Vilket parti bör vara riktkarl åt Svenska Kyrkan?

Den 20 februari läste jag en debattartikel i DN skriven av Ulf Bjereld och Eva-Lena Gustavsson, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. I artikeln skriver de, med hänvisning till att Kristdemokraterna ändrat uppfattning vad gäller kravet på sterilisering vid könsbyte: Desto mer anmärkningsvärt är det att Svenska kyrkan fortsätter att huka i frågan.

Jag ställer mig något frågande till Bjerelds och Gustavssons påstående. Anser artikelförfattarna att det är anmärkningsvärt att Svenska Kyrkan inte hann före ens KD? Vilket parti borde SvK ha som riktmärke, när Kyrkan står inför skilda beslut. Det parti riksdagen, som ändrar sin inställning först?  En ytterligare fundering är på sin plats. Det är ju inte många månader sedan det senaste kyrkomötet. Vad jag kan minnas, hade ingen ledamot för de stora maktpartierna i kyrkan motionerat, att SvK skulle ändra sin inställning från 2007. Istället var två av de stora maktpartierna i kyrkan oroliga, att det i framtiden skulle råda brist på präster med vigselbehörighet och därför krävde de avkragning av alla präster som avsade sig vigselbehörigheten. Men rätta mig gärna om jag missat motionen om borttagande av steriliseringskravet.

Som av en slump publiceras, dagen efter, en replik i DN skriven ärkebiskop Wejryd. Ärkebiskopen meddelar att han ändrat åsikt, när det gäller steriliseringskravet. Anders Wejryd tror, vilket inte alls är otroligt, att också kyrkostyrelsen ändrat uppfattning, om den skulle få en förfrågan från regeringen. Däremot ställer jag mig frågande till ärkebiskopens påstående att: ”Sedan dess har kyrkostyrelsen, i vilken jag är ordförande, och kyrkomötet grundligt bearbetat frågor om äktenskap och kön. Jag har själv ändrat åsikt sedan jag satt mig in i frågan djupare under de gångna åren.” Jag tillhör den, i kyrkliga sammanhang, mycket suspekta gruppen, som nöter kyrkbänken mest varenda söndag och jag kan då inte påminna mig, att jag hört talas om den ”grundliga” bearbetningen av frågan. Nå, det får vara hursom med den frågan. Ulf Bjereld och Eva-Lena Gustavsson har fått ett svar från ärkebiskopen. Nu är det bara att gå till partiledningen och be dem, att övertyga regeringen om behovet av en remissrunda. Kyrkostyrelsen kommer att leverera, som den gjorde 2007, det önskade svaret.

Till sist får jag konstatera, som så ofta förr, att representanter för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet nästan alltid kritiserar SvK. Alla andra kyrkor och samfund och trosinriktningar är tydligen inte något problem. Alla är de med på tåget. Tro´t den som vill.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 Responses to Vilket parti bör vara riktkarl åt Svenska Kyrkan?

  1. Ulf Bjereld skriver:

    Hej Leo! För egen del ger jag dig rätt i en sak – övriga samfund kommer alltför ofta alltför lindrigt undan. Själv har jag oftast större förväntningar på Svenska kyrkan och blir därför dyster när jag tycker att den sviker.

  2. LeoH skriver:

    Gott så Ulf, gott så!

  3. […] partisympatier platsar i Svenska kyrkan? Vilket parti ska vara riktkarl? Tror att vi är rätt många nu som känner oss förvirrade, irriterade, besvikna. Vad fel det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: