Nu är julen slut! Dags att kasta ut krubban i snön och kylan!

I november uppmärksammade den 17-åriga Sally Ågebrant att Tetteh Joseph Leetei och Paintsil Kobina bodde på tågstationen i Sundsvall. Flickan inte bara såg, utan hon agerade också. Sally kontaktade hotell i Sundsvall och lyckades få hotellen att lova sängplats åt de två på tågstationen. Heder åt Sally Ågebrant! Hon såg ett behov och hon agerade! Om det finns en utmärkelse för årets bedrift, då borde Sally Ågebrant vara given som pristagare.

Den lösning Sally lyckades utverka för Tetteh Joseph Leetei och Paintsil Kobina var tidsbegränsad. Efter julhelgen är sängplatserna på hotellen inte längre tillgängliga för dem. Enligt ST är de återigen hänvisade till järnvägsstationen eller någon annan plats i Sundsvall. Just nu upplever vi rekordkyla runt om i landet och även i Sundsvall.

Eftersom Sally Ågebrant såg och agerade, då lär andra också ha möjlighet att se problemet och agera. T ex kommunens socialnämnd. I ST:s artikel finns ett försök till förklaring varför socialnämnden inte agerar. ST skriver:

Problemet för männen är att de varken är asylsökande eller har uppehållstillstånd i Sverige och därmed inte kan få hjälp av myndigheterna.

Förklaringen är ingenting annat än struntprat! Givetvis kan myndigheterna hjälpa människor i nöd, om bara viljan finns. Det är ingen anonym myndighet som inte ”kan” hjälpa. Bakom alla annonyma myndigheter finns det verkliga människor som kan ställas till ansvar. Enligt ST är följande personer ansvariga för hur Tetteh Joseph Leetei, Paintsil Kobina och andra hemlösa i Sundsvall har det. Ansvaret har ansikten:

Socialnämnden: Else Ammor (M), ordförande, Sundsvall, Hans Brynielsson (KD), vice ordf, Kvissleby, Efva Åström (M), Sundsvall, Ewa Kirrander (FP), Sundsbruk,Inger Paulsson (MP), Kvissleby, Linnéa Kjellman (C), Matfors, Lena Österlund (S), Sundsvall, Leif Wiklund (S), Sundsvall, Malin Larsson (S), Strömmen, Stöde, Jonas Väst (S), Kubikenborgsgatan, Sundsvall, Annicka Burman (V), Fågelgränd 10, Sundsvall.

I Kyrkans tidning säger ärkebiskop Anders Wejryd att Kyrkans ska fortsätta att ta sig ton i fler politiska frågor. Jag kan inte annat än bejaka en sådan målsättning. Vi måste bort från bokmärkes gullegullandet vid krubban. Barnet som ligger där i krubban är säkert gulligt, men det är inte det som är krubbans budskap. Barnet ställer det obehagliga kravet på oss, att se honom i alla nödlidande människor vi möter.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

2 Responses to Nu är julen slut! Dags att kasta ut krubban i snön och kylan!

  1. Mario Potkin skriver:

    Tyvärr ingen isolerad händelse. Under alla de år jag arbetat inom kommunal socialtjänst har jag sett många exempel på hur människor behandlats illa och kränkts. Själv anser jag att situationen försämrats sedan 80-talet. Det var då principen att ”hålla budget” blev överordnad verksamheten. Det var då ”räknenissarna” gjorde sitt intåg i det sociala arbetet.

  2. LeoH skriver:

    Jag minns hur många förtroendevalda på 90-talet sa lite vuxet förmanande till människor med funktionshinder: ”Alla måste spara!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: