Är det här ett exempel på det där som kallas en vinn vinn-situation?

När jag läste DN-artikeln om hur svenskar köpt njurar av fattiga människor, fick jag två bilder i huvudet, som förföljt mig t o m i sömnen. Bägge bilderna är förfärliga.

I den ena bilden möts två individer. En fattig, men stolt pakistansk bonde i behov av pengar möter en rik svensk i behov av en njure. Affären genomförs och bägge skiljs tillfredställda (nåja) och går åt varsitt håll. Svensken försöker dölja sitt dåliga samvete med att det ändå var en vinn vinn-situation mellan två fria individer.

Den andra bilden, som ändå är den troligaste. Två individer möts. Den ena med en njure på lager möter en rik svensk i behov av en njure. Det blir affär av och bägge skiljs med en handskakning, som det anstår två världsvana individer, som vet hur gott uppförande ser ut.

Hur ser vinn vinn-situationen ut i det här fallet? Jo, bägge parter slipper se den som blivit berövad sin njure!  I artikeln åskådliggörs den inställningen:

 ”En av de svenska organköparna berättar för SR:s Vetenskapsradion att han tröttnade på att stå i kö och åkte till Pakistan för att köpa en njure.”

Vi kommer säkert, vad tiden lider, få läsa påståenden om de lyckliga njurförsäljarna och att vi som protesterar bara är diktaturkramare, som vill förhindra individers fria val.

Till sist vill jag i Jonathan Swifts anda ge ett anspråkslöst förslag till staten. Vore det inte på sin plats, att socialkontoren, när de undersöker sökandes behov av försörjningsstöd också kontrollerade statusen på deras njurar? Om klienten har friska njurar, då bör klienten uppmanas att sälja sin ena njure, innan det kan bli tal om försörjningsstöd!

Förslaget har, enligt mitt förmenande, många goda sidor. Tänk vilka positiva effekter det skulle ha klimatet, när rika slipper kuska världen runt och söka njurar! Egna inhemska njurar skulle också ge positiva effekter på tillväxten, för att inte säga, hur gynnsamt det skulle vara för den kommunala budgeten! Även för den enskilde klienten skulle förslaget innebära stora fördelar. Tänk er, att slippa vara en passiv bidragstagare och istället stolt kunna bidra till statens välstånd!

Är jag bitter? Inte då! Jag är ända in i märgen förbannad!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,

7 Responses to Är det här ett exempel på det där som kallas en vinn vinn-situation?

 1. Anders Nilsson skriver:

  Jag hade fel briller på mig och läste ”bidra till ett satans välstånd”, det var det du menade eller hur?

 2. LeoH skriver:

  Måste erkänna ett felstavat ”statens.” 🙂

 3. Kenneth skriver:

  Fattiga arbetslösa svenskar som hamnat i Reinfeldts fas3 kan tvingas att arbeta som surrogatmödrar. Dom fattiga kvinnorna som skulle hamna i den situasionen skulle knappast konkurrera med vanliga jobb. Det är inte helt otroligt. Reinfeldt politik har hela tiden gått ut på att gynna ett fåtal regält på dom utsattas bekostnad

 4. SLJ skriver:

  Absolut Kenneth, det är ingen otänkbar bild.

 5. Kerstin skriver:

  Jo, man vill kasta upp senaste måltiden när man läser sådant. Men man får väl trösta sig med att de som köper njurar i Pakistan i alla fall inte är rasister 😦 (Obs: Ironi)

 6. LeoH skriver:

  Lite tröstar ett tigerhjärta!:-)

 7. […] 26 mars 2011 skrev jag ett blogginlägg, som handlade om hur svenskar köpte fattiga människors njurar bl a i Pakistan. Tanken var att det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: