Här får vi den råa sanningen slängd i ansiktet!

Så här motiverar, i en nyhetsartikel, SvD- journalisten Mikael Holmström, varför Sverige måste ställa upp i Libyen, när Nato kallar.

Men just därför att Sverige inte är med i alliansen måste vi i paradoxalt nog delta nu, när Nato kallar. Sveriges riksdag har nämligen 2007 och 2008 slagit fast en ensidig solidaritetsklausul. Enligt denna ska vi inte vara passiva om ett EU-land eller nordiskt land (det vill säga Natogrannarna) hotas. På samma sätt förväntar vi oss deras hjälp om vi själva hotas. Sverige ska därför ”både ha förmåga att ta emot och ge militärt stöd”.

Oj, tänker jag och scrollar frenetiskt för att hitta nyheten, jag tydligen totalt har missat. Jag letar och letar, men inte hittar jag nyheten som berättar, att något EU-land eller Norge är eller har varit hotat av Libyen. Här faller förutsättningen för vår ensidiga solidaritetsklausul! Inget EU-land eller Norge är hotat av Libyen och det torde inte vara troligt, att Sverige behöver söka militärt stöd från Nato för att Libyen hotar oss militärt.

Det SvD säger, vilket inte ter sig fullständigt osannolikt, är att vår ensidigt antagna ”solidaritetsklausul” innebär att Sverige måste ställa upp, när Nato kallar. Vilket i sin tur innebär, att vi inte kan veta vilket krig ”solidaritetsklausulen” i framtiden kan tvinga Sverige att delta i. Vi medborgare kan helt bortse från all vacker förklarande retorik. Vi har bara att inse. Vi är tvungna att delta, när husse visslar!

Vilka partier i riksdagen är ansvariga till att ha försatt Sverige i den här äventyrliga utrikespolitiska positionen? Någon måste ställas till svars!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: