Det känns en aning bakvänt, minst sagt!

En stor del av min världsbild har formats av det kalla kriget. När den var som hetast, kunde vi ofta läsa tidningarna, att regimer hindrade människor att besöka t ex Sverige. De kunde ju tänkas hoppa i Sverige och söka asyl. Regimernas oro var säkert i de flesta fall obefogad, men risken fanns.

Dagens värld ser helt annorlunda ut. Nu är det svenska ambassadtjänstemän som stoppar människor, att besöka Sverige. Motiveringen – de kan ju tänkas vilja hoppa av i Sverige och söka asyl.

DN berättar om hur ambassaden i Teheran nekar en kvinnlig forskare visum för deltagande i en vetenskaplig kongress i Göteborg. Forskaren är ogift och ambassaden ser tydligen en stor risk för avhopp.

Jag förstår inte hur det kan komma sig att svenska myndigheter har så stora och omfattande insikter. De vet bättre, än FN och världens alla människorättsorganisationer, hur situationen i världen ser ut. De vet när människor bluffar med att de blivit t ex kristna. Myndigheter som vet, att det inte är någon fara med att vara homosexuell i Iran. Det gäller bara att leva lite diskret! Nu har svensk myndighet tydligen också insett, att kvinnliga ogifta forskare kan bli en belastning för kommunernas SFI-undervisning.

Jag vet inte om jag är överdrivet misstänksam, men nog har jag en känsla av staten på alla sätt försöker hindra människor, som lever i diktaturer och krigsområden, att legalt ta sig till Sverige. Jag har också en mycket bestämd känsla av, trots allt tal om en generös flyktingpolitik, att svenska staten egentligen anser alla flyktingar som icke önskvärda i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 Responses to Det känns en aning bakvänt, minst sagt!

  1. Anders Nilsson skriver:

    Det är väl detta som kallas utveckling och globalisering. I vart fall så kan man ju genom att föregripa själva avhoppet, upprätthålla föreställningen om att Sverige som paradiset på jorden, fortsätter att locka .

  2. LeoH skriver:

    Nu ska du inte förstärka mina mörka tankar!:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: