Försök inte göra er osynliga. Vi ser er!

Vi har sett det förr, narrspelet, som nu utspelar sig med anledning av utvisningen av Ganna Chyzhevska. Vi medborgare blir upprörda. Vi kritiserar myndigheten för omänsklig lagtolkning. Vi skickar mail, skriver på upprop. Jag e-postade till Reinfeldt och uppmanade honom att ägna sig åt olagligt ministerstyre. Protesterna och upprördheten är sunda reaktioner på omänsklig behandlig av människor. Jag deltar i protesterna efter fattig förmåga här i Bjuråker.

Ändå är det något som känns fel varje gång vi med upprördhet vänder oss mot förnedrande behandling av människor, det kan gälla ett omänskligt sjukförsäkringssystem, en rutten arbetslöshetsförsäkring eller omänskliga massutvisningar av irakier. Och nu en hjärtskärande behandling av en gammal, nästan blind demenssjuk kvinna. Vi ställer oss upprörda frågan, hur kan det bli så här.

I dagarna har det gått människor i det här landet och försökt se ut som om det regnade. Det är alla de riksdagsledamöter, som tryckte på knappen för borttagandet av ”sista länken”-regeln. De tryckte på knappen fullt medvetna om konsekvenserna. De önskade, fullt frivilligt, att gamla människor med sina anhöriga i Sverige och inga i hemlandet, inte skulle få komma till Sverige och belasta den svenska ekonomin.  Syftet med borttagandet av regeln var att Ganna Chyzhevska inte skulle få stanna med sina släktingar i Sverige.

Istället för att komma ut till oss medborgare och ta det personliga ansvaret och berätta varför de tog beslutet, ägnar de sig åt att måla vackra rosenkulisser om alla människors lika värde och hoppas att ingen ska se verklighetens bleka rosor. Jag har nyligen citerat Mumintrollens sång i ett blogginlägg. Nu sitter den som en smäck!

För vi gjorde en måne av silver
och en underbar krona av guld
och ett drama med rytande lejon
och ett tåg för effektens skull.
De’ ä’ mera än låtsas och leka
för du kan vara alldeles viss
om att vanliga rosor är bleka
mot en handmålad rosenkuliss.
(Tove Jansson)

Jag skrev ett blogginlägg om människovärde, som kanske passar i sammanhanget. här

Dagen, DN, SvD,

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Annonser

7 Responses to Försök inte göra er osynliga. Vi ser er!

 1. Håll för öronen, Skribent: APPLPÅDÅSKOOOOORRRRRRRRRRRR!!!!

 2. Anders Nilsson skriver:

  Just precis, som varje utvisningsärende alltid är ett resultat av onda tjänstemän. Ibland verkar vi ha glömt att vår riksdags enda uppgift är att stifta de lagar som vi har att leva under. De som sitter där gör inget annat än stiftar lagar, de kan läsa lagar, de kan förstå lagar och de kan besluta om dem. De trycker på knappen och vet precis vad de har gjort, ända tills det blir en ”affär” av det, då begriper dom ingenting och deras gråterskor ilar till undsättning och idiotförklarar dom: reglerna är så otydliga, lagarna är så komplicerade. Ja, det är ingen mått på hur inkompetenta de får bli för att gå fria.

 3. LeoH skriver:

  Sven-Erik, jag var inte beredd och nu sitter jag här med ett enorm lock för öronen!:-)

 4. LeoH skriver:

  Tanken med tätt återkommande val är ju, vad jag förstår, att det politiska systemet ska dels ställas till svars för det de åstadkommit och dels hur de vill lösa samhällsproblemen i framtiden.
  Det blir mycket lite av ansvarstagande och mycket om visioner om framtiden. Vi ska rösta på de vackra handmålade rosenkulisserna.

 5. Jonas skriver:

  Det finns ju också ett grundläggande problem, i varje fall från mitt perspektiv, med medias fokus på enskilda fall. Genom att fokusera på särskilt ömmande berättelser, så framstår flyktingpolitiken överlag som fungerande och human, och dom enskilda fallen som olycksfall i arbetet. Det vi inte vill se är att vi utövar ett systematiskt förtryck av flyende och fattiga människor. Jag skulle vilja se mer medie-rapportering som belyser dom systematiska aspekterna av detta, varför skriver tex ingen om Migrationsverkets fem ”förvar”, anläggningar där asylsökande människor blir inlåsta och frihetsberövade i väntan på deportation, trots att dom inte ens är misstänkta för något brott. Ofta verkar människor där hållas under omständigheter som är sämre än om du hade dömts till ett kortare fängelsestraff.

 6. LeoH skriver:

  Det var i grunden av skäl, som du nämner, som jag skrev inlägget. Ilskan över att de som beslutar alltid går fria. Varenda lokalblaska i det här landet har riksdagsmän inom sitt spridningsområde, som de kunde ställa till svars i allehanda frågor. Tänk om riksdagsmännen ställdes inför frågor om varför de stiftat lagar som gör det möjligt att massutvisa irakier? Vilket drev det skulle kunna bli, men icke. Det är som Anders skriver här ovan. Jag kan inte säga det bättre.

 7. […] Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Dagen Kristen Underjord Tankar i natten Tankar i natten Stefan Swärd Stefan Swärd Stefan Swärd Like this:GillaBli först att gilla denna post. Det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: