Allt är sig likt!

”Jag känner en som är från Kalifornien. Han talar inte likadant som vi. Man hörde det på honom när han tala, att han var nånstans långt bortifrån. Men han sa att just nu var det många som fick gå omkring och söka arbete där. Och han påstog att de som arbeta med fruktplockning bor i tältläger och har det usligt och ont om maten. Han påstog att lönerna var dåliga och att det var svårt att få arbete.

En skugga for över ansiktet på henne.

-Nej, det är fel det, sa hon. Pappa har fått ett prospekt som är tryckt på gult papper och där står det att det är ont om folk till fruktplockningen. Så mycket besvär skulle de inte göra sig om det inte var gott arbete. Det kostar stora slantar att få ut såna där prospekt. Vad skulle de tala osanning för, och kasta ut pengar dessutom?”

Ovanstående citat är hämtad ur ”Vredens druvor” skriven av John Steinbeck. Den romanen har tillsammans med många andra, präglat min syn, sen ungdomsåren, på samhället och dess orättvisor. Mitt exemplar av Vredens druvor, är sliten. Pärmarna håller på att ramla av. Allt visar, att boken har blivit läst många gånger. Att den betytt mycket för sin ägare.

Under många år, så här på höstkanten, har jag blivit påmind om boken och tänkt att världen inte utvecklas i någon hastig takt. Årets höst är inte annorlunda. Jag tror inte att det undgått någon att vi återigen har bärplockare från bl. a Thailand och Vietnam här, som förespeglats stora inkomster om de är duktiga och plockar mycket blåbär och lingon i de svenska skogarna. Återigen upptäcker bärplockarna, att de enda som tjänar stora pengar, är de som ”hjälpt” plockarna till Sverige. Plockarna sätter sig ofta i skuld för att komma till Sverige, den skulden skall givetvis betalas. Pengarna skall också räcka till bostad, mat, bilresor till och från bärskogen. Det är många som har fingrarna, inte i syltburken, men i plockarnas plånböcker!

Jag kan inte förneka att det är något deprimerande, att gång på gång upptäcka att världen inte i grund förändrats sedan ungdomsåren. Jag har hunnit bli 66 år och inser år efter år att den verklighetsbild jag fick när jag var tonåring fortfarande är giltig.

Det var inte bättre förr och inte har det skett någon utveckling! Vi får vår sylt, mellanhänderna sina pengar och bärplockarna åker hem med sina skulder!

Världsordningen är intakt!

DN 1, DN 2, DN 3, DN 4,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 Responses to Allt är sig likt!

 1. Kerstin skriver:

  Fast det var faktiskt en period däremellan, då vi föddes (är också 44:a) och idag, som både var lite bättre och ingav förhoppning om framsteg vad gäller människors levnadsvillkor.
  Vi hade tur som fick leva våra bästa år under den tiden.

 2. LeoH skriver:

  Kerstin,kommer från en trevlig fest. Svarar senare, troligtvis i morgon.

 3. Anders Nilsson skriver:

  Ja, nog är likheten uppenbar, det gäller ju inte bara bärplockarna. Alla de som lämnar landsbygden för att i städerna ”söka lyckan”, de papperslösa som tömmer våra papperskorgar, alla dessa migranter på väg till något bättre. Världen förändras inte därvidlag, och det gör väl inte viljan att förändra den heller. Det är lätt att drabbas av hopplöshet, men kanske räknar vi fel, om vi tror att vi kan utrota onsdskan för gotti stället. Möjligtvis är det summan av alla goda gärningar som skall räknas. Om och om igen.

 4. LeoH skriver:

  För några år sedan drabbades jag av insikten, att det nog inte går att i grunden förändra världen.Det gäller att förändra sina lojaliteter. Det enda som återstår är att i tid och otid tjata om att människor far illa, att påminna om att ondskan bärs upp av människor.
  Visst var det en senkommen insikt, men vissa av oss mognar sent och jag tillhör den gruppen.

 5. Egon Berglund skriver:

  Även jag tänker på ”Vredens druvor” när jag ser dessa bärplockare.

  http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5540729

 6. LeoH skriver:

  Egon, tack för kommentaren och länken. Du gör ett så enormt gott arbete, när du delar med dig av dina kunskaper om Palestina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: