Nationaldagsfunderingar

Vid andakten på forngården i Bjuråker på nationaldagen hade jag som uppdrag att läsa ett antal texter. En av texterna vår kyrkoherde Lena Funge hade valt var följande:

Om en invandrare slår sig ner i ert land,
skall ni inte förtrycka honom. Invandraren
som bor hos er skall ni behandla som en in-
född. Du skall älska honom som dig själv, ni
var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Her-
ren, er Gud. (3 Mos 19: 33-34)

Det är mäktigt, att få läsa: ”Jag är Herren, er Gud.” Det ger en viss tyngd åt uttalandet, om man så säger. Det är annat än Leo Holtters påstådda PK-åsikter i ämnet!

För ett antal år sedan fick jag en fråga på Kyrkans Tidnings, numer nedlagda, diskussionsforum, Vestibulen. Frågan löd: ”Anser du att det är Guds vilja, att alla människor i hela världen skall bo i Sverige?” Frågan förvånade mig och jag svarade lite förstrött, att jag inte trodde det. Inte heller trodde jag att alla människor i världen vill bo i Sverige. Jag har många gånger senare haft känslan, som av en liten sten i skon, att jag lite fegt undvek djupet i frågan. I dag, när läste den citerade texten ur Bibeln, gjorde sig stenen påmind igen. Så jag får äntligen anta utmaningen och försöka reda ut för mig själv vad jag egentligen anser i frågan. Svaret kan inte bli heltäckande, men förhoppningsvis ger den ändå sann bild av vad jag anser och tror.

Självklart anser jag fortfarande, att inte är det Guds vilja att människor av olika anledningar är tvungna eller känner sig tvingade att lämna sina hem och fly. Inte heller är det så att alla människor vill just till Sverige. Ändå känner jag ganska klart vad Guds vilja är i den situation världen och människorna befinner sig i? Självklart är det helt enligt Guds vilja, att alla som riskerar fängelse, tortyr och dödsstraff för medlemskap i politiska partier, fackliga organisationer, kvinnoorganisationer, religiösa eller människorättsorganisationer skall ha rätt att får komma till Sverige tillsammans med sina anhöriga.

Detsamma gäller också alla som drabbas av kollektiv förföljelse. Ofta kan inte den asylsökande visa, att ha/hon personligen är förföljd. De kan ofta berätta en likartad historia. En granne blir attackerad och mördad, frun blir våldtagen inför barnen, med hotelser om att mobben ska återkomma om inte alla kristna, romer eller vilken folkgrupp det för ögonblicket gäller försvinner från området. Alla sådana familjer ska känna, att de har en tillflykt i Sverige. De har en välgrundad fruktan för sina liv. Nu undrar vän av ordning. De som kommer utan pass och andra handlingar. Vad ska vi göra med dem? Det kan vara dumt att inte ha några handlingar alls, men jag kan inte se att det skulle vara moraliskt fel eller misstänksamt i alla lägen, att inte ha sina papper i ordning. Det är i vart fall inget skäl i sig för att neka någon uppehållstillstånd i Sverige.

Min inställning är kort sagt, att alla som är förföljda på grund av åsikter, av social-, etnisk- eller religiös grupptillhörighet skall ges skydd i Sverige. Detsamma gäller även människor som flyr från krig, naturkatastrofer och ekonomisk misär. Den lagstiftning som styr våra myndigheter är bara ett desperat försök, att skapa någon form av skenbar förnuftsbaserad ordning i det kaos världen befinner i. Sist och slutligen hamnar vi ändå i den fasansfulla bild jag sen mängder av år bär inom mig. När de överfulla vagnarna tömdes i Auschwitz, då stod där en man, som följde lagen och säkert kände sig trygg i det, och pekade med tummen eller ridpiskan, höger eller vänster.

Frågan som alltid kommer, när jag samtalar om de här frågorna, är har vi råd? Jag vet inte hur jag ska besvara frågan. Det beror sig ju på vad frågeställaren anser vara livets nödtorft för just honom. För min egen personlig del vill jag återigen citera ur Bibeln. När Johannes döparen fick frågan från människorna. ”Vad ska vi då göra?” Svarade han: ”Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har och den som har bröd skall göra på samma sätt.”  När ni läser Johannes uppmaning. Hör ni också som jag? 

Jag är Herren, er Gud!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 Responses to Nationaldagsfunderingar

 1. LeoH skriver:

  Tack, Joachim!

 2. SLJ skriver:

  Såhär skrev Hapax om nationaldagen för några år sedan på sin blogg där jag fortfarande ofta hamnar eftersom jag utgår från hans länklista:

  http://senapochfikon.blogspot.com/2009/06/kristna-och-muslimer-firar.html

 3. LeoH skriver:

  Inte alls dumt skrivet!

 4. Leopold Holtter skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:

  Det här inlägget från 2011 får bli min inledning till den diskussion jag hoppades på i min rebloggning i går av inlägget av bloggen Hela pingsten.
  Jag tror inte att alla de som lyssnade till Johannes döparen delade hans uppfattning om delningen av skjortor till behövande, men han sa det ändå. För det var och är fortfarande en sanning från Gud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: