Är det en ny politisk trend vi ser växa fram?

De som läser min blogg, minns säkert att jag för några dagar sedan var smått upprörd över, att riksdagsmän startat en insamling av sovsäckar till hemlösa. Min ilska och upprördhet består, när jag ser hur välgörenhetstanken tydligen sprider sig bland våra politiskt förtroendevalda.

Läser i Dagen att 52 av 61 ledamöter i Borlänge kommunfullmäktige beslutat att skänka sina mötesarvoden till Ria. De 52 ledamöterna hoppas kunna rädda nykterhetsorganisationens sommarverksamhet bland socialt utslagna och hemlösa personer. Rias föreståndare Birgitta Ekström är glad över gåvan. Fullt förståeligt, 38 000 kronor är ju inte direkt kattskit för en fattig organisation.

Vad är det som orsakat, att Rias sommarverksamhet blivit hotat? Har Ria drabbats av en naturkatastrof, som kräver snabba ekonomiska insatser? I någon mån kan det väl sägas att Ria drabbats av en naturkraft. Kommunens socialnämnd har minskat anslaget till Ria med 50 000 kronor. I socialnämnden är säkert många av kommunfullmäktiges ledamöter representerade. Nämnden sänker Rias bidrag med 50 000 kronor och fullmäktiges ledamöter samlar in 38 000 kronor.

Inte vet jag om ledamöterna förväntar sig jubel och applåder för sin insats, men jag anser, att hela hanteringen är en skam. Mig veterligen utgör 52 ledamöter med råge en kvalificerad majoritet över 61 ledamöter. Varför accepterar den majoriteten att en minoritet beslutat sig för att ekonomiskt hota en socialt viktig verksamhet? Att så uppenbart inte bruka den makt man har, kan bara kallas för grovt maktmissbruk.

Maktmissbruket i Borlänge drabbar, som i riksdagens sovsäcksinsamling, de mest utsatta i samhället. De får lita till maktens, minst sagt osäkra, privata vilja till välgörenhet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

2 Responses to Är det en ny politisk trend vi ser växa fram?

  1. SLJ skriver:

    Välgörenhetstanken är det så få, alltför få, som problematisrar i dessa dagar. Den politiska insikten är väldigt ovanlig! Det är så bra att du skriver om det här. Man känner sig heller inte galen när man läser att det finns andra som sett samma sak i samhället. Tack!

  2. LeoH skriver:

    Tack själv. Det är alltid roligt att få en reaktion på det man skrivit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: