Är det bra att finansmarknadsaktörer försöker påverka politiker?

Dagen har återigen tagit upp den märkliga frågan: Är det bra att kristna kyrkor, organisationer eller individer försöker påverka politiker? Varje gång jag mött frågeställningen har jag upplevt frågan som ytterst märklig. Ja, rent av obegriplig. Hur vore det om vi vidgar frågeställningen att även gälla andra organisationer? Ta Dagens frågeställning och fyll i den organisation ni själva väljer. Jag ger några exempel, men det finns flera.

Finansmarknaden, fackliga organisationer, företagarföreningar, villaägarföreningar, hyresgästorganisationer, pensionärsorganisationer, idrottsföreningar, jägarorganisationer, miljöorganisationer, fredsorganisationer, frimärksklubbar, bridgeklubbar, naturister, heterosexuella, homosexuella, transpersoner, hemlösa, arbetslösa, sjuka, ungdomsorganisationer, muslimska organisationer, invandrarföreningar, kulturorganisationer, hembygdsföreningar, Dellenbanans vänner, kvinnojourer, bilister, cyklister, gångtrafikanter, etc osv.

Kort sagt, är det bra att medborgarna enskilt eller kollektivt genom de organisationer de valt att vara medlemmar i försöker påverka politiker? 

För en tid skrev jag ett blogginlägg i ämnet med rubriken: Varför är det legitimt att olika ismer påverkar staten?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 Responses to Är det bra att finansmarknadsaktörer försöker påverka politiker?

  1. SLJ skriver:

    Det är också förvirringen som råder kring begreppen politik, påverka, lobby, medborgare… Vad det handlar om är ju helt enkelt folkrörelsearbete. Det vet du och jag, som ägnat våra liv åt utomparlamentariskt engagemang i olika former, kortsiktiga aktioner och långsiktiga genom föreningar och förbund. Men många är hemskt ovana. Man vill lämna över till någon som ”vet bättre”, när hela poängen med folkrörelsearbete och med demokrati faktiskt är att inte lämna över sin röst. Varken på valdagen eller någon annan dag.

    Jag har fått flera napp från riksdagsledamöter nu som vill träffas för brevaktionen. Då gäller det att fler än jag använder fötterna och går dit, annars blir det inte mycket till lobby!

  2. LeoH skriver:

    Sofia klokt som vanligt. Håller på och formulerar brevet. Ska försöka få till en träff med ortens riskdagsman nästa måndag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: