Låglöneländer, kasta er i väggen! Trollhättan visar vägen!

I går satt jag, som vanligt om kvällarna och slötittade på Rapport. Till sist visade de en nyhet som stack ut. I Trollhättan har de styrande i kommunen hittat ett mycket fiffigt sätt, att klara konkurrensen från låglöneländer. Trollhättemetoden lär ha spridit sig även till andra kommuner.

Tillvägagångssättet är ytters enkelt. Kommunen införskaffar sig ett eller flera löpande band. Till de löpande banden rekryteras ett antal arbetslösa, som befinner sig i någon av statens arbetsmarknadsåtgärder. (De kan inte neka). Nu har det, ett tu tre, blivit ett arbetsmarknadsprojekt. Den ekonomiska fördelen med att utnyttja arbetslösa, är att kommunen inte behöver betala löner. Inga lönebikostnader. Inga inbetalningar till avtalspensioner. Inga semestertillägg. Men framförallt, inget fack som bråkar och de bångstyriga kan alltid hotas med indragna bidrag.

Nu är det bara att sätta igång de löpande banden! I jämn och snabb takt ska skruvkorkar testas, kapsyler till munsköljsflaskor sättas ihop och tryckknappar monteras. I slutändan packas produkterna och fraktas till en kund. T ex något medicinföretag. Inom kommunen och företagen kanske någon vill kalla det här en vinn-vinn-situation. Kommunen gör sig en rejäl hacka och företaget gör också en vinst. De som står undrande och frågar sig vad de egentligen vunnit, är de arbetslösa. Deras ”vinst” skall väl vara det en mängd besserwissrar påstår. De arbetslösa har fått lära sig att stiga upp varje morgon. En ytterligare pluseffekt är, att de får sociala kontakter där de sitter vid sitt löpande band och inte isolerar sig i sina hem och super.

När den här nyheten sprider sig runt om i världen, kommer Trollhättan att uppleva en invasion av företagare från de, numera, före detta låglöneländerna. De vill lära sig allt om den nya svenska modellen. Den kanske t o m rent av kan bli en storexportmarknad. För vilka företag runt om i världen kan konkurrera med de obefintliga lönekostnader som Trollhättan visar upp? Det räcker inte med att höja ersättningarna, utan de som arbetar vid de löpande banden skall ha avtalsenliga löner och andra kollektivavtalsbundna förmåner. Begreppet nyspråk räcker inte till, när myndigheterna kallar dem som sliter, för ”arbetslösa.” Det är fråga om ren och skär människoförakt.

När jag ändå skriver om oavlönat tvångsarbete, måste jag ge utryck för den oro jag, som facklig medlem känner, när jag tänker på valet av Karl-Petter Thorwaldsson till ny LO-ordförande. Thorwaldsson är som ABF-ordförande delansvarig för att ABF är näststörst i landet, när det gäller utnyttjandet av oavlönat tvångsarbete i verksamheten. Det tyder på en illavarslande låg facklig medvetenhet.

Västnytt, (tas bort den 18 maj), Rapport (12,59 in i sändningen)

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

5 Responses to Låglöneländer, kasta er i väggen! Trollhättan visar vägen!

 1. solan46 skriver:

  Hej Leo!

  Sen jag blev utkonkurrerad från mitt jobb, fick jag olika praktikjobb, men enbart till A-kassersättning dvs. betalt för må-fr, fastän jag totalt jobbade heltid så fick jag sålunda även jobba på ex. påskhelgen, så fick andra ob-tillägg men inte jag. Jag fick varje månad intyga på heder och samvete att jag ”inte hade arbetat och fått lön” för att få ut min ersättning.

  När jag så småningom hamnade i FAS-3 hade jag fått praktikjobb på en Industri, så var man i exakt samma situation dvs. fick jobba heltid för A-kassersättning, och även då tog jag jobb och sysselsättning som någon annan skulle önskat få!

  Av deras Fackförening och arbetskamrater sågs jag som en ”svartfot” som kom och jobbade gratis för Arbetsgivaren, som dessutom varje månad av våra inbetalade skattepengar fick ersättning för att jag gratis jobbade åt honom. Varför skapar Högeralliansen så orättvisa lagar? Jag liksom de flesta älskar att få jobba, men varför betalas vi så orättvist olika, och varför räknas jag som ”tärande när jag jobbar” med bidrag i stället för lön?

  Mitt bidrag till ökande av Kommunal budget i form av skatt blir inte stor på bidrag, jämfört med om Arbetsgivarna gett mig en rimlig lön för mina arbetsinsatser! Min pension blev sen katastrofalt låg dvs. ännu lägre, än när jag jobbade i FAS 3. Jag tjänade betydligt bättre när jag jobbade som Banktjänsteman på 60 o 70-talet, men Högerregimen har gjort om lagarna så för den tiden får jag bara ca 100 kr/månad! Fastän 4 års lärarutbildning så var min lärarlön betygligt lägre och dålig lokaliseringspolitik orsakade att jobben försvann.

  Eftersom jag fyllde 65 år och därför efter 1 juli 2011 inte fick jobba kvar enl. deras regler, tvingades jag då gå i pension och har ingen chans att konkurrera mer för att få upp min pension.

  Trots att jag 2011 jobbade heltid, räknades jag som ”tärande” och fick inget jobbskatteavdrag, eller höjd pension, och dessutom fick jag i min deklaration bara göra ett Grundavdrag på 26 000 kr, i stället för på 56 000 kr därför att jag fyllde 65 år och inte 66 år under 2011.

  Ifall jag inte fått något FAS 3 jobb, så skulle jag ha stått utan ersättning.

  Jag fattar inte varför du missunnar oss som hamnat i FAS 3 att få jobba inom ABF eller
  vår egen Kommun? Vi kanske tycker det är betydligt roligare att få jobba där, än att jobba vid löpande banden! Svårt förstå hur du tänker …

  Vi kämpar alla för vår kommuns överlevnad, men skatten på Multinationellt aktiebolags vinst, går oftast inte till egen kommunens Budget! Ofta går den till Storstaden eller till Skatteparadis i annat land! De har ju rätt till ”företagshemligheter”.

  Ifall jag hade fått en riktig lön av denna Industri, så skulle dock vår fattiga kommun fått lite mer skatteinkomst av mig till sin Budget (vilket jag vill!), så att min kommun skulle ha haft mer råd till att betala lön till lärare, barnomsorg, sjukvård, äldreomsorg osv.

  Och då skulle jag själv också ha kunnat tjäna in till högre pension, att betala skatt till vår kommun! När många fattiga pensionärer bor i vår fattiga kommun, vill inga Vinstaktiebolag satsa på oss, men Högeralliansen anser att vi själva rår för att vi inte har råd att köpa en bostad i en rik kommun, och betala vår egen äldreomsorg och sjukvård!

  Ditt hat till Socialdemokraterna, Facket, ABF gör dig blind? Som kristen borde du stå på vår sida! Att vilja skapa ett samhälle där vi solidariskt tar hand om vara, och inte konkurrerar!

  Högeralliansens politik där i ”den heliga konkurrensens namn” klyftorna ska öka, och rika får skatteavdrag, medan vi som blir utkonkurrerade bestraffas med mindre ersättning o högre skatt.

  Högerkrafternas målsättning är att krossa folkets service via statlig, kommunalt, gemensamt o kollektivt ägande, vars organisation de slår sönder till förmån för kapitalismens anarki:
  Högerkrafter vill ge all makt till Aktiebolags vinstintressen, som enl. lagen måste sätta vinst före service till folket.

  Globala Aktiebolag får våra skattepengar och nya lagar tvingar kommuner enl. upphandlingslagar att inte få gynna de små lokala företagen som utkonkurreras och
  äts upp av dessa Globala Aktiebolag, som lägger ner verksamheten så snart deras vinst inte är tillräcklig. Detta har hänt med ex vår ambulans i Norsjö

  Är det inte dags att se verkligheten, och att du inser att det är dessa Mammons Storaktiebolag och Högerpolitiken, som du borde predika om i kyrkorna, som är folkets och din fiende, i stället för att felaktigt utse som fiende Arbetarrörelsen som ABF, LO, Kommunerna osv.

  Högerkrafter som köpt upp Media sprider lögnpropaganda, och vill krossa oss genom sina nya lagar som ökar klyftor samt genom sabotage o infiltration.

  Borde du inte inse att Högeralliansens fundamentalistiska Marknadsideologi borde ersättas av Socialismens Folkhemsideologi – där vi gemensamt tar hand om varandra?!
  Borde du inte inse att samarbete och konkurrens är motsatser?
  Borde du inte inse att Mammon är Högerkrafternas Gud, som får allt mer makt och som är Draken som utan empati girigt skiter i andlighet, miljö och folkhälsa, med målet ständigt större makt och rikedom.

  Mvh från Solveig/Tro o Solidaritet

 2. LeoH skriver:

  Ibland får en Kafkaliknande känsla när när jag läser dina kommentarer. Först beskriver du en verklighet som jag i inlägg efter inlägg fördömt. Sen verkar du tycka att bara för att det är socialdemokratiskt styrda kommuner eller ABF som utnyttjar situationen att tjäna grova pengar på systemet, då är det plötsligt en solidarisk handling.
  Jag har tillhört arbetarrörelsen sen 62. Jag har haft olika både politiska som fackliga uppdrag.Jag har haft anställning som partiombudsman, studiesekreterare och studieombudsman. Jag känner organisationen och jag vet vad jag känner för den. Det är konstigt när jag kritiserar ABF, socialdemokratiska kommuner för att sko sig på arbetslösa, då stämplar du det som hat. Jag kallar det för berättigad kritik,
  Än märkligare är det att du inte påstår att jag hatar SvK för att jag kritiserat församlingar som utnyttjat arbetslösa. Inte heller har jag fått kritik när jag kritiserat Frälningsarmén för samma sak. Var kritiken berättigad i de fallen?

  Men nu till blogginlägget. Menar du, att min kritik att Trollhättan placerar arbetslösa vid ett löpande band för att göra legoarbeten för en privat firma, är ett uttryck för mitt hat mot S och ett utryck för min ovilja mot en samarbetsideologi? En oerhört märklig tolkning av min text! Skulle du levererat samma kritik mot min text om Trollhättan haft borgerlig majoritet?

 3. solan46 skriver:

  Hej Leo!

  Först önskar jag få be dig om en tjänst:
  Hjälp mig att ta bort mitt första inlägg som jag inte trodde gick in:
  ”solan46 skriver: 12 maj, 2012 kl. 20:48” –
  eftersom jag inte själv har befogenhet att fixa detta:

  Mitt andra inlägg som står under ”solan46 skriver: 12 maj, 2012 kl. 23:11”
  är samma men i kompletterat skick.
  Jag önskar därför att folk BARA läser mitt senare inlägg!

  Jag har samma inställning som jag antar att du Leo har; att jag är emot de försämringar i arbetslivet för folket, som Högeralliansen införde, och som bl.a. resulterade i att de som var sjuka skulle ut och konkurrera heltid om jobb, annars förlorade de sin försörjning.

  Jag o många andra som bodde fattiga kommuner förlorade våra jobb inom vår kommun, då pengar inte fanns att betala löner, och jag hamnade efter många olika praktikjobb i FAS 3.

  Vi vill så hjärtinnerligt jobba, och då hellre inom ex. ABF än på löpande band! Om dessa vägrar oss sysselsättning i FAS 3, står vi utan försörjning!

  Varför fördömer du då ABF, och inte Högeralliansen som tvingat in oss i detta system?

  Både arbetstagare och arbetsgivare måste sålunda lyda dessa absurda nya regler och lagar, som Högeralliansen införde i syfte att krossa Fackförening och Trygghetslagar som vi har haft! Lagarna och Skatteomläggningarna, uteblivna bidrag till Gemensam sektor, ökande konkurrens och utslagning bland de anställda!

  Din analys om VEM som är fienden måste sålunda ändras!

  Din underliga analys framkom klart i din blogg: ”Tänk så det kan bli!” Där du skrev:
  ”Däremot skulle det säkert locka till en del skratt, när en skådespelare upprepar dagens ABF-ordförande, riksdagsman Ingemar Nilssons ord: ”Jag kritiserar systemet fas 3 och inte de människor som det rör sig om, säger Ingemar Nilsson.” Samtidigt som en bild på någon vägg visar hur många pengar ABF tjänar på ”de människor som det rör sig om.” Ja, tänk så det kan gå. En stolt historia utvecklas till en tragisk fars!”

  Min kommentar till Ingemar Nilssons ord är: Han har ju helt rätt:

  Varför ska jag kritiseras som gjort mitt bästa, och hellre önskar få jobba i ABF i FAS 3 än i Globalt Aktiebolag med vinst som syfte, och ta jobb från andra på löpande band i FAS 3?
  Det är ju dessa Högeralliansen vill ska få stor utdelning på sina aktievinster, så får de stoppa dessa vinster i egen ficka.
  Din fiende borde vara systemet att Aktiebolag i enbart Vinstsyfte får existera, vars mål bara är mer egen makt och mer vinst, på bekostnad av billig arbetskraft!

  Högerkrafter och du (?) vill krossa allt Gemensamt ägande:
  Fattiga kommuner, ABF, Frälsningsarmén m.fl. har inte råd att anställa folk, men ger oss dock en meningsfull sysselsättning som gör att vi inte tar livet av oss, och vi får dock ett litet bidrag av staten. Staten ger också bidrag till Arbetsgivaren för att vi får jobba där.
  Menar du att statliga pengar bara ska gå till giriga kapitalister och inte till kollektivt ägande?

  Varför hånar du Sv. Kyrkan, ABF eller Frälsningsarmén, som gör ett behjärtansvärt arbete och uppoffrande arbete för våra medmänniskor, när också dessa tar emot dessa bidrag + ger oss i FAS 3 eller Sjukskrivna ”jobb vi klarar av”!? Regeringen måste ändra FAS-3 lagar osv!

  Du måste inse och analysera, vilka som är fienden Leo!
  Ifall du har mött personer du inte gillar, så ska du inte fördöma och bedöma syftet med hela rörelsen (ABF, Sv.Kyrkan, Kommunen, Frälsningsarmén osv.) efter en person!

  Ibland har jag svårt förstå vad du menar ex. att du får ”en Kafkaliknande känsla” när du läser mina kommentarer Så du ikläder dig sålunda Kafkas roll och jag rollen som nazist eller som hans diktatoriske fundamentalistiske judiske fader?

  Kafka hade en djup medkänsla för sina medmänniskor, och fick sina ångestkänslor pga. en diktatorisk och okänslig far, och delar av Kafkas verk brändes under bokbålen runt om i Nazityskland 1933. http://sv.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka

  Mvh från Solveig Abrahamsson/medlem i S för Tro o Solidaritet

 4. LeoH skriver:

  Jag ska ta det systematiskt:
  1. Var har jag kritiserat vare sig dig eller någon annan som hamnat i Fas3? Jag har inte gjort det och avser att inte heller göra det. Det är du och Ingemar Nilsson som hävdar, helt utan grund, att en kritik av ABF är en kritik av deltagarna.

  2. Den borgerliga regeringen har beslutat om en orättfärdig arbetsmarknadspolitik, men det innebär inte att arbetsgivare måste lyda lagarna. Det finns inget i lagen som tvingar vare sig ABF eller någon annan att ta emot Fas3:or. Tvånget ligger enbart på de tilltänkta deltagarna. De kan inte säga nej. I Västerås för ca två (?) år sedan sa Kommunal nej till kommunen och Västerås stad accepterade nejet. Innebar det att någon tilltänkt deltagare blev av med något bidrag? Samma fråga kan ställas i den diskussion om Arbetarekommunen i Sundsvall skall ta emot en Fas3-placerad. Om de som är negativa till förslaget får gehör för sin ståndpunkt, skulle det innebära att någon blir av med sin ersättning?
  ABF bidrar, helt frivilligt, med sin stora andel av alla deltagande i åtgärden, att den borgerliga alliansen kan hävda att Fas3 är en lyckosam
  arbetsmarknadsåtgärd.

  3. Jag förstår inte vad min inställning till regeringens orättfärdiga arbetsmarknadspolitik har med gemensamt ägande att göra. Stärker Fas3, det gemensamma ägandet? Är Trollhättan, som låter en kvinna, som arbetat inom bilindustrin i 30 år, städa trappor inom äldreomsorgen med fackets godkännande en fattig kommun. Eller är Gävle som låter arbetslösa röja busk och sly efter vägarna en fattig kommun? På vilket sätt kritiserar jag gemensamt ägande, när jag hävdar att trappor inom kommunen skall städas och sly röjas till avtalsenliga löner och andra avtalsenliga rättigheter.

  4. Min analysförmåga kan säkert ifrågasättas, men så länge jag själv är trygg i mina, på erfarenheter byggda, värderingar finns det ingen direkt anledning att ändra dem. Jag vet sen barnsben vilka som är mina fiender, det räcker gott för mig. Jag förbehåller mig också rätten att kritisera de organisationer, som säger sig vara ett värn för de fattiga och förtryckta, när de inte ens försöker bjuda motstånd.

 5. solan46 skriver:

  Leo – du måste inse att när jag är i FAS-3 och kommunen och facket säger NEJ till mig att få jobba på orten, så har jag att välja på att stå där utan försörjning, eller att söka jobb flera mil bort! Skellefteå och Lycksele ligger 8 mil från Norsjö, och jag tvingades att åka mycket längre för att bli intervjuad för att få något FAS-3arbete mycket längre bort. Jag såg det som ett himmelrike att ta vilket som helst jobb, bara det var inom Norsjö kommun!

  Leo – när jag kommer i FAS 3, pga. kommunen hade för lite inkomster i sin Budget för att betala lärare, och enl. lagen inte får överskrida budgeten, och därför måste skära på personal även inom barnomsorg, äldreomsorg. osv. – så är det något vi alla i kommunen berörs av!

  Jag som är i FAS 3 tvingas enl. Högerregimens nya lagar att söka jobb ”över hela arbetsmarknaden”. Jag fick bekosta resor att bli anställningsintervjuad på jobb som ligger över 8 mil hemifrån, och där jobben inte passar busstider. Det blir mycket slitsamt, för jobben finns numera inte här speciellt inte för mig som snart pensionär, utan möjligen FAS-3 arbeten.

  Vi i FAS 3 är sålunda tacksamma om vi får jobba som FAS-3 arbetare inom vår egen kommun, och när de säger nej, så har vi ingen försörjning alls! Inse detta, innan du fördömer kommuner på orten som tar emot oss!

  Globala multinationella aktiebolag i Trollhättan och andra Vinstföretag, som utnyttjar oss för egen vinnings skull, och sparkar ut redan löneanställda pga. de i stället utnyttjar FAS-3 arbetare som de får betalt för, i stället för att betala lön, är något som Högerregimen bejakar.

  Högerregimen gillar att personal ska konkurrera med varandra, för de påstår att vi jobbar bättre då! Du måste inse att konkurrens mellan löntagare är ett djävulskt påfund, som förstör arbetsglädje, bara organisation av arbetet och de individuella löneförhandlingarna är grogrund för förtal och intriger i konkurrens, vänskapskorruption och där tredje part kommer i kläm!

  Varför vill Högerkrafter att allt gemensamt ska slås sönder, och att organisationen som byggdes för att tjäna folket, ska ersättas av att aktievinsterna är målsättningen?

  (Jag undrade varför Statens järnvägar inte beviljar pensionärsrabatt på nattåget mellan Bastuträsk och Göteborg, och fick svaret att Statens Järnväg nu har blivit AKTIEBOLAG, och då gäller andra lagar: Lagen om att vinsten numera är det viktigaste målet!

  Tur o retur 2 biljetter kostade nästan 5000 kr, men vi har svårt att orka åka bil dit ner ännu en gång för att träffa vår dotter: Konkurrens höjer priser och vinsten investeras inte i att tåg, räls och service ska fungera till rimligt pris.

  Vi måste kämpa mot detta system av vinstideologi, som ger ökad ojämlikhet och som skadar samhället! Vi ska i stället gynna Kollektivt ägande, demokrati och lokaliseringspolitik för rätten att i samarbete och utan konkurrens få jobba på sin hemort.

  Vinstaktiebolaget betalar dessutom oftast ingen skatt till kommunen, utan deras vinst går till Skatteparadis i annat land. Högerregimen gynnar med sin politik dessa Vinstföretag. Det är detta du borde fördöma! Inse skillnaden!

  Pga. att systemet med FAS-3 att globala Globalt Vinstföretag får mig gratis och dessutom får bidrag för att jag jobbar där, kan jag aldrig konkurrera med dessa att få en löneanställning där!

  De som redan är anställda vet vi bl.a. i avslöjanden via Uppdrag Granskning att de förlorar sitt jobb, och återanställs billigt via Globala bemanningsföretag, men som dessutom har svårt att konkurrera med FAS-3 jobbare, som är gratis o som Vinstföretagen för bidrag för att vi jobbar åt dom. Vi i FAS-3 mobbas dessutom som ”svartfotingar”, och vi tillhör oftast en annan fackförening: jag tillhörde Lärarfacket TCO, medan de som jag tog jobben ifrån som FAS-3 tillhörde olika LO-förbund, och det känns inte roligt att vara ovälkommen på ett jobb …

  De som sparkas pga. ”arbetsbrist” erbjuds av Globala aktiebolag ”omplacering i södra Sverige” eller utomlands, som de vet ofta är oacceptabelt. Man förlorar då även sin rätt till A-kasseersättning, om jag inte flyttar.

  Fördöm detta system som är ett slag mot folket och vår fackförening, som pga. ändrade regler Högerregimen infört, inte har någon makt längre! I ett demokratiskt land måste vi lyda vårt lands lagar, och göra det bästa av situationen, men ständigt jobba för förändringar och upplysning om vad som nu sker när tryggheten raseras pga. Högerkrafters lögnpropaganda

  Vi i FAS-3 är sålunda tacksamma ifall kommunen tar emot oss, och vi inte tvingas pendla flera mil hemifrån för att inte förlora vår försörjning, motsvarande A-kassersättning! Vi har inget alternativ om vi vill bo kvar, och inte får sysselsättning inom ex ABF, Kommun osv.

  Ex. ABF hjälper inte oss i FAS-3 genom att bojkotta och frysa ut oss – då sviker de oss!

  Det är Högeralliansen som med sin lögnpropaganda vill mörklägga konsekvens, av alla nya lagändringar ex. om FAS-3 som de pga. envälde i Riksdagen snabbt kunde klubba igenom förra perioden.

  Högeralliansen har också hunnit bolagisera det mesta, som i praktiken innebär ”styrelsens rätt till företagshemligheter”. Tyvärr har lagar stiftats som gör att också Offentlig sektor, styrs av dessa odemokratiska regler, med tjänstemän som är ”utan personligt ansvar” men har rätt att gömma sig bakom ”företagshemligheter när det gäller den enskilde” när de anklagas för obarmhärtighet och förtryck. Sådana lagar får inte finnas. Alla negativa konsekvenser skyller Högeralliansen på Socialdemokraterna, och sprider historiska lögner!

  Öppenhet och medbestämmande och rätt till kritisk analys måste genom lag återinföras, annars går vi alltmer mot diktatur, och vi får ett samhälle uppbyggt på skräck, straff och hämnd, i stället för gemenskap, öppenhet, rätt till försörjning och arbete för alla, samt solidaritet och hjälp till handikappade.

  Mvh från Solveig A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: