången läste nyheten, att moskén i Fittja ansökt om tillstånd för böneutrop, såg jag alla negativa kommentarer, som skulle komma. Insikten tillhörde inte kategorin högoddsare. Jag skulle inte ha fått pengarna tillbaks, om jag varit dumdristig nog och slagit vad med någon om motsatsen.

Orsaken till att jag länkar till Dagen är att dagens fråga handlar om böneutrop med åtföljande kommentarer. Kommentarerna är inte på något sätt anmärkningsvärda, utan speglar hyfsat väl, skilda vanföreställningar när det gäller islam och det svenska samhället.

En kommentar går t o m så långt i sina krav att det nästan andas lite gammeldags tvångskristning av invandrare.

Ska de bo här så får de sannerligen se till att leva efter svenska lagar – det här gäller allt, t o m att sjunga ”den blomstertid…” på skolavslutningar. 

Att genomdriva tvånget, att alla skall sjunga ”den blomstertid…” på skolavslutningar lär inte bli så lätt. För det är inte så, som många främlingsfientliga tror sig veta, att det skulle vara muslimska invandrare som är de största motståndarna till att sjunga ”den blomstertid…” Min erfarenhet är att de som mest protesterar är Hedenhössvenskar inom Humanisterna och Jehovas Vittnen. Ja de senare protesterar inte. De avstår stilla och lugnt från att delta i sjungandet på skolavslutningar. Vill också passa på att göra ett försiktigt klarläggande. Vare sig skolavslutningar i kyrkor och psalmen ”den blomstertid…” är lagreglerade. Det föreligger inget tvång för skolor att göra vare sig det ena eller det andra.

Jag anser det vore en enorm inskränkning av Christer Sturmarks religionsfrihet, om han skulle tvingas sjunga psalmer på skolavslutningar, bara för att invandrare skall inse, att de skall ta seden dit de kommer. Tror bestämt, att jag skulle delta i demonstrationer mot sådana inskränkningar av religionsfriheten.

Hur är det med andra svenska seder? Skall alla muslimer och hedenhössvenska nykterister tvingas sjunga ”Helan går…” och åtminstone ta en sup på midsommarafton?

När det gäller själva sakfrågan, att tillåta böneutrop från moskén i Fittja är jag entydigt för. De beslutande i kommunen bör bevilja böneutrop med de inskränkningar lagar och förordningar föreskriver, som även kristna församlingar får leva med. Jag är helt övertygad om, att Islamiska föreningen i Botkyrka inte har några invändningar mot ett sådant beslut. Jag rekommenderar för läsning ett mycket bra blogginlägg i ämnet i bloggen Emmausvandrarna. Frågan är inte mer dramatisk än så.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 Responses to Måste alla i Sverige boende sjunga Den blomstertid nu kommer? Även Christer Sturmark?

 1. Knute skriver:

  Efter en ramadanmånad i Marocko anser jag att där går gränsen för ljudföroreningar. Dessa höga torn med skrikande högtalare gav en krypande olustkänsla, säkert inte bara för kafirer utan även för de flesta andra.

 2. LeoH skriver:

  Vad bestod olustkänslan av? Det höga ljudet eller…?

 3. Maja skriver:

  Jag är faktiskt emot böneutrop utomhus. Det är möjligt att jag ändrar mig, men jag tycker inte att det är jämförbart med klockringning utan mer som om Ulf Ekman helade i mikrofon i köpcentrum. Karismatisk religionsutövning, alltså, och inte bara en signal eller lockrop. Min erfarenhet är också att muslimer kräver större anpassning från andra religioner. På universitet och högskolor i Stockholm har t ex andaktsrummen blivit små moskéer där kristna och andra måste anpassa sig efter muslimernas månkalendrar och barfota på mattor och bildförbud. Resultatet är ju att rummet inte används av några andra än regelstyrda muslimer (även inom islam finns det ju olika tolkningar).

 4. Tony skriver:

  När jag hör böneutropen från minareter så får även jag en olustkänsla, nästan så håren reser sig på en. Det kan mycket väl vara att man lider av ”vanföreställningarna” man läser om i islamska skrifter. Det är för övrigt inget man kan jämföra med Ulf Ekman och helanden i mikrofon på köpcenter.

  Nej, till böneutrop från minareter pga vad islam står för. Det är mitt enkla svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: