Tro vad ni vill! Gör vad ni vill! Men för allt i värden, uppmana era medlemmar att rösta i allmänna val, annars kan det stå er dyrt!

Läser i SvD om en undersökning som tidningen gjort om vilka religiösa samfund får statliga bidrag och vilka som inte får det. SvD:s undersökning utgår från statens krav för att ett sökande trossamfund skall få ta del av bidraget . Det enskilda samfundet skall ”upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på”.

Svd anser det tydligen något anmärkningsvärt, att staten ger bidrag till samfund som på skilda sätt särbehandlar homosexuella. Tidningen anser att statens syn på homosexuellas rättigheter och likabehandling borde anses vara en av de grundläggande värderingar som samhället vilar på. Ingen direkt orimlig hållning, enligt min mening.

Statens beslut kan ofta vara outgrundliga, men när det gäller stödet till trossamfund lär väl andemeningen vara kristallklar. Alla trossamfund som fått sökt bidrag, anses till alla delar leva upp till kravet att ”upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på”.

Det enda samfund, enligt SvD, som fått avslag på sökt bidrag är Jehovas Vittnen. Motivet till avslaget är, enligt Stefan Attefall, ansvarig minister, att Jehovas Vittnen uppmanar sina medlemmar att inte rösta i allmänna val.

Enligt ett direktcitat i tidningen säger Attefall: ”Jehovas vittnens argumentation om att inte delta i allmänna val har ansetts vara en sak som inte omfattas av samhällets grundläggande värderingar.”  Ministern talar om ”värderingar.” Av det skulle man kunna dra slutsatsen, att det finns brott mot fler värderingar, som är så allvarliga, att det skulle kunna innebära avslag eller indragning av statliga bidrag. Jag inte kan förstå vilka de värderingarna skulle kunna vara, när jag läser förteckningen över trossamfund som får bidrag.

Med det här exemplet hämtat ur SvD, finns det all anledning att ifrågasätta statliga bidrag till trossamfund. Systemet inbjuder till vänskapskorruption. Alla kan enas om att Jehovas Vittnen inte skall få bidrag. De är ofarliga för både det statliga och religiösa etablissemanget. De röstar inte i val. Vi andra behöver inte riskera att möta representanter för Jehovas Vittnen i vare sig riksdag eller regering.

Etablissemanget kan i allmän förbrödring, slå sig för sina bröst och hävda, att de minsann till alla delar står för goda värderingar och värda allt ekonomiskt stöd de kan få och helst lite till.

Tro´t, den som vill!

Ett litet tillägg. Stödet till politiska partier kan givetvis också diskuteras, men det gör jag en annan gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 Responses to Tro vad ni vill! Gör vad ni vill! Men för allt i värden, uppmana era medlemmar att rösta i allmänna val, annars kan det stå er dyrt!

  1. Andres Oyarzun skriver:

    Jehovas Vittnen aldrig har sökt några bidrag från regeringen och från politisk parti eller privatpersoner och jag förstår inte att SVD skriver att dem har fått avslag på sökt bidrag .

  2. LeoH skriver:

    Om det är som du säger Andres, vilket jag inte har anledning att betvivla, då är det ytterst märkligt att ansvarig minister motiverar ett avslag till en ansökan som aldrig sökts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: