Övergrepp skall alltid polisanmälas!

Sent om sider anser de flesta, att när det uppstår misstanke eller när övergrepp mot barn anmäls, då ska det omedelbart polisanmälas. Det gäller kyrkor, idrottsrörelsen eller skolor. Ja var helst misstanken uppstår, då ska inte organisationer eller myndigheter börja göra egna utredningar, vilket de oftast inte har kompetens för. En ytterligare självklarhet är att barnens föräldrar eller vårdnadshavare ska underrättas om misstankarna. Barnen bör också erbjudas hjälp att hantera situationen.

Det som gäller barn, gäller tydligen inte äldre personer inom äldreomsorgen, när anmälan om både fysisk och psykisk misshandel, lämnats till arbetsledning. Gamla som fått spyor upptryckta i munnen, blivit nupna, klämda och på många andra sätt blivit kränkta. Äldreomsorgen i Norrköping ansåg tydligen inte att de behövde polisanmäla händelserna, utan det har en anhörig fått göra. Enligt LO-tidningen, har arbetsgivaren gjort egna bedömningar om vilken påföljd de misstänkta skulle drabbas av. Personalkontoret gjorde tydligen bedömningen att det inte fanns underlag för en uppsägning, utan gav de berörda en skriftlig varning. Jag utgår från att de misstänktas fackliga organisation också har godkänt den skriftliga varningen.

Det är orimligt att göra frågan om övergreppen mot gamla, lika lite som övergrepp mot barn, till disciplinärenden. Självklart bör anhöriga till de kränkta gamla, omedelbart få information om misstankarna. Chefen skall polisanmäla övergreppen/misshandeln. Det är viktigt för både de drabbade och anhöriga, att få skulden rättsligt prövad. Bl a för eventuella skadestånd. Övergreppen kränker ju inte i första hand arbetsgivaren, utan de som uttsats för övergreppen/misshandeln och deras anhöriga. När skuld och eventuell dom fallit, har arbetsgivaren, att göra de bedömningar om disciplinära åtgärder de anser lämpliga. Rättssystemet tar ju inte ställning till den frågan.

Alla kommuner och landsting bör gå ut med mycket bestämda rekommendationer till alla institutioner, som på skilda sätt har med gamla att göra, att polisanmäla alla misstankar om övergrepp/misshandel av gamla. Inte göra egna utredningar och tolkningar om eventuella bevislägen. Behovet av sådana rekommendationer är tydligen stort och akut.

DN, DN2, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 Responses to Övergrepp skall alltid polisanmälas!

  1. Boman skriver:

    Min erfarenhet är att den som påtalar, eller ännu värre, anmäler blir utfryst genast, av kollegor och chefer. Har fått mig en ordentlig utskällning och beskyllts för rasism mm de gånger jag anmält och påtalat hot, misshandel och andra oegentligheter inom vården/omsorgen. Frysts ut på ett ställe, stoppats i karriären och kallas nu icke samarbetsvillig och besvärlig på ett annat. De som missbrukar sin ställning får arbeta kvar, anhöriga informeras inte. Allt sopas under mattan, den som inte kan själv göra sig hörd är fritt byte för den som är lagd åt det våldsamma hållet.

  2. LeoH skriver:

    Har förstått att det tidningarna tar upp bara är toppen på ett isberg.

  3. SLJ skriver:

    Jag har samma erfarenhet som du Boman, om än mindre, och tror att det har att göra med de oftast enkönade arbetsplatserna. Jag tror inte det är något genusrelaterat utan att enkönade grupper blir dysfunktionella på olika sätt. I kvinnoyrken, Kommunalyrkena, som jag varit premieras kärringar i alla åldrar. Smöra för mellanchefen är receptet. Det medför inte alltid övergrepp men verksamheten hålls på tillbaka på en mer inkompetent nivå än den hade behövt vara om det inte var så mycket prestige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: