Det är väl bara allianspartierna som är förvånade?

Under ett antal år nu, har regeringspartierna försökt förklara för oss, något skeptiska medborgare, att de måste försämra för sjuka, i annat fall vill de inte arbeta.

Nu kan jag och många, många med mig, skadeglatt säga, vad var det vi sa?! De sjukas vilja eller ovilja har ingen betydelse i sammanhanget.

I DN redovisas sanningen som alla, utom allianspartierna, insett. Arbetsgivarna vill inte anställa sjuka människor. Det är bara att inse den bittra sanningen. Hur låga ersättningarna än blir, så anställer ändå inte arbetsgivarna sjuka människor. Behöver jag upprepa det en gång till? Arbetsgivarna vill inte anställa sjuka människor!

Det hjälper inte hur mycket än regeringen svingar sitt trollspö och uttalar de magiska orden – arbetslinjen, arbetslinjen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 Responses to Det är väl bara allianspartierna som är förvånade?

 1. Kent Karlsson skriver:

  Det här skrev jag i ett debattforum för ca. 6 månader sedan som nu bekräftas av undersökningen publicerad i DN:

  Vem anställer någon som inte har full eller mer arbetsförmåga? Jag vet, ni vet, alla vet egentligen att det i arbetslivet idag krävs en arbetsförmåga på 110% helst! Så är det, det är bara löjligt att förneka det! Ser det på mitt jobb, får ofta själv jobba övertid! Så ser det ut idag! Hur skall regeringen få arbetsgivarna att anställa någon som kan arbeta enbart utefter sin dagsform? Ena dagen kan han/hon jobba, nästa dag inte! Hur många privata arbetsgivare accepterar att betala lön, utan någon form av statligt bidrag, för en person som kan jobba två dagar ena veckan nästa inte alls? Vi vet alla att de arbetsgivare som är beredda att anställa någon under dessa premisser går att räkna på ena handens fingrar! Det går inte att få alla sjuka med rester av arbetsförmåga kvar i arbete UTAN att det KOSTAR pengar! Vad vi har att välja på om vi slutat att hymla är:
  1. Med lagar tvinga arbetsgivarna att anställa dessa!
  2. Helt sonika låta skattemedel betala merparten av deras lön till arbetsgivaren!
  3. Ge dem individuellt anpassade jobb i den offentliga sektorn!
  4. Låta dem få vara sjuka och i sin egen takt med hjälp av rehabilitering eventuellt komma tillbaka till arbetslivet utan att först utförsäkras! Alla alternativ utom nr. 1 kostar skattemedel, men tror någon att arbetsgivarorganisationerna skulle acceptera ett sådant lagförslag?

  Så låt oss sluta stoppa huvudet i sanden och se verkligheten som den är! För mig handlar det om hur vi värderar våra medmänniskor, sjuka eller inte sjuka! Om vi tycker att de har rätt att få leva ett värdigt och någorlunda tryggt ekonomiskt liv eller inte! För de som tycker att det är individens eget fel om de drabbas av sjukdom eller arbetslöshet så är naturligtvis nuvarande politik rätt! Men om man INTE tycker det så är naturligtvis nuvarande politik helt sjuk!

  Vi borde ALLA ställa oss frågan hur vi själva skulle vilja bli bemötta om vi skulle drabbas av sjukdom eller olycka och inte sätta oss till doms över våra medmänniskor!

 2. LeoH skriver:

  En mycket bra beskrivning av verkligheten, Kenneth. Jag skulle vara mycket nöjd om jag lyckats prestera en sådan text!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: