Mitt hem är min borg!

Alltför ofta förvandlas gamla ordspråk till fruktansvärda hån, när de konfronteras med verkligheten. Definitivt känner romer i Frankrike ända in på skinnet, att deras hem inte räknas som några borgar för skydd och integritet. Vi, som bor i våra fina hus i Bjuråker och annorstädes, upplever kanske att romernas kåkstäder inte kan räknas som bostäder och än mindre som hem, men det är det enda som står många romer till buds.

 När maktens män vill visa handlingskraft och dölja sina egna tillkortakommanden, då gör man som Sarkozy. Regeringen kallas till krismöte. Allvarstyngda, med bekymrade rynkor i pannan, meddelar de att de är tvungna att förstöra hemmen för tusentals romer, runt om i landet. Rivningar av hemmen kombineras med hotelser om massutvisningar.

Som det står i Dagen:

”Beskedet kom efter ett krismöte som Sarkozy kallat till i ett led mot det han kallar ”krig mot brottsligheten”. Före mötet sade han att den romska minoriteten utgör ett säkerhetsproblem i Frankrike.”

Vad bör det kallas, när man utpekar en befolkningsgrupp som brottslig och som ett säkerhetsproblem, annat än rasistisk? Jag är en stor vän av principen, att man bör säga som det är. Stora delar av Europa kännetecknas av ren rasism, när det gäller bemötandet av romer. Frankrike och många andra länder ägnar sig också åt kollektiv bestraffning som rättsprincip.

Vi borde lägga juli 2010 på minnet. Nu ser vi en statsstyrd rasism växa fram i Europa, mitt för våra ögon. Den här gången kommer den inte klädd i uniform, utan i skräddarsydda kostymer. Den här gången är det inte kristallnattens glaskross, som synliggör rasismen, utan raserandet av bostäder för fattiga och utsatta romer. Återigen är det en framstående kulturnation som tar täten och legitimerar rasismen. Allt blir synligt, ironiskt nog, när vi står i beredskap att genomföra den första minnescermonin i Sverige över dödade romer under andra världskriget.

I natt skrev jag i min statusrad på Facebook: ”undrar om det är otillbörligt att kalla Sarkozy för skitstövel?” Har efter en natts sömn och ett antal koppar kaffe kommit fram till, att det bara är fånigt med undringar och frågetecken i ämnet. Man ska säga som det är! Sarkozy är en skitstövel!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

5 Responses to Mitt hem är min borg!

 1. Förvånas man över Sarkozy:s skitstöveltramp? I så fall är man blind och döv inför realiteter!!!

  I-världen är ett dårhus, sprängfullt av vid penningen hypnotiserade, styrt av idioter! – OCH skitstövlar, drunknade i sina egna spegelbilder av betydelse!

 2. LeoH skriver:

  Om vi inte öppnar ögonen och agerar, då kan det ta en ende med förskräckelse!

 3. LeoH skriver:

  Inte ligger Sverige långt efter. Snart kommer det väl önskemål om att alla länder i EU stämplar ett stort R eller Z i alla romers pass.

  Historien upprepar sig, men nu i större skala. Fram till början 60-talet skuffade kommunerna ”problemet” med romer mellan sig. Nu har den politiken flyttats till en högre division. Romer skuffas mellan länderna.

  Lever man tillräckligt länge, så får man se många sådana upprepningar.

 4. Leopold Holtter skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:

  Eventuella likheter med dagsaktuella händelser i Sverige är helt slumpmässiga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: