Vad menar karln, egentligen?

Samtidigt som medierna spred uppgiften om att franska regeringen, på helt rasistiska grunder, beslutat riva romers hem och också hotade med massutvisning av romer, kunde vi del av nyheter om, att svenska poliser utvisade romer för att de tiggde, trots att de som EU-medborgare har rätt att vistas i landet. Vid första anblicken var det förvånande uppgifter, att polisen tagit sig rätten att utreda, döma och att verkställa domarna. Det kändes inte som en rättssäker hantering. Förvåningen blev inte mindre, men hanteringen får sin förklaring, när vi i DN kan läsa, att migrationsministern Tobias Billström helhjärtat stödjer polisens arbetsmetoder.

Det finns mycket som kan sägas om principen, att skyffla romer mellan kommuner och länder, men jag avstår. Jag hänvisar istället till hur Rosa Taikon beskriver Tobias Billgrens åsikter i ämnet. Rosa Taikon har egna erfarenheter av företeelsen och hennes ord borde väga tungt, när vi ska bedöma Tobias Billströms agerande.

Jag vill istället koncentrera mig på Tobias Billströms, minst sagt märkliga, principiella syn på Sveriges ansvar, att ge skydd åt diskriminerade, förföljda och förtryckta individer och minoriteter, runt om i världen. Tobias Billström förnekar inte att romer är utsatta för diskriminering och att deras mänskliga rättigheter kränks, men slutsatsen är inte att Sverige ska stödja och undsätta denna diskriminerade grupp. Tvärtom, vi skyfflar tillbaka dem och tvår våra händer. Jag får obehagliga minnesbilder som korsar huvudet.

I artikeln säger Billström bl. a:

”Vi kan inte lösa Rumäniens, Bulgariens eller någon annan östeuropeisk stats problem med den romska befolkningens utsatthet genom att de flyttar från de här länderna till andra.”

Som svar på om inte utvisningen av romer strider mot EU:s principer om fri rörlighet säger migrationsministern:

”Jo, men lösningen är inte att de flyttar. Lösningen måste rimligen vara att de här staterna vidtar åtgärder för att lösa problemet.”

Tobias Billström lyckas i två enkla meningar väcka ett antal viktiga frågor, när det gäller stödet till förtryckta och förföljda människor och minoriteter.

När flyende kvinnor, som riskerar hårda straff i t ex Iran, kommer till svenska gränsen bör de då få höra, att det Irans ansvar, att sluta med diskrimineringen och våldet mot kvinnor.

Den principen torde väl också gälla alla människor som flyr förföljelse av homosexuella. Billströms lösning är den enkla. Det är väl ingen lösning, att de kommer hit. Det torde väl vara deras länders regeringar, som bör vidta åtgärder mot homofobi.

När Billström möter människor, på flykt från förföljelser för sina politiska åsikter och aktiviteter, säger han väl lite otåligt till dem. ”Åk tillbaka! Lösningen är inte att ni flyttar hit. Lösningen måste rimligen vara att era hemländers regeringar vidtar åtgärder för att utveckla demokratin och yttrandefriheten.”

Jaja, jag börjar mer och mer inse varför debatten med SD politik oftast blir så tafflig. Hur ska Billström med någon större trovärdighet kunna ta en debatt med Jimmie Åkesson?

Till sist vill jag återigen påpeka, att det rasistiska förtrycket av romer inte enbart är ett östeuropeiskt problem. Det finns all anledning för franska och italienska romer att söka skydd mot rasistisk förföljelse. Kommer Sverige att neka dem det skyddet?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

6 Responses to Vad menar karln, egentligen?

 1. Bo skriver:

  ”Lösningen måste rimligen vara att era hemländers regeringar vidtar åtgärder för att utveckla demokratin och yttrandefriheten.”

  Det är väl en ytterst rimlig önskan tycker jag.

 2. LeoH skriver:

  En rimlig önskan förvisso, men kan bli ett hån när den riktas till en hjälpsökande.

 3. interdom skriver:

  när Billström talar om ländernas ansvar, talar han om EU-medlemsländer! det är skillnad mellan dem och t ex Iran. medlemsländerna har förbundit sig att hantera vissa typer av frågor på ett för EU gemensamt sätt.

  Romer har, som övriga EU-medborgare, rätt att visats i annat EU-land i tre månader utan att registrera sig. Efter dessa tre månader ska man anmäla sig till vistelselandets migrationsmyndighet. vissa kanske tycker att dessa människor är i behov av skydd men de är inte utsatta för förföljelser eller omänsklig behandling i utlänningslagens mening. någonstans måste man sätta gränser, och våra gränser är utlänningslagen.

  vad gäller din jämförelse med de som söker skydd pga sina politiska åsikter; det erbjuds till många men vad de flesta människor i Sverige inte känner till är att de är minoritet. de flesta får skydd om inte på direkt felaktiga så uppenbart vaga grunder.

  vi har under åren från 1948 (Geneve-konventioner)m m utökat möjligheten för människor att söka/erhålla skydd i Sverige, utan att förankra det hos medborgarna. ingen av oss har röstat för det. så det som du uppenbarligen uppfattar som restriktivitet (hoppas att jag har tolkat dig rätt), uppfattar jag som oerhörd slapphet som är både orättvis och ohållbar.

 4. LeoH skriver:

  Hanteringen som Billström godkänner, är att polisen har rätt att utvisa romer innan de tre månaderna har gått. Utan att de besluten berör har begått någon kriminell handling. En klart diskriminerande handling.

  Romer i Europa diskrimineras och förföljs i skilda länder i en sådan omfattning att det enligt min mening har klart skyddsvärde.

  Den franska regeringens beslut om rivning av romers bosättningar har karraktären av kollektiv bestraffning och förföljelse, att det helt klart föreligger skyddsbehov.

 5. SLJ skriver:

  Marie Antoinette-svar kallar jag det, de kommer allt oftare från liberalt håll tycker jag. Varför svälter folket när de kunde äta kakor. Varför flyr folket när de kunde leva kvar i sina länder i frihet och demokrati. Sinnessjukt, korkat. Varför får sådana människor alls ha inflytande över andra människor?

 6. LeoH skriver:

  Undrar hur många gånger jag ställt samma fråga. Ett svar jag kommit fram till är, att om man stiger tillräckligt på samhällsstegen, då kan man tillåta sig vilka yttranden som helst och bli tagen på allvar. Billström har tydligen nått den nivån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: