En teologisk omtolkning

Har insett, att jag nog i grunden missförstått ett mycket välkänt citat av Jesus. Citatet jag tänker på, återfinns i Bergspredikan i Matteusevangeliet: ”Nej, när du ger allmosor, låt då inte vänstra handen veta vad den högra gör.” Matt 6:3

Vid en noggrannare genomläsning inser jag att det står: ”När du ger allmosor, se då till att skattemyndigheten vet vad den högra handen gör!” 

Vi kan också helt bortse från varningen som Jesus levererar: ”När du ger allmosor, låt då inte stöta i basun för dig, som hycklarna gör i synagogorna och på gatorna för att människorna skall prisa dem. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön.” Matt 6:2

Texten får inte tolkas bokstavligt. En rimlig läsart torde vara: ”När du ger allmosor kräv då frimodigt ett kvitto på gåvan!”

Läs även andra bloggares åsikter om ,

7 Responses to En teologisk omtolkning

 1. Jag tror du Leo avser KD:s förslag till skatteavdrag för ideella gåvor, nu verkar det inte bli så mycket kvar av detta förslag se länk: Dagen
  Och lika bra är det, alla avdrag man gör minskar ju skattebasen, jag tycker förslaget är oetiskt. ”Kollektpengarna minskar skatten!!”
  En god vän som arbetar nere i Honduras för en fred och rättvise org. sa att Amerikanerna som skänker pengar till organisationen är snabba på att begära kvitto just för skatteavdragets skull !

 2. Alma-Lena skriver:

  Fruktansvärt förslag som också blev urvattnad verklighet detta. Skattebetalare sk alltså själva fördela samhällets pengar-och det gemensamma kan lämpa över social vlfärd på välgörenhetsorganisationer som i USA. Skönt att fler reagerar mot detta antikristliga förslag.

 3. […] Den 20 december 2011 skrev jag ett inlägg i ämnet: En teologisk omtolkning. […]

 4. Sven Andersson skriver:

  Tanken är väl att man betalar skatt för de pengar man förbrukar.
  Om man skänker bort en del, så slipper man skatt för det. Det bör
  leda till att man skänker bort lite mera, eftersom man får en skatte-
  lättnad. Själv har jag avstått ifrån lön, när kyrkokassan har skickat
  motsvarande summa till Sydafrika. Därvid ingen skatt och större
  summa skickad…

 5. LeoH skriver:

  Det kan finnas många sätt. Jag tar inte ut arvoden för församlingsaktiviteter, men om jag skulle göra som du och villkora, då skulle det vara en fråga mellan mig och vår kamrer, utan inblandning av staten.
  För mig känns det konstigt, att om jag köper en solpanel, så ska det samtidigt ses som en automatisk ansökan om skattereduktion. Ge mig åtminstone en ruta som jag kryssa för att jag inte önskar någon skattereduktion. Då skulle SvK inte behöva skicka någon kontrolluppgift till skattemyndigheten.
  Anser det också lite perverst, att staten skall avgöra vilka gåvomottagare de godkänner.

 6. […] inlägg om rätten till avdrag för gåvor, här, här, Det finns fler men jag nöjer mig med de här […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: