Socialdemokraterna och LO har fått en ordentlig hemläxa till nästa val

Jag brukar inte kommentera opinionsundersökningar, men i dag vill jag göra ett undantag. SCB har offentliggjort sin andra mätning för året och den visar att SD tydligen lockat ytterligare sympatisörer. Om det är överraskande eller inte, får andra avgöra. Kan väl ändå säga, att jag inte höjde på ögonbrynen av förvåning.

Det var två uppgifter i DN som får mig att kommentera en opinionsundersökning, vilket jag, som sagt, inte brukar göra, det gör andra bättre. DN skriver: ”S har statistiskt säkerställda förluster på 0,9 procent till Sverigedemokraterna och 0,3 procent till Vänsterpartiet.” DN skriver också att: ”Var tionde manlig LO-medlem skulle ha röstat på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, visar SCB-siffrorna på nedbruten nivå. Därmed är SD tredje största parti bland LO-män, större än Vänsterpartiet.”

De här uppgifterna borde ge Socialdemokraternas och LO:s strategiavdelningar huvudbry. De problem som organisationerna står inför kan inte något konsultbolag från USA hjälpa dem att lösa. Här måste det till egna försök att hitta förklaringar. För det är ju lite märkligt, att som oppositionsparti, mitt i en lågkonjunktur, ha så stora svårigheter att entusiasmera människor. För LO:s del är frågan något enklare. Bli en kamporganisation för människors frustration över t ex sjukförsäkringssystemets förfall eller förnedrande arbetsmarknadsåtgärder som Fas 3, för att nu ta några exempel. Jag anser det vara brottsligt passivt, att inte ens försöka försvara de egna medlemmarna från rent slavarbete! Det straffar sig. Istället för att nostalgiskt i högtidstal prata om gångna tider, vore det väl hög tid att använda sig av rörelsens egna lärdomar om hur strider ska föras. Det sägs i högtidstal att vi ska lära av historien, men gör då slag i saken och visa att ni lärt er något! Det är hög tid!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

4 Responses to Socialdemokraterna och LO har fått en ordentlig hemläxa till nästa val

 1. Ulf Hjertén skriver:

  Tycker dina funderingar är något att tänka vidare på. För en gammal broderskapare har besvikelserna de senaste 10 åren varit många. Vad socialdemokratin och fackföreningsrörelsen behöver är en väckelse så att det blir en RÖRELSE igen. Fortfarande finns det någonstans en liten hoppets låga som brinner men den är utsatt. Vad detta land inte behöver mer av är egoistiska makthavare rädda för att förlora egna positioner och därmed blinda för sina medmänniskors djupsta behov. Flera ”Torp” och SD växer sig allt starkare. Inga järnrörsaktiviteter i världen hindrar detta förlopp.

 2. LeoH skriver:

  Det gäller att inte bli bitter och cynisk, vilket ligger nära till hands. Organisationer växer och dör och nya växer med nödvändighet fram. Sanningen gäller arbetarrörelsen men också kyrkan upptäckte jag efter en tids medlemskap.

 3. Kerstin skriver:

  Bra inlägg, och det där om att amerikanska konsulter inte kan lösa varken LO:s eller S:s problem var huvudet på spiken. Där har ju all politik alltsedan 1900-talets börja gått ut på att knäcka fackföreningarna. Men det kanske man inte känner till inom LO och S längre 😦

 4. LeoH skriver:

  Tack Kerstin. Det är ingen skam att förlora om man kämpat väl, men LO verkar vara mer intresserade av att fixa bra kreditkort till medlemmarna. Så kan man ju också se på medlemsskapets värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: