Vapen till vapenbröder

Återigen kan vi läsa och höra i medierna att den svenska vapenexporten slår nya rekord. Vi är tydligen världsetta, sett till befolkningens storlek. Våra viktigaste fredsorganisationer protesterar och kräver en mer restriktiv politik för vapenexporten.

I Dagen gör, Pieter-Jan van Eggermont från Kristna Fredsrörelsen, en genomgång av de tio länder som Sverige säljer mest vapen till och kommer fram till, att de flesta länder på listan borde det inte vara tillåtet att sälja vapen till.  Jag blir något förvånad, att det till Nederländerna och Kanada är fullt okey att sälja vapen till. Mig veterligen är bägge dessa länder medlemmar i Nato, som på skilda sätt är inblandad eller varit inblandad i allehanda militära konflikter. Än mer brydd blir jag över påståendet: ”Storbritannien (753 miljoner kronor) Inte mycket att invända mot, förutom deras krigföring i Irak och Afghanistan.” Efter mitt synsätt diskvalificerar Storbritanniens anfallskrig mot Irak och Afghanistan, landet som köpare av den minsta lilla kula.

Ovanstående är några randanmärkningar. Det stora felet med genomgången är att den ställer Sverige utanför alla rimliga sammanhang. På något sätt känns det som om Sverige är i en situation där vi helt fritt kan ställa moraliska krav på vår vapenexport. Nu är ju inte situationen så lycklig, utan vi står som land mitt i smeten. Vi kan ju inte neka sälja vapen till vapenbröder med motiveringen, att de för krig. I Afghanistan finns USA, Nato och Finland, men också Sverige. I Libyen deltog vi, skuldra vid skuldra, tillsammans med USA, Nato och bl.a Saudiarabien, som vapenbröder. Sverige fick t o m stort beröm av Nato för sina insatser. Det är bara att inse, att Sverige blivit så insyltad i det militärpolitiska maktspelet, att vi inte längre har råd med moraliska överväganden, när det gäller vapenexport. Vi kan inte å ena sidan strida sida vid sida med olika länder, för att i nästa ögonblick neka sälja vapen till dessa våra vapenbröder.

Sitter och skriver det här inlägget sent på askonsdagens kväll med ett kors av sot i pannan. Vi går in i fastetiden, under vilken vi skall rannsaka oss själva och se om vi inte borde byta färdriktning på livet. Det vore önskvärt om vi under fastan också tog oss lite tid och begrundade det outhärdligt sorgliga faktum:

Sverige har blivit ett land, som Sverige inte skulle kunna sälja vapen till!

KT, DN, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: