Ny kyrklig fromhetsriktning?

Jag besökte Posks valblogg och får läsa den stora nyheten, att kyrkan förärats med en ny fromhetsriktning. Ut med det gamla och uttjänta ”Folkpartister i Svenska Kyrkan” och in med ”Fria liberaler i Svenska kyrkan!” Jag vill inte framstå som illvillig, men jag tror, att den enda förändringen är borttagandet av blåklinten i loggan. Möjligen kan de få rätt i, att några nya röster kan det väl bli, om de kyrkliga väljarna inte ser Björklund framför sig, varje gång de ser det nya namnet. Det skulle vara mycket intressant om någon kyrkohistoriskt kunnig person kunde berätta, vilken kyrklig fromhetstradition ”Fria liberaler i Svenska Kyrkan” kan tänkas knyta an till?

Det här är det andra namnbytet, av en nomineringsgrupp, hittills under mandatperioden. Moderaterna tog ett beslut på sin kongress, att inte ställa upp i kyrkovalen med partibeteckning. Samtidigt gav kongressen de kyrkopolitiskt aktiva i uppdrag att hitta ett annat namn. Det blev Borgerligt alternativ. Samma moderata företrädare och troligtvis samma innehåll, men ett nytt namn. Vilka tror de sig övertyga? Nu väntar jag bara på, att Kristdemokrater i Svenska Kyrkan också vill bredda sig och byter namn till ”Kristna i Svenska Kyrkan.” Undras om de skulle våga?

Sista ordet i frågan lär väl inte vara sagd. Funderingarna kvarstår så länge ordningen med politiska partiers och grupperingars närvaro i Kyrkan existerar. En märklig ordning är det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 Responses to Ny kyrklig fromhetsriktning?

  1. Gabriel Fjellander skriver:

    Tvärtom kommer antalet röster på dem att minska på grund av namnbytet, och det är såklart glädjande.

  2. F Gunnar skriver:

    …men visst behövs det mer ”flis” !

  3. LeoH skriver:

    Ja Gabriel, inte skulle jag sörja om de minskade och gärna de andra också.

  4. […] (Tre apor) Folket ett passivt objekt för Svenska kyrkan (Tant Hu) Ny kyrklig fromhetsinriktning (Tankar i natten) Jag trodde det var hunger vi skulle bekämpa Share this:DelaSkriv utFacebookGillaGillaBli först […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: