Tacksam över att jag inte är klok och förståndig! Hoppas det håller i sig.

För drygt två timmar sedan tändes lamporna på Åkervägen igen. Jag och min fru deltog i den världsvida klimataktionen ”Earth Hour.” Enligt dagens ledare i HT skriven av Fredrik Jarl, borde jag avhållit mig från deltagande i ett så meningslöst jippo, utan betydelse för klimatet. Jarl skriver bl. a:

Trots denna ”succé” så vet vi att den politiska signal som man hoppades att skicka inte fick någon effekt för klimatförhandlingarna i Köpenhamn. I varje fall var effekten långt ifrån tillräckligt stark och tydlig för att förhandlingarna skulle resultera i ett nytt klimatavtal. Och just nu ser det än hopplösare ut att nå fram till ett avtal.”

Av någon anledning kom jag att tänka på en dikt av Nils Ferlin, när jag läste Fredrik Jarls snusförnuftiga synpunkter. Ni vet:

När skönheten kom till byn då var klokheten där och då hade de bara törne och galla… ”

När väl tankeslussarna öppnat sig, påminde jag mig något jag läst för många år sedan i ”Ett levande liv” skriven Ulf Nilsson:

Snäckan

När min pojke var fyra år var vi på Mallorca.
En morgon skulle jag springa utefter stranden.
Anders ville följa med.
Efter 25 meter blev han trött.
Han stannade, men jag sprang vidare.
När jag vände, såg jag honom som en liten prick,
som satt och väntade på mig.
När jag kom närmare såg jag att han gjorde någonting.

När jag kom helt nära, såg jag vad.
Han satt nere vid strandkanten och kastade snäckor
i havet.

Under natten hade havet spolat upp mängder
av snäckor.

Han räddade dem tillbaka till livet.
Jag tyckte det var fint gjort, och sa det också. Men…

Det var hundra snäckor på en meter och stranden var
en mil.
Så jag ville få honom att inse det menings-lösa.

Jag sa: Det är fint, men vad tror du det spelar för roll
att du kastar tillbaka en snäcka eller två.

Först tittade han bara på mig.
Han hade en snäcka i handen.
Sakta sträckte han upp den mot mig och sa.

För den här.
För den här spelar det roll.

Fler minnesbilder pockade på uppmärksamhet. Jag skall bara nämna två. I början av 60-talet inför en 1 maj-demonstration kom, Peter Swedenmark, jag och några andra på en fyndig, som vi tyckte, plakattext.

”Köp inte sydafrikansk frukt – den smakar blod. Texten illustrerades av en apelsin ur vilken det droppade blod. I vart fall, var jag mycket stolt över plakatet och gick med extra stuns i stegen i 1 maj-tåget. Den minnesgode minns säkert vad klokheten ansåg om allt tal om bojkott och hur meningslöst det var att demonstrera. Vi vet hur det gick. I dag är t o m Fredrik Reinfeldt stor beundrare av ”terroristen” Nelson Mandela.

1966 deltog jag i bildandet av Sundsvalls FNL-grupp. Ni må tro, att vi fick höra många ”kloka” synpunkter av den tidens ledarskribenter och andra. Ett argument som ständigt återkom var, att vad brydde sig USA om vad ett fåtal yrkesdemonstranter ansåg och hävdade? Ja, det var ingen hejd på hur naiva och okunniga vi var. Och visst, de första lördagarna vi samlade pengar, delade ut flygblad och sålde Vietnambulletinen, var väl inte alltför trevliga. Människor bokstavligen spottade på våra insamlingsbössor. Men vi vet hur det gick. Efter några år av träget arbete, lördag efter lördag på torget i Sundsvall och i mängder av andra städer i Sverige, vände opinionen och en majoritet stödde kravet, USA ut ur Vietnam.

Jag är glad över att jag vågat vara oförståndig och naiv genom åren och hoppas vid Gud, att jag aldrig blir så tråkigt klok som Fredrik Jarl.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

4 Responses to Tacksam över att jag inte är klok och förståndig! Hoppas det håller i sig.

 1. Anders E Nilsson skriver:

  Jalâl âl din Rumì är en poet och sufi från Anatolien och 1200-talet som i en dikt skrev:

  »När förnuftet väcker högmod hos dig, snorkig självsäkerhet och uppblåsthet – lämna då ditt förnuft därhän och bli en dåre så att ditt hjärta förblir friskt och du vid liv.«

  Det har fått bli mitt livsmotto. Nog lärde vi oss en hel del av 60-talet också, vid sidan av allt det vi faktiskt gjorde. 🙂

 2. LeoH skriver:

  Du som är kunnig i ämnet, och nu menar jag inte i första hand att vara oförnuftig, utan arabisk poesi. Kan du tipsa mig om några diktsamlingar på svenska?

 3. Anders E Nilsson skriver:

  Ja faktiskt, det finns inte så mycket men Erik Hermelin översatte en del men inte så bra, lite väl deliriskt, men det finns också en hel översättning från engelska. En, lite taskig korekturläsning till trots, läsvärd utgåva av Masnavi-i Manavi, hans sista verk på 65000 rader, och med persisk orginaltext jämte. Möjligen kan Alhambra förlag ha den

  Visst är det en träffande dikt, jag tyckte den passsade på din text också.

 4. Mario Potkin skriver:

  I höstas skulle min tioåriga dotter sälja jultidningar. Jag var inte speciellt road skall jag erkänna. Men hennes kompisar gjorde det, så jag gav mig.
  Hon var faktiskt riktigt duktig och tjänade 947:-. När hon fick pengarna ville hon åka till Farsta köpcentrum. Hon köpte julklappar till mig och min fru. Hon köpte flera julklappar till lillebror. Hon var energisk och entusiastisk. När jag upptäckter att hon gjort slut på pengarna utbrast jag:
  – Men Vendela…nu har du inga pengar kvar till dig själv.
  Hon tittade på mig med glada ögon.
  – Åh pappa, det är så roligt att ge!

  Jag minns för många, många år sedan. Jag såg en TV-dokumentär om Moder Theresa. Den handlande bl.a. om hennes arbete i slummen i Indien. Hur hon vigde sitt liv åt att tjäna där andra såg hjälpinsatser som helt utsiktslösa. Där finns inslag där hon mötte kritiska frågor från pressen. Jag häpnade över kraften och den naturliga auktoriteten denna lilla spröda gestalt utstrålade. Jag grät.

  Ja, Herregud! Vad är klokt och förståndigt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: