I Sverige äter vi fläsk!

Ända från barndomen har jag hört om språkstrider i Finland. ”I Finland talar vi finska!” lär ha varit den stora samlande parollen. Det berättades i familjen, att det var i spåren av någon sådan kampanj, som ledde till att farfar bytte sitt sonnamn till det något förfinskade norska namnet Holtter. Jag tror inte att de här språkkampanjerna någonsin var statligt sanktionerade än mindre påbjudna av staten.

Läget var radikalt annorlunda i Sverige. Staten och myndigheter påbjöd, att finsktalande barn i norra Sverige inte fick, med risk för för hugg och slag, prata finska ens på rasterna. Samma öde drabbade även de samiska barnen. De som fick statens uppgift, att se till att försvenskningen blev lyckad, var givetvis lärarna. Om någon lärare motsatte sig arbetsuppgiften av samvetsskäl vet jag inte. Skulle någon ha hävdat något sådant skulle säkert någon vän av ordning, de har funnits i alla tider, rusat till och påtalat, att det staten beordrat någon att göra, då är det bara att lyda, om det så kräver att slå barn till svenskhet. I dessa yttersta av tider, försöker människor desperat återuppliva Meänkieli och samiska dialekter, som undertrycktes av en brutal statsapparat.

Läser i Dagen om en modern uppföljare till att leva upp till en förment svensk enhetskultur. I Sverige äter vi fläsk och därför kan självklart inte Arbetsförmedling acceptera att muslimer går en kockutbildning, utan att äta fläsk. Vilken oerhörd tanke! Men vänta nu! Hur blir det med alla vegetarianer och veganer? Får de gå kockutbildningar enligt Arbetsförmedlingen? De som inte äter kött överhuvudtaget. Jag får hoppas att mitt yngsta barnbarn inte planerar att bli kock, vegetarian som han är.

Men, återigen, vänta nu! Det kanske är så, att arbetsförmedlingen anser, att äta fläsk är en del av en svensk enhetskultur och det måste alla muslimer acceptera och också aktivt anamma? I den föreställningen kanske det inte finns plats för vegetarianer eller veganer. De existerar helt enkelt inte för arbetsförmedlingen?

Nu väntar jag bara på att vän av samhällsordningen skall komma rusande, och påpeka, att tårdrypande berättelser inte ändrar något i sak. Här är det fråga om en myndighet som i demokratisk anda beslutat, att anställda inom myndigheten, ska se till att muslimska kockar måste äta fläsk! Då har de bara att lyda. Hur skulle det i annat fall bli i samhället? Kaos!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

4 Responses to I Sverige äter vi fläsk!

 1. Anders Nilsson skriver:

  Själv så långstekte jag ett lammalår i går i några timmar med ugnen på 120, jag söker upp nya recept och fortbildar mig inom kökskonsterna hela tiden. Och jag har inte lagat eller ätit fläskkött i decennier. Det krävs lika många sådana kockar som griskockar.

  I mitt yngsta barns skola så uteslöt man helt enkelt grisköttet från menyn helt och hållet. Det blev för komplicerat med alla specialkoster och dessutom detta. Det orsakade aldrig några uppror från fläskätare, barnen gillade maten och det serverades både köttbullar, pizza och köttfärssås för köttätare och ett vegetariskt alternativ. Jag antar att det offentliga köket i Hamburgsundsskolan hade haft stor glädje av en kock med de meriter som AF tydligen inte anser duger.

 2. LeoH skriver:

  Det är vardagsintoleransen som stör mig. Du vet,inställningen ”de ska inte tro att de kan komma hit och ställa krav.”

 3. Jag blir alldeles bedrövad när jag läser artikeln – men också glad när jag ser att AF fick ordentligt på tafsen. Men, som du skriver Leo, så visar det på en fullständigt oacceptabel intolerans – total respektlöshet. Och från en myndighet. Man kan ju också fundera över om en sådan grundinställning visar sig på annat sätt i bemötandet av människor.

  /Eva

 4. LeoH skriver:

  Det är de här små nålsticken som oroar mig. Att människor, myndighetspersoner och andra, på ett så självklart sätt tror sig ha rätt och verkar agera med ryggmärgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: