Jaha, då vet jag det. Jag läser fel bok!

Ett citat ur Dagen (läs för allan del hela artikeln):

Eva Flyborg (FP) är en av dem som satt sin signatur under motionen, och när texten återges på hennes blogg visar hon tydligt att hon vill få bort det religiösa inslaget över politiken. Där har hon klippt in bilder på såväl en Bibel i flammor som en bild på Sveriges rikes lag, för att illustrera vilken bok som gäller i riksdagen.

Låt mig göra några jämförelser av hållbarheten över tid av sanningarna i den brinnande Bibeln och Sveriges rikes lag. Jag dristar mig till att börja jämförelsen i ett mycket aktuellt fall. Utvisningen av Ganna 91 år. Hade Ganna och hennes anhöriga något stöd av Sveriges rikes lag? Inte då, lagen hade ändrats 1997 (tror att Eva Flyborg var riksdagsledamot vid den tiden) på sådant sätt, att Ganna inte hade någon rätt att stanna. Det trygga stödet för beslutet var den miniräknare som tydligen alla riksdagsledamöter äger. Miniräknaren visade att det blev för dyrt, att låta gamla människor utan släktingar i hemlandet stanna i Sverige bland sina nära och kära. Lagar kan ändras, vilket alltsomoftast sker. Hade riksdagsledamöterna däremot läst bibeln, och inte stirrat sig vindögda på sina miniräknare, skulle de upptäckt, i eldskrift, flertusenåriga regler om hur änkor och faderlösa skall behandlas. Regler, om riksdagen följt dem, skulle ha förhindrat att beslutet om utvisning av Ganna tagits.

När Sofia Lilly Jönsson ensam står utanför Migrationsverkets förvar i Märsta och har andakt för medmänsklighet, protesterar hon mot miniräknarfolkets lagar och regler, som låser in människor trots, att de inte begått något brott. Miniräknaren har väl visat att det är lönsamt att ha alla som skall utvisas samlade på ett ställe. Om inte annat så underlättas massdeportationer. Nu står inte Sofia ensam i någon djupare mening och då tänker jag inte på alla oss som bad tillsammans med henne kl 16.00, utan jag tänker mer på den trygga klippan hon stod på:

Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud. (Ur tredje Moseboken) Det står inte något om att låsa in invandraren, som Sveriges rikes lag ger möjlighet till. Sveriges rikes lag kan, när så riksdagen önskar, ändras beroende på vilka siffror som matas in i miniräknaren. Bibelns uppmaning, däremot, står fast och orubblig genom årtusenden och har bäring direkt in i vår tid.

Många minns säkert ”Påskuppropet mot utförsäkringarna” annandag påsk. Runt om i landet samlades stora mängder av människor på olika torg. I Hudiksvall var vi 75 stycken. Bakom Påskuppropet stod människor med olika bakgrund, men anmärkningsvärt många av oss var kristna. Räknenissarna med sina miniräknare var missnöjda och ansåg att det var fel av kyrkor och enskilda kristna att lägga sig i politiken. När jag tog del av kritiken tänkte jag lite då och då på Jesus berättelse om den barmhärtige samariten hos evangelisten Lukas. Ni känner säkert till berättelsen, så jag går direkt till slutet.  

”Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värden och sade: ‘sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala dig på återvägen.” (Luk 10:35) Märk, att den Barmhärtige samariten inte säger: Om pengarna tar slut kasta ut honom, som räknenissarna i riksdag och regering gör. Berättelsen är nästan 2000 år gammal, men känns som om den berättades i går.

Eva Flyborg och andra får gärna kalla mig fundamentalist, men jag bär hellre på min bibel och ber, Herre förbarma dig över oss och inte som riksdagens majoritet verkar göra. Bär på en miniräknare och marknadens senaste månadsrapport och upprepar mantrat tillväxt och budget i balans, tillväxt och budget i balans!

Utan att darra på rösten, vågar jag uppmana alla riksdagsledamöter att läsa Bibeln lite oftare och kasta miniräknarna där de hör hemma. Hos mammon! Då förbättras med all säkerhet också innehållet i Sveriges rikes lag.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

9 Responses to Jaha, då vet jag det. Jag läser fel bok!

 1. Anders skriver:

  Märk, att den Barmhärtige samariten inte heller säger till värden:

  Du får försörja denne man för resten av hans liv och du åläggs dessutom en livslång försörjningsbörda för mannens familj, som jag kommer att lämpa av hos dig om ett par månader.

  —–

  Beklämmande många av dagens kristna verkar anse, att deras barmhärtighet numera är modern och uppdaterad enl. beställar-utförarmodellen …dvs de kristna beställer, att andra människor ska åläggas att utföra och tvingas att bekosta deras önskemål…

 2. LeoH skriver:

  Visst är det konstigt, Anders att vi kristna inte arbetar och inte betalar skatt.
  Du kan inte ha mött många kristna i dina dar.

 3. SLJ skriver:

  Fast jag vill inte framstå som något pelarhelgon i den här saken alls. Jag tycker bara att jag inte har några skäl att inte åka: det är en perfekt tid och en perfekt plats, naturligt ekumenisk utan tak och väggar, i närhet till flyktingar som kanske inte har någon ingång till det svenska samhället och kyrkorna, två timmar före helgsmål, en samtida infogning i tidegärden. Jag tycker bara att fler borde komma! Alla jag pratat med säger att det är en bra grej.

 4. LeoH skriver:

  Jag vill inte utnämna dig till någon till helgon, men goda insatser bör uppmärksammas. Ett aktivt liv har lärt mig det. Vi tar alltför ofta andras insatser, stora eller små, för givna, vilket de inte är. Möjligen för den som utför dem.

 5. SLJ skriver:

  Ja nej jag håller med dig i allt det där, ville bara ta ner min insats lite. Det känns som att jag offrar mycket större saker annars i det mesta jag gör, i det livet jag har valt. Det här är typ en hobby som tar tre timmar i veckan. Men eftersom det är så förbaskat svårt att få med sig andra så är det väl en mer speciell grej än man kan tycka när man gör det!

 6. Anders skriver:

  ”Visst är det konstigt, Anders att vi kristna inte arbetar och inte betalar skatt. Du kan inte ha mött många kristna i dina dar.”

  Tack för svar, Leo… skulle du kunna utveckla lite närmare, hur du resonerar?

  Förvisso arbetar kristna och betalar skatt, men dagens kristna bär själva – till skillnad från den barmhärtige samariten i Bibelns berättelse – INTE den totala kostnaden för sina barmhärtiga handlingar (t.ex. kostnaden för den amnesti, som de kristna utverkade 2005 för människor, som valt att uppehålla sig illegalt i landet).

 7. LeoH skriver:

  Om du läser hela mitt inlägg, lär du upptäcka att hela inlägget vilar på god biblisk grund. Den profetiska diakonin och kritiken riktade sig alltid till makthavare, inte enbart enskilda. I den meningen innebär ett kristet förhållningssätt att samhället bör ta ett gemensamt ansvar för utsatta. I den gemenskapen är vi kristna en del. Utöver det anser mänga kristna att de också ska bidra extra, genom frivilligt arbete och/eller penninggåvor. (Den här inställningen är inte förbehållet enbart kristna. Andra är i det fallet också mycket goda föredömen!)

  Förhållningssättet är inte heller helt främmande för t ex partierna i riksdagen. Än har jag inte stött på något parti som hävdar, att vill någon ha en bra sjukvård för sjuka, så får de väl själva bekosta den. Har jag fel i det påståendet?

 8. Anders skriver:

  Tack för svar, Leo.

  ”..ett kristet förhållningssätt [innebär] att samhället bör ta ett gemensamt ansvar för utsatta. I den gemenskapen är vi kristna en del.”

  Samhället – det är du och jag och alla människor, som bor i landet.

  Innebär verkligen ”ett kristet förhållningssätt”, att de kristna ålägger (!) andra (icke-tillfrågade) människor, som bor i landet, att försörja dem, som har valt att uppehålla sig illegalt i landet?

  ”Än har jag inte stött på något parti som hävdar, att vill någon ha en bra sjukvård för sjuka, så får de väl själva bekosta den.”

  Inser du verkligen inte skillnaden mellan å ena sidan att svenska skattebetalare över skattsedeln i förväg betalar för sin egen sjukvård, äldrevård m.m. och å andra sidan att svenska skattebetalare åläggs att försörja människor, som har valt att uppehålla sig illegalt i landet?

 9. LeoH skriver:

  Eftersom allt tyder på att du är medborgare i Sverige, så vet du säkert hur staten styrs. Kristna kan inte ”ålägga” någon något. Vi må upplysa, be, kritisera eller rent av kräva, men ålägga, det kan vi inte. Möjligen påverka. Förövrigt förstår jag inte var du hittat det ordet (rent av i fetstil) i mitt inlägg eller kommentarer.

  Hänvisningen till den barmhärtige samariten gällde just frågan om hur sjuka behandlas av riksdagsmajoritet och regering. Sjuka människor kastas ut från sjukförsäkringssystemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: