Tänk om det finns ett uns av sanning i historien?

Många tankar blev det, när jag läste och hörde om hur Lars Isovaara ursäktade sitt beteende mot vakten i riksdagshuset. Isovaara hävdade, att han blivit rånad av två personer med ”utländskt utseende”, när de hjälpte honom när han vält med rullstolen. Händelseförloppet är inte osannolikt. Alla som varit på krogen och tagit sig någon pilsner för mycket, vet av egna erfarenheter, att stegen kan bli något osäkra. Detsamma torde väl även gälla om man, som Lars Isovaara är rullstolsburen. Han kan mycket väl ha ramlat och också fått hjälp av personer med ”utländskt utseende.” Oavsett om han nu trodde, att han blivit rånad eller inte, så ursäktar det inte hans beteende mot vakten. Inte heller ursäktar det SD:s pressmeddelande om rånare med invandrarbakgrund. Nå de här delarna är numer klarlagda. Det var inget rån, utan Isovaara hade glömt sin ryggsäck på krogen och har nu avgått.

Vad jag vet så här långt, har Isovaara inte tagit tillbaka sin berättelse om, att han ramlat med rullstolen och att han då fått hjälp av två män med utländskt utseende. Nu får den berättelsen en ny dimension. Två män hjälper osjälviskt en annan människa i nöd. När jag under nattliga timmar funderade över händelsen påminde jag mig Martin Linds biografi över Dietrich Bonhoeffer. I ett ställe i boken beskriver Lind hur Bonhoeffer motsätter sig den nazistiska vurmen för socialdarwinistiska läror. Sympatisörer till Sverigedemokraterna, som mot förmodan läser min blogg, bör lyssna till Bonhoeffer och ta till sig det han säger.

”Nej, det är inte naturligt för människan att ständigt slå sin granne, att behandla andra illa, att bekämpa andra bara för att bevisa sin egen överlägsenhet. Sådant sker, men det är inte det som ligger människa närmast. Den spontana handlingen när en människa böjer sig ner på trottoaren och undrar om hon kan hjälpa den som just fallit, den handlingen är naturlig.”

Bonhoeffers syn på människan är allmängiltigt. Det gäller alla människor oavsett nationalitet och kulturell bakgrund. I alla kända kulturer och överallt i världen anses det inte tillåtet att mörda, våldta, stjäla eller misshandla. (Bortsett då från när staten beordrar övergreppen.) Överallt i världen är det naturliga att hjälpa den som fallit. De två män som hjälpte Isovaara gjorde det som var naturligt och självklart för dem. Inte för att de eventuellt var invandrare, utan för att de var människor!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

2 Responses to Tänk om det finns ett uns av sanning i historien?

  1. Alma-Lena skriver:

    Tack Leo för denna fina och kloka bloggpost. Efter en tid av sorg och förlamande trötthet orkar jag besöka er vänner i cyberrymden igen och det är så trevligt!

  2. LeoH skriver:

    Tack Alma.Lena. Välkommen tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: