Årets valappell 2012. Socialdemokrater, lyft era arslen och gör Löfven glad!

Den senaste tiden har jag, här och var, blivit påmind om en artikel i Dalatidningen. Jag tror inte att jag missförstått något, utan jag anser att jag i rubriken väl fångat andemeningen i artikeln. Två citat ur artikeln:

”Bokbord och affischer är ingen bra taktik för det kan gynna även andra partier som påminns om att det är kyrkoval. I stället satsar vi på en valrörelse ”under radarn”, genom att uppmana S-sympatisörer att lyfta på arslet och gå och rösta. Det handlar inte om att försöka omvända C-, M-, eller KD-sympatisörer för det går helt enkelt inte, säger Olle Burell.”

”Det är viktigt för Socialdemokraterna att få en valframgång på nationell nivå, inte minst för Stefan Löfven.”

Det är ju inte vem som helst som uttalar sig, utan Olle Burell, ledamot i kyrkostyrelsen och också gruppledare för socialdemokraterna på kyrkomötet. Det intressanta med Burells anförande är, att han så skamlöst visar vad som är viktigt med socialdemokraternas engagemang i Svenska Kyrkan, den ohöljda partinyttan. Ingenting om mission, diakoni, gudstjänst och undervisning, kyrkans huvuduppgifter. Istället prat om att Löfven behöver en valframgång på nationell nivå. Ställer ens Löfven upp i valet? Vilken nytta eller glädje har kyrkan av, att Löfven blir glad? Kyrkans förtroendevalda borde väl vara mer intresserade av vad kyrkans Herre kan tänkas anse.

Alla vi, som inte är intresserade av om Löfven blir glad eller ledsen över valresultatet i höst, bör vara glada att Burell slant med tungan, när journalisten fortfarande fanns i lokalen. Låt oss se till, att socialdemokraterna inte får möjligheter till en valrörelse ”under radarn.” Låt oss under hela året visa att vi ser dem och genom frågor påminna om kyrkans huvuduppgifter, men också fråga om varför de ser kyrkovalet som första steget i trestegsraketen, kyrkoval, EU-val och riksdagsval?

Svenska Kyrkan måste, genom sina medlemmar, klart markera, att vi inte vill vara studsmatta för partiers egennyttiga ambitioner. Det finns på stifts- och riksplanet tre fullgoda alternativ att rösta på. Posk, Frimodig kyrka och ÖKA. Lokalt i Bjuråker-Norrbo församling är valet än lättare. Kyrkans framtid i Bjuråker-Norrbo får självfallet min röst i år också.

Ett gott och spännande valår på er alla!

KT

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 Responses to Årets valappell 2012. Socialdemokrater, lyft era arslen och gör Löfven glad!

 1. Håller verkligen med dig, även om de inte får bilda egna nomineringsgrupper så kan de fortfarande rösta för deras hjärtefrågor

 2. Gunnel skriver:

  Huvudet på spiken, Leoh! När skall Svenska Kyrkans präster börja att predika om omvändelsens betydelse i orden. Du måste bli född på nytt för att få se Guds rike!

 3. LeoH skriver:

  Så är det Gunnel. Egentligen är det märkligt, att Svenska Kyrkan accepterar, att ses som en kommunal organisation.

 4. uppskjutaren skriver:

  Svenska kyrkans förnedring i all önskvärd tydlighet. Dessa politiker sitter som parasiter på kyrkans kropp och suger ur all näring de kan. Äckligt.

 5. Ulf Hjertén skriver:

  Jag är tveksam till huruvida vi skulle få ett väsentligt högre valdeltagande och bättre kandidater om de traditionella partierna lämnade scenen. Vi kanske, åtminstone vi på landsbygden, skulle anamma den vanliga föreningsdemokratin. Med valberedning och årsmöte och månatliga föreningsmöten. Men det är klart. Det förutsätter ju att vi vänder på kuttingen rakt upp och ner. Farväl kära kyrkoordning. Jag skulle inte sörja. Men det förutsätter en genomgripande väckelse. Den kan vi be om.

 6. LeoH skriver:

  Jag har ingen uppfattning om hur valdeltagandet skulle bli om partierna lämnade arenan. Inte heller vet jag om kandidaterna skulle bli bättre. Jag anser nog att det är ett värde i sig att de förtroendevalda skulle visa större intresse för mission om de rekryterades på andra meriter än att de är aktiva på partimöten.
  Om kyrkan skall överleva som kyrka och inte enbart som en organisation, då krävs det en väckelse och den kan vi be om. Den bör vi be om!

 7. […] vara så illvillig, att jag påminner, vilket Matzols borde ha tagit i beaktande, om den valstrategi socialdemokraternas gruppledare vid Kyrkomötet Olle Burell, formulerade i slutet av förra året. […]

 8. […] skall spåras. Olle Burell, gruppledare för S på kyrkomötet, beskrev ju vid ett möte i Hedemora S-strategin i valrörelsen. Den skulle bedrivas under radarn, som han uttryckte det. Helt inriktad på få de […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: