Intresset ljuger inte!

I veckans nummer slår KT fast att strukturutredningens förslag kommer att genomföras. Jag har ingen anledning att betvivla den prognosen. Jag är inte heller förvånad över resultatet av remissvaren. Vi vet ju alla hur maktstrukturen ser ut i Svenska Kyrkan. Maktpartierna i kyrkan är sedan årtionden kända för att lösa alla organisatoriska problem i samhället med att göra organisationerna större. Storleken sägs skapa effektivare organisationer och märkligt nog utveckla demokratin. Det sista har ingen lyckats leda i bevis, utan allt tyder på, att alla sammanslagningar inneburit minskad demokrati och delaktighet.

Jag tror inte att utvecklingen blir annorlunda i kyrkan än i samhället i övrigt, trots bedyranden om att nu äntligen skall medlemmarna bli delaktiga och rent av få större frihet. Det är inte ens önsketänkande, utan en helt medveten manipulation. Vi som är aktiva i kyrkan i skilda verksamheter, har fått leva med den ena larmrapporten efter den andra. Vi är luttrade. Medlemsantalet minskar och därmed blir det kris i ekonomin. Prognosmakare förlänger trenderna och se, flerpastoratsförsamlingarna måste bort och ersättas med ett enda pastorat ledd av en kyrkoherde. På vilket sätt det skulle lösa problemet med att medlemsantalet minskar, som är grundorsaken till de ekonomiska problemen, är det ingen som förklarar. Varför skulle de som lämnat kyrkan, nu plötsligt bli intresserade att gå med igen? Vad händer om 20 år, när strukturutredningens förslag inte hejdar medlemstappet? Kanske kontrakten skall bli ett pastorat med kontraktsprosten som kyrkoherde? Till räknenissarnas glädje är utvecklingsmöjligheterna oändliga. Många utredningar kring organisationen blir det framtiden!

Det finns också andra skäl, vilket vi, som kanske är lite konspiratoriskt lagda, inte kan bortse ifrån. Maktpartierna har svårigheter att hitta kandidater i de egna leden, som är villiga att ta på sig förtroendeuppdrag i kyrkan. Det och trenden i de senaste valen, att partierna tappar till lokala oberoende krafter, har säkert påskyndat utvecklingen. Strategerna inom partierna gör nog den bedömningen, att det blir lättare att hålla ställningarna i en större enhet, än i församlingarna. På kort sikt ingen direkt orimlig bedömning. Samtidigt kan de också minska inflytande från oberoende lokala krafter, när det är pastoratens fullmäktige som utser församlingsråden. Indirekta val går tydligen bra, när de riktar sig neråt i organisationen. Det demokratiskt logiska skulle ju vara helt tvärtom. Att församlingsråden väljs av medlemmarna och de i sin tur väljer pastoratsfullmäktige.

Det finns oerhört mycket mer att säga, men just nu pockar annat på uppmärksamheten. Det lär finnas anledning att återkomma i frågan. Under tiden kan vi gemensamt fundera på ett riktigt klokt förslag av Dag Sandahl.  

”Jag har sett i bladen att jag aldrig har några positiva förslag att komma med. Nu har jag samlat mig till ett i alla fall: Bygg församling nerifrån med de verktyg Herren försett oss med: Ord och sakrament. För hur det än är, så är väl Verkligheten egentligen Kristus själv. I det storståtliga strukturernas Svenska kyrka behöver vi mycket mer av det grundläggande. Mothållning, alltså.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: