Om detta må vi berätta! Nu är vi snart där igen!

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om romers situation i Frankrike. I inlägget skrev jag bl. a:

Vi borde lägga juli 2010 på minnet. Nu ser vi en statsstyrd rasism växa fram i Europa, mitt för våra ögon. Den här gången kommer den inte klädd i uniform, utan i skräddarsydda kostymer. Den här gången är det inte kristallnattens glaskross, som synliggör rasismen, utan raserandet av bostäder för fattiga och utsatta romer. Återigen är det en framstående kulturnation som tar täten och legitimerar rasismen. Allt blir synligt, ironiskt nog, när vi står i beredskap att genomföra den första minnescermonin i Sverige över dödade romer under andra världskriget.

När jag läser om den fortsatta händelseutvecklingen i Frankrike, finns det ingen anledning att ta tillbaka ett enda ord. Däremot finns det en hel del att tillägga. I olika medier(här, här, här) kan vi läsa om hur franska poliser river romska bosättningar och hur Frankrike massutvisar romer. Sarkozy verkar inte ta intryck av kritik vare sig från EU eller Vatikanen. Han går sturskt vidare med stöd från Italien och dess politiske ledaren av samma skrot och korn, Berlusconi. Det är lätt att förstå varför Berlusconi anser att krucifix inte är en religiös symbol. En sådan insikt skulle kanske tvinga honom att vända om och ångra sig.

Nu i dagarna tar Frankrike ytterligare ett steg i diskrimineringen av romer. Frankrike kräver att Rumänien hindrar att romer lämnar landet. Jag kan rekommendera franska myndigheter att studera hur Sverige motiverade kravet att Tyskland skulle stämpla in ett ”J” i judars pass. Vi kanske är där nu, att ett ”R” eller ett ”Z” stämplas in i romers pass. Sen är det bara att invänta taggtråden runt romska läger i mängder av länder i Europa. Det kommer inte vara något nytt för romerna. De har upplevt det tidigare, inte så avlägset vare sig i tid eller rum.

Om Frankrike och Italien kan genomföra massavvisningen av Romer utan mer än något lama protester från omvärlden, kan det gå mycket illa. Åtminstone Sverige kan ha svårt att med kraft protestera. Vi är ju själva inne på samma tankebanor som Italien och Frankrike. Att romer skall behandlas som kollektiv och inte som individer. Om Frankrike och Italien kan få en stillatigande acceptans för att romerna som kollektiv utgör en säkerhetsrisk. Vilken grupp står då i tur? Är det en vild gissning, att säga, araberna/muslimerna?

Nu kanske vän av ordning hävdar att jag målar Fan på väggen. Jag kan bara svara – han är redan på väggen och inte bara där. Han härjar på som bäst, för den som vill se, inte bara i Europa, utan runt om i världen och sprider hat omkring sig. Vore det inte bra om vi den här gången beskrev det onda, när det sker. Det vore alltför skämmigt om vi i efterhand får urskulda oss med, att vi ingenting visste!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

14 Responses to Om detta må vi berätta! Nu är vi snart där igen!

 1. Jenny A skriver:

  Det onda är att ideologier och makthavare skapar politik som förintar våra folk, kulturer på långsikt, och vår trygghet från kriminalitet på kort sikt, genom att tillåta massinvandring och förespråka mångkultur. Att göra som Sarkozy är tvärtemot att förhindra Balkanisering, att förhindra hat. Låt var nation ha sin egen folk, även romerna kan få ett område, men inte någon annans.

 2. LeoH skriver:

  Var ska romerna hitta ”ett område” som inte är ”någon annans”?

 3. olle skriver:

  frankrike har 60+ miljoner invanare. sverige, som geografiskt ar lika stort, har inte ens 10. eftersom dessa 4 miljoner romer lever under existensminimum ar det inte mer an ratt att sverige tar sitt ansvar och erbjuder samtliga permanent uppehallstillstand.

 4. tusca skriver:

  Svenska hyckleriet i sin prakt! Vänta tills ni i STHLM får staden omringad av zigenar- kåkstäder, då blir det nog annat ljud! Vilket utmärkt tillfälle att nu direkt använda den medicin, som SV så generöst rekommenderar till fattiga Medelhavsländer. Omedelbart ge åtm. dessa löjligt fåtaliga nykomna romska ”svenska” tiggare bostäder och tusen bidrag! Jag har upplevt situationen i ROM… Det här påminner mig direkt om 08-ors varg-debatt!!!

 5. […] skriver om klimatförändringar, flyktingströmmar och gränskontroll. Tankar i Natten skriver om rom-förföljelsen och jämför med utvecklingen för andra världskriget. […]

 6. Frere skriver:

  Att bli upprörd över att franska polisen river Romernas läger tycker jag är konstigt. Det är väl vad som skulle hända mig om jag började bygga ett läger någonstans i Stockholm på någon annans mark? Jag skulle förmodligen dessutom få rejäla böter för det.

  Jag får ju inte bygga mer än en friggebod på ens min egen tomtmark utan att få byggnadsnämnden i hasorna med strafföreläggande.

  Sluta jamsa runt med lagbrytare.
  Vänd er istället mot Rumänien. Ett land som borde försöka ta sig upp ur öststatsfasonerna och bli ett värdigt EU-land och inte bara njuta av fördelarna med bidrag från skattebetalare i övriga delar av unionen.

 7. svalin skriver:

  Ja, dy har rätt det är en skamm för vår tid. 1900-talet var verligen fascismens årtionde och nu håller vi på att skapa ett fascistiskt årtionde igen. Man har sagt ”aldrig mer” men människor glömmer så lätt.

 8. LeoH skriver:

  Tusca, polemiserar du mot mig? Vad har jag med Stockholm att göra? Jag bor i Bjuråkers socken i norra Hälsingland. Är också en aktiv motståndare till licensjakt på varg under nuvarande omständigheter.

  I övrigt står jag för den mycket hovsamma kritik jag ger uttryck för i mitt blogginlägg. Det finns mycket mer att säga i frågan. Av kommentarerna att döma lär det bli nödvändigt med många blogginlägg i framtiden.

 9. olle skriver:

  leo,

  jag tror inte att tusca specifikt anklagar dig for att vara stockholmare, utan jamfor med en annan debatt dar en grupp hogljudda individer har starka asikter som ett problem som existerar pa andra sidan jordklotet (naja) och som de – faktiskt – inte begriper nagot om.

 10. Kerstin skriver:

  LeoH:
  Håller helt med dig här. Det är en ruskig utveckling vi ser nu.

  Sedan är det nog på sin plats att man kritiserar de tidigare ”bakom järnridå-länderna” för deras förfärliga diskriminering av romer ex. det som gör att dessa försöker hitta något bättre. Som det nu är skickar man tillbaka dem till länder där de behandlas väldigt illa – och detta inom det som är en union.

  Det är ofantligt dystert att vi numer är i union med stater som är väldigt obehagliga, för att uttrycka det milt.

 11. LeoH skriver:

  Den ”reellt existerande socialismen” har mycket att svara för. Antisemitism, diskriminering av romer, synen på barn med funktionshinder. Ja, listan kan göras nästan hur lång som helst.

  EU har verkligen problem. Viktiga grundarländer går i täten för en odemokratisk och diskriminerande politik. Det lovar inte gott för framtiden!

 12. […] DN, Expressen, Politikerbloggen, Fn, Mina vardagsbetraktelser, PI, PI, Tankar, […]

 13. Cecilia skriver:

  Läskigt: Partiet Jobbik, som har 47 platser av 380 i Ungerns parlament, föreslår någon typ av getto för romer:
  http://expo.se/2010/48_3304.html

 14. LeoH skriver:

  Du har helt rätt Cecilia. Rötan sprider sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: