Här fick vi, på årets näst sista dag, en knäpp på näsan!

För en tid sedan deltog jag i en gruppanmälan av regering, militärledning och ett antal riksdagsledamöter, för krigsbrott i Libyen. Vår anmälan ledde inte till någon förundersökning på grund av att vice chefsåklagare Lise Tamm ansåg, att det vi tog upp i vår anmälan inte var något brott. Jag skrev om den märkliga motiveringen här.

Nå, vi gav oss inte, utan krävde överprövning av Lise Tamms beslut. Nu har vi fått svar, från Internationella åklagarkammaren, att vår begäran om överprövning inte tas upp till behandling. Bl. a med motiveringen: ”De som begärt överprövning kan inte anses ha sådan anknytning till ärendet att de har berättigat intresse att få åklagarens beslut överprövat.”

De som har rätt att begära överprövning av beslutet är de misstänkta, målsägare och tillsynsmyndighet på det område som överprövningen berör. Nog känns det demokratiskt lite knepigt, att jag som medborgare inte anses ha berättigat intresse av att få frågan om eventuellt krigsbrott begånget av landets regering, militärledning och riksdagsledamöter överprövat.

Var finns den där tillsynsmyndigheten, som har att bevaka att landets regering, militärledning och riksdagen inte begår krigsbrott?

Jag tror inte, att sista ordet är sagt i frågan.

3 Responses to Här fick vi, på årets näst sista dag, en knäpp på näsan!

 1. SLJ skriver:

  Verkligen! Ska Libyens befolkning anmäla i Sverige – det skulle ju inte heller gillas, säkert då med hänvisning till att de INTE är medborgare i Sverige. Spännande grej, det visste jag inte att du gjort (missat det).

 2. SLJ skriver:

  Det påminner mig förresten om bemötandet man får av gränspolisen och migrationsmyndigheter; som att det finns saker som sker utanför det sedvanliga demokratiska förfarandet i Sverige. När man frågar efter vilken dag någon ska utvisas får man inget svar eller rena lögner. Det känns mycket märkligt att de inte kan redovisa ett myndighetsbeslut till en medborgare, som att det skedde utanför vårt gemensamma, att de har en egen, privat liten myndighet som vi lägger oss i. Men det är ju vi som är myndigheten! Liksom, den insikten har de inte alls. Och så tror de att de är DE som arbetar för Sverige! Som dumskallarna som åker som soldater i fjärran land säger att de slåss för Sverige. Knappast…

 3. LeoH skriver:

  Det sägs att djävulen döljer sig i de små detaljerna. Så sakteligen skapas förutsättningar att anklaga dem som protesterar för att vara sinnesjuka och paranoida.
  Det är bara att fortsätta, för sanningen är ju faktiskt den, att kejsaren är naken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: