Snart återstår bara folkfördrivningen

I natt blir det ett kort inlägg. Med sorg i hjärtat ser jag hur Israel avser att ta ett ytterligare steg mot annekteringen av Palestina. Den här gången motiverar Israels sitt beslut med att Palestina bedriver en politisk krigföring mot Israel. Krigföringen består i att det internationella samfundet (som det så vackert sägs i högtidstalen) höjt den diplomatiska nivån på den Palestinska närvaron i FN. Vad jag förstår så lär väl Israel då också mena, att t ex Sverige deltar i krigföringen mot Israel.

Det senaste Israeliska beslutet om en ny bosättning på ockuperat område, innebär enligt mitt sätt att förstå utvecklingen, att Israel säger definitivt nej till en tvåstatslösning. Då återstår bara annektering och eftersom Israel aldrig kan acceptera en så stor palestinsk minoritet inom sina gränser, vad blir palestiniernas öde då? Jag kan inte se annat än en massiv folkfördrivning, oavsett om något land vill ta emot palestinierna eller inte. Utvecklingen skapar ytterligare frustration och ilska, vilket Israel kommer att ta som intäkt för ytterligare våld.

Jag vill tillägna Israels makthavare en dikt av Elmer Diktonius ur diktsamlingen Taggiga lågor utgiven 1924. Visst är det så, att Israel kan, i makt av sin militära och ekonomiska styrka, göra som de vill, men priset är ett molande hat som bara växer.

Gruvan

En skock svarta människor vid ingången.
De stirrar på några magra lik.
Ingen talar
men hatet dansar över deras huvud
som blodröda taggiga lågor.

Då skriker en nervöst:
Vi lever i mörker och gör deras ljus!
Vi fryser och producerar deras värme!
Vi hungrar och bakar deras bröd!
Vårt benmjöl göder deras åkrar!
Bröder – det måste bli ett slut på det här!

Och liken och hatet och orden gör dem galna.
Och de springer mot maskingevären.
Och de skjutes alla ned.
Och de sparkas i en grop.
Och deras kamrater går ner i gruvan så tyst.
Men över deras huvud dansar
blodröda taggiga lågor.

Uppdatering: Läs också bloggen Dessa mina minsta bröder.

DN1, DN2, SvD, Sydsvenskan,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

6 Responses to Snart återstår bara folkfördrivningen

 1. Sippan skriver:

  När du skrev folkfördrivningen antog jag att du menade judarna. Det är mer av ett problem var judarna kan gå. Israel är omgivet av arabländer, som har 99.9 procent mer land och 100 miljontals mer
  araber och muslimer. De fördrev 800,000 judar och accepterar inte judar.Europa vädrar mer fritt sin antisemitism och så gör även andra delar i världen, Israel har en miljon judar , ca 20 procent.
  Hamas och Fatah accepterar inte judar på palestinskt område i vilket de inkluderar hela Israel.

 2. Sippan skriver:

  Israel har en miljon araber…inte judar…, ca 20 procent av sin befolkning.

 3. Jag håller med dej,i dina ”nattens tankar” läget är allvarligt på min blogg skriver jag nu om ett budskap från Betlehems kristna så här i juletid. Läs och begrunda länken finns så hedersamt i länklistan till höger

 4. LeoH skriver:

  Sippan: Anser du att dina påståenden på något sätt är stöd för Israels olagliga bosättningar på ockuperat område?

 5. Ulf Hjertén skriver:

  Ett allvarligt inlägg. Vi kristna måste inse att staten Israel (en alldeles för snabb FN-konstruktion 48) inte är detsamma som Guds rike, ett andligt rike som gäller hela världen. Staten Israel ska bedömas efter samma människorättsliga normer som alla andra stater. Bosättningarna bryter mot dessa normer. Så länge staten Israel framhärdar i att dessutom bygga ännu fler, finns inga som helst förutsättningar att på sikt undvika en total katastrof för hela detta konfliktdrabbade område i Mellersta östern. Och i vår skyddade del av världen växer antisemitismen när staten Israel inte inser att de måste dra tillbaka sina bostättningar. Man ska också komma ihåg att mängder av palestinier fördrivits. Jag är personligt bekannt med en palestinsk läkarfamilj som tvingades bort från sin klinik och fick ta med sig vad som rymdes i deras resväskor. Att det Israelsika folket nu beter sig som de makter de en gång tvingades fly ifrån känns rent absurt. Vi måste på allt sätt stödja de krafter som försöker förmå parterna till en fredlig lösning vid förhandlingsbordet. För säkerhets skull: Detta är inget försvar för Hamas terrorgalningar.

 6. LeoH skriver:

  Vi måste klara av att föra en debatt på tre fronter samtidigt. Kritisera Israels orättfärdiga politik, bekämpa antisemitismen i Sverige och Europa och samtidigt som vi stödjer palestinierna måste vi också kritisera Hamas kontraproduktiva strategi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: