En trött morgonbagatell

Efter en sömnlös natt och en mycket tidig morgon har jag verkligen lusläst dagens Hudiksvalls tidning. För någon timme sedan noterade jag spalten ”Tyckt på webben” och där hittade jag följande tyckande av Bengt Bengtsson:

”…islamofobi. Det har ju blivit opportunt att tala om tolkningar när man diskuterar islam. Man kan dock inte bortse från vad som faktiskt står i korantexterna. Poängen med koranen är att det är den slutgiltiga sanningen från Gud. Den kan man varken ifrågasätta eller tolka.”

Jag utgår från, eftersom Bengtsson använder ordet ”opportunt”, att han menar att islam inte innehåller olika tolkningstraditioner. Det känns som en fullständigt orimlig ståndpunkt. Wikipedia skriver att det finns omkring 1,5 miljarder muslimer i världen. Muslimerna utgör 21 % av mänskligheten. Tanken svindlar! 1,5 miljarder människor med så enhetligt tänkande, att jag kan sitta här i Kyrkbyn i Bjuråker och läsa Koranen och veta precis hur alla de där människorna tolkar Koranen. Tala om en genväg till kunskap! Det jag möjligen skulle våga hävda är, att jag kanske efter en genomläsning vet vad som står i Koranen, men definitivt inte hur människor tar till sig texterna och hur de påverkar deras beteende.

Orsaken till att jag författade morgonbagatellen var att det gav mig anledning att länka till ett intressant inlägg i bloggen Religionsvetenskapliga kommentarer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 Responses to En trött morgonbagatell

  1. Ulf Hjertén skriver:

    Det finns betydande grupper muslimer i full fart med omtolkningar av traditionen. Lika lite som Bibelns bokstäver är normerande, lika lite är Koranens det tycker många nytänkare. Det kan vi hoppa på. Vi ska väl ändå tro att det finns så pass mycket tänkande människor i vår värld så att vi kan undvika ett förödande religionskrig, rent fysiskt.

  2. LeoH skriver:

    Vad jag förstår har det aldrig funnits en tid, då vare sig judar, kristna eller muslimer haft entydiga tolkningar av skrifterna.

  3. Ulf Hjertén skriver:

    Varken entydiga mellan religioner eller inne i den egna religionen och kulturen. Och det är bra. Det ger ju utrymme för det viktigaste samlevnadsinstrumentet: Dialog. Dialogen syfter inte till likriktning utan till ökad förståelse, som i sin tur förhoppningsvis leder till ett öppnare samhällsklimat där kyrkan har sin roll att spela.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: