Hur hårt är egentligen bakslaget?

Enligt SvD har den brittiska terrorbekämpningen drabbats av ett hårt bakslag. Det är tydligen Europadomstolen som ligger bakom bakslaget. Den har underkänt en paragraf i den brittiska antiterrorlagen som ger polisen rätt att kroppsvisitera personer, utan att det finns någon misstanke om brott. Domstolen anser, att en sådan rätt bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Jag må bli anklagad för att vara i högsta grad politiskt korrekt, men jag anser att Europadomstolen fattat ett korrekt beslut. Det känns skönt att någon sätter ned foten (ett populärt uttryck i dagens politiska debatt) och säger ifrån. I en demokrati får det inte vara tillåtet, att polisen eller någon annan myndighet, får obegränsade befogenheter i sin brottsbekämpning. Det är inte rimligt att polisen kan stoppa vem som helst av vilken orsak som helst och börja kroppsvisitera.

Kan inte låta bli att också beröra det av SvD påstådda bakslaget. I artikeln redovisas:

”Beskedet är ett hårt bakslag för den brittiska regeringen. Användandet av just kroppsvisitering utan brottsmisstanke har ökat stort sedan lagen infördes i februari 2001. 2004 registrerade justitiedepartementet 33 177 fall då polisen använt metoden. 2008 var antalet 117 278. Men trots att hundratusentals personer stoppats med hänvisning till lagen har resultaten varit magra. Siffror från inrikesdepartementet visar enligt The Times att endast 0,6 procent av kontrollerna lett till gripanden.”

Det sägs inte i artikeln vad som orsakade gripandena. Det behöver ju inte ha något med terrorverksamhet att göra. Det kan vara innehav av droger eller stöldgods. Vad vet vi? Uppgifter om hur många av dessa gripanden ledde till åtal och fällande dom saknas också.

Jag anser inte att jag överdriver när jag hävdar att lagstiftningen, milt uttryckt, är något ineffektiv.

På tal om ineffektiv terrorbekämpning. Undras hur många terrorister som gripits i USA, när säkerhetstjänsten kontrollerar vilka böcker människor lånar på bibliotek?

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 Responses to Hur hårt är egentligen bakslaget?

  1. Kerstin skriver:

    Nej, men när man författigar alltfler och även medelklassen just nu, så kan det ju tänkas att protesterna blir mer märkbara och oroande – och då, aj aj vad bra terroristlagarna kommer att sitta.
    Så satt ju lymmellagen i Danmark bra när man kunde gripa arrangörerna av demonstrationerna exempelvis. Fint som snus, därmed kan ingen arrangera några demonstrationer i fortsättningen utan risk att bli gripen av det skälet.

  2. LeoH skriver:

    Du har helt rätt Kerstin. Tänkte faktiskt inte på lymmellagen, när jag skrev inlägget. I Danmark berömde sig makten av att de stiftat en effektiv lag, men den blir ju inte mer demokratisk för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: