Plundrare i katastrofens spår!

Jag säger ofta: ”Det finns då folk till allting!”, när jag läser om eller stöter på märkliga mänskliga beteenden.

Vi matas varje dag med nyheter om plundring i katastrofens Haiti. Vi lyssnar till berättelser om hur människor självuppoffrande arbetar för att rädda skadade ur ruinerna, samtidigt som andra passar på att plundra och på olika sätt försvåra räddningsarbetet. Vid varje katastrof ser vi samma mönster.

Mönstret går också igen här i Sverige. Kyrkor, Röda Korset, Läkare utan gränser, Rädda Barnen och mängder av andra organisationer samlar in pengar, sänder hjälppersonal och materiel till katastrofområdena. Samtidigt passar människor på att lura till sig pengar för egen del. Den plundringen skiljer sig inte, vare sig moraliskt eller i praktiken, från den plundring som sker på plats. Varje krona som dessa plundrare lurar åt sig är en krona som stjäls från de skadade, bostadslösa och hungriga i Haiti.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 Responses to Plundrare i katastrofens spår!

 1. Kerstin skriver:

  Sen tror jag att man ska ta väldigt mycket av det som rapporteras från Haiti just nu med en stor nypa salt. Jag misstänker att det ligger massor av hundar begravna under rapporteringarna därifrån, i synnerhet sådana som framställer människorna i dålig dager.
  Efter Katrina skickade man ut soldater, det första man gjorde, att skjuta ner dem som försåg sig med mat från affärer – plundring kallade man det.

  Kan rekommenderaden här filmen.
  Den får en att bli avsevärt mycket mer misstänksam vad gäller rapporteringar från alla kriser, vare de krigs- eller katastrofzoner eller konstruerade kriser.

 2. LeoH skriver:

  Jag hör vad du säger Kerstin. Det är möjligt att jag inte behövt den lokala bakgrunden för att beskriva plundringen här hemma. Borde också tagit upp låneplundringen av Haiti, som bl a Svenska Kyrkan tagit upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: