Jag vet att makten och dess lakejer inte lyssnar, men det är ändå min plikt att sprattla och hojta till protest!

Läser i Arbetarbladet den häpnadsväckande nyheten, att Gävle infört AK-arbeten i stor skala i kommunen. Idag har AK-arbeten fått namnet Fas 3. Egentligen är det väl inte helt rätt, att skriva ”häpnadsväckande” för jag är inte direkt förvånad. Däremot skulle jag önska att det var en häpnadsväckande nyhet, att Gävle kommun låter oavlönade och tvångskommenderade arbetslösa utföra rena AK-arbeten. En företeelse som var ett exempel på hur arbetslösa förnedrades under förra seklet. Kunskapen om kampen mot AK-arbeten tillhörde inte någon överkurs i SSU på 60-talet, utan utgjorde en del av baskursen. Vart har den kunskapen tagit vägen? Återigen får jag ett bevis för att vi inte lär av historien.

Det känns minst sagt tragiskt, att kommunen tillåter tjugotalet arbetslösa oavlönat röja sly, buskar och fälla träd. Det finns ingen kvalitativ skillnad mellan att bygga vägar eller att röja sly. Det är arbetsuppgifter, som måste göras och när det gäller slyröjning torde det tillhöra kommunens normala ansvarsområde. Ett ansvarsområde som normalt omfattas av kollektivavtal. Var finns Kommunal? Är det dags att skrota begreppet ”världens starkaste fackförening.” Läser man det senaste numret av LO-tidningen, så slås jag av insikten, hur ska fackföreningsrörelsen kunna ta strid för kollektivavtal, när de inte kan skydda eller tar strid för sina medlemmar, när det gäller oavlönat tvångsarbete? Upplever vi en ny dimension av begreppet facklig-politisk samverkan? Varför annars den fullständigt monumentala passiviteten från fackföreningarnas sida?

Situationen i Gävle blir än mer tragisk, eftersom kommunen styrs, om jag förstått rätt, av S, V och MP. Inte heller kan vi hoppas, att ABF tar ansvaret och erbjuder kommunens ansvariga några cirklar eller kurser i arbetarrörelsens historia eller värdegrund. ABF självt anser ju att det är fullt acceptabelt, att nyttja oavlönad arbetskraft.

I all verksamhet finns det personer som är ansvariga. I Gävle är det följande personer som ytterst är ansvariga för verksamheten:

Ordinarie ledamöter i Kommunstyrelsen

Namn Parti Uppdrag Ort
 
Blank, Carina S ordf GÄVLE
Johansson, Per S v. ordf GÄVLE
Lundgren, Lena S led FURUVIK
Wahlström, Hans S led GÄVLE
Wiklund-Lång, Åsa S led VALBO
Persson, Roger MP led HEDESUNDA
Engström, Marita V led GÄVLE
KällgrenSawela, Inger M led GÄVLE
Bornegrim, Niclas M led VALBO
Bjerkén, Birgittha M led GÄVLE
Dahlberg, Micael M led GÄVLE
Fredriksson, Per-Åke FP led GÄVLE
Ericsson, Roland C led GÄVLE
 

Jag har blivit kallad tönt för att jag engagerar mig och protesterar mot förnedrande behandling av människor. Det får jag väl med jämnmod acceptera. Under mycket lång tid framöver, kommer jag vid alla högtidstal av Socialdemokrater, Vänsterpartister eller Miljöpartister i Gävleborg, om alla människors lika värde, tänka och säga, fullständigt kristligt och ur djupet av hjärtat – Skit på er!  Sån tönt är jag och det är jag stolt över!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

9 Responses to Jag vet att makten och dess lakejer inte lyssnar, men det är ändå min plikt att sprattla och hojta till protest!

 1. Lars skriver:

  Det har du helt rätt i Leo, Minns när jag var på arbetsprövning och lönen var aktivitetsstöd och social bidrag att vi byggde och producerade saker som komunen sen sålde verksamhets chefen satt i samma lokaler och brukade komma och beställa saker han behövde bara betala inköps priset för matrialet , arbets kraften var ju gratis. Vi hade en liten snickeri verkstad med bandsåg och när vi sågade för fullt där inte hostade folk av allt damm i luften det fanns inget riktigt utsug och jag frågade lite om det där men fick svaret jamen det är ju bara lite hobby verksamhet. Jag fick konstatera att när komunen kör sin egen verksamhet med arbetslösa går det att göra lite hur som helst. Jag har arbetat i 20 år innan arbetslöshet och vet att det är godtagbart att vägra arbeta om miljön är hälsofarlig, skulle man göra något sådant med komunen som arbetslös skulle man förmodligen få sitt bidrag indraget så slav jobb ja det är det verkligen.

 2. LeoH skriver:

  Tack för kommentaren Lars. Det är intressant, men inte roligt, att få ta del av berättelser om hur våra kommuner förnedrar människor.

 3. Anders Nilsson skriver:

  Skämmes, skämmes ta mig….!

 4. LeoH skriver:

  På pricken Anders. Kan berätta, att det är du som inspirerat mig till långa rubriker.:-)

 5. […] 3 kallas det nu – smaka på orwellskan – men genom Leo lär jag mig att det kallades AK-arbeten på 1920 och 30-talen (Wikipedia här, minneshistoria […]

 6. Nologo skriver:

  Bra skrivet Leo! Tänk att kommunen (läs folkvalda politiker) intagit myndighetsroll i form av utdelare av strafföreläggande typ samhällstjänst… och kallar det fas 3… undrar vad fas 4 blir? … att kommunen bistår med ledsagare till ättestupan? *ironi*
  SKÄMS!!

 7. […] annars inte skulle göras. Men inte alla får jobb i en kreativ skaparby, oftare handlar det om att röja sly eller […]

 8. […] tidigare inlägg i ämnet, här, här, här, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: