Mobbarnas egenrättfärdiga onda uppsyn

Har under dagen läst lite varstans om hur kristna (säkert andra också) motdemonstranter hotat och förhindrat en HBT-demonstration i Tbilisi. Jag har vid tidigare tillfällen skrivit, att jag inte förstår varför kristna och allra minst präster går i täten och använder hot om våld och våld för att förhindra homosexuella att föra fram de krav de anser vara berättigade i det samhälle de lever i. Än mindre förstår jag talet från kyrkliga företrädare, att vissa åsikter från minoriteter inte får framföras.  Jag är nästintill yttrandefrihetsfundamentalist och anser att yttrandefriheten är i första hand till för minoriteter med åsikter som majoriteten tycker illa om. Det är inte heller rimligt att en majoritet bestämmer, vilka minoritetsuppfattningar, som den kan acceptera.

Det viktigaste är ändå frågan om våldet. Jag kan inte förstå varför kristna anser sig ha rätten att hota med våld än mindre att använda sig av våld. Våldsanvändningen blir än mer oförsvarlig, när det inte ens går att hävda, att det är i självförsvar. På vilket sätt hotar HBT-personer vare sig samhället eller kyrkan? Skulle nog på stående fot räkna upp ett antal större hot, men jag nöjer mig med girigheten. Jag undrar om någon mänsklig egenskap mer bidrar till ondskan i världen och världens bortvändhet från Gud, än girigheten? Men det får bli en annan diskussion. Oavsett hur kristna kyrkor ser på homosexualitet, så finns bara ett sätt att hantera frågan och det är genom undervisning. Inte våld och tvång.

Till sist vill jag uppmana er som läser inlägget gå in på DN-artikeln som jag länkar till och leta er fram till bild tre i bildspelet. Där hittar ni en bild på ett antal förnöjsamma mobbare, som anser sig utfört en god gärning. Den bilden är snarlik ett antal bilder på uniformerade nazister i Ungern, som vi fått ta del av den senaste tiden. Samma förnöjsamma miner, som alla mobbare visar, oavsett kulturell bakgrund, när de fått möjlighet att förödmjuka, hota och slå svaga och utsatta grupper på käften. Sådant beteende bör vi kristna med stor kraft ta avstånd ifrån och inte uppmuntrande springa i täten och skräna!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , ,

10 Responses to Mobbarnas egenrättfärdiga onda uppsyn

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Bra, Leo! Supersupersuperbra!!! Instämmer 100%!

 2. LeoH skriver:

  Tack Andreas!

 3. Staffanw skriver:

  Tänk att du måste gå ända till Georgien, för att hitta exempel på kristnas våld mot HBT-personer. Känns väldigt ytligt, och lite a la Aftonbladet, när du skriver om kristna kyrkor mm. Bli gärna lite mer konkret. Söker du tillräckligt länge kan du säkert hitta HBT-aktivister som angriper religiösa. Men vad säger det?

 4. LeoH skriver:

  Kan du tänka dig Staffanw, jag har också varit i Polen och Uganda i liknande frågor. Har också varit i Irak och varnat för folkmord på kristna. Kan du förstå, jag har också varit i Afrika och skrivit om muslimska lynchmobbar, som stenat en våldtagen flicka. Jag tror att nog varit i alla världsdelar och haft synpunkter. Jag skriver om det som intresserar mig oavsett var det händer.

  När det gäller händelserna i Tbilisi behövde jag inte ens leta, det landade i mitt knä, helt utan ansträngning. På samma sätt, som säkert det mesta av det du nämner som ”mm.”

  Men jag får ändå tacka för att du tydligen läst allt jag skrivit om kyrkor + ”mm” eftersom du kan säga att det varit ytligt a la Aftonbladet. Men om jag ska kunna ta ditt råd om att vara konkret på allvar, bör du nog själv vara lite mer konkret i din kritik.

 5. Staffanw skriver:

  Leo, ursäkta om du tog illa upp, det var inte min mening. Men som du ser av mina rader, uttalar jag mig inte om dina ”meriter”, utan ytligheten och ensidigheten som jag såg det i just detta inlägg. Att utifrån denna händelse i Tiblisi så brett kritisera kristna och kristna kyrkan och utmåla den som om våld och hot om våld tillhörde vardagsmaten. Vilka kristna menar du f ö ”springer i täten och skränar” Hoppas du inte menar att yttrandefrihet och tolerans gäller allt och alla, utom kritik just mot HBTQ-rörelsen. Minns när man på Pridefestivalen i Stockholm ordnade pilkastning mot Alf Svenssons ansikte. Kändes inte särdeles tolerant.
  Slutligen, om ord som respekt och allas lika värde ska tas på allvar, bör vi också bli upprörda över hur romer och papperslösa behandlas, och hur kristna förföljs och dödas i en allt större omfattning.

 6. LeoH skriver:

  Jag tolkade din uppfattning: ”Känns väldigt ytligt, och lite a la Aftonbladet, när du skriver om kristna kyrkor mm.” som en generell kritik mot det jag skrivit om kyrkor i min blogg under åren. Jag fortsätter att tolka meningen så.

  I de artiklar kring händelsen i DN står det mycket klart och tydligt, att det är kristna aktivister och också präster som deltar i den våldsamma motdemonstrationen. Prästerna och de kristna aktivisterna tillhör tydligt de Georgiska ortodoxa kyrkan. Det är de kristna som springer i täten och skränar. Torde framgått mycket konkret i mitt blogginlägg.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/upplopp-i-georgien-vid-demonstration-mot-homofobi

  Som stor vän av yttrandefrihet, så är det självfallet tillåtet för kristna och andra, att demonstrera och uttrycka sina åsikter, men gränsen går vid våld, vilket onekligen många motdemonstranter ägnade sig åt. Det framgår också hur tydligt som helst i blogginlägget. Lugn Staffanw, jag skrivit blogginlägg om vad jag anser om våld från svartklädda, som nästlar sig in i fredliga demonstrationer.

  I och för sig förstår jag inte vad pekpinnar om behandlingen av papperslösa och romer har i en kommentar till mig att göra. Har jag skrivit för lite i de frågorna eller skulle min uppfattning vara oklar? Jag har i och för sig ofta upplevt, att många gärna diskuterar andra frågor än vad jag för tillfället skrivit om, men det har jag alltid ansett vara ett retorisk knep, att slippa diskutera sakfrågan. Det skulle också kännas förnedrande att börja länka till allt jag skrivit genom åren. Den rodovisningskyldigheten har jag inte.

 7. Staffanw skriver:

  Tack för svaret, gör mig lite ”lugnare”. Sedan detta med papperslösa och romer, var inte kopplat dig egentligen – utan mer en reaktion på den oerhörda ensidigheten och sättet att hantera olika frågor på i den svenska ”mediadammen”. Vi har en betydligt allvarligare diskriminering av dessa grupper än av HBTQ-personer, såväl i Sverige som i de flesta andra länder. Men i Sverige är fokus till 99% på just HBTQ. Samma sak när det gäller religionsfrågor. Minns när pastorn Terry Jones i Flordida eldade upp ett ex av Koranen. Både dumt och kränkande som man ska ta avstånd ifrån. Det blev våldsamma upplopp i muslimska länder, som väntat, men avståndstagandet i t ex svenska medier, och av USA’s president var talande . När kristna kyrkor, med biblar, krucifix och ofta med människor, bränns upp i många olika muslimska länder, hörs inte ett knyst från svenska media, svenska kyrkan eller B Obahma.
  Det var detta perspektiv som triggades igång av din bloggkommentar. Kanske orättvist, kanske lite överdrivet – medges.

 8. Andreas Holmberg skriver:

  Jag är jätteglad att någon från Frimodig kyrka skriver som Leo gör (tack än en gång, Leo!). Särskilt som jag tyckte att de i övrigt utmärkta skribenterna Anna Sophia Bonde och Gunvor Vennberg var otydliga när de på Newsmill i somras tycktes mena att Svenska kyrkan egentligen inte delar eller inte borde dela Pridefestivalens värderingar. Det borde ha stått ”dela ALLA” eller dylikt, för nu framstod det som om Svenska kyrkan (och Frimodig kyrka) inte delade eller borde dela NÅGRA värderingar med hbt-rörelsen och Pride-festivalen.

  Jag håller med om att kyrkan inte ska svälja allt (inte från andra håll i samhället heller), men vi måste tydligt tala om att vi t.ex. faktiskt stöder rätten att ha Pride-festivaler och rätten att som hbt-person slippa förföljas och trakasseras, vare sej i Sverige eller i övriga världen.

  (Sen vet jag ju att jag och Frimodig kyrka ändå kopplas samman med de otäcka stenkastarna i Tbilisi bara för att vi inte bekänner oss till rådande queerideologi. Välkommen i gänget, Leo! Återigen: så bra att du röt ifrån mot FK:s påstådda ”meningsfränder”! Faktum är att de flesta socialister och kristdemokrater är överens med nazister och fascister i vissa frågor. Tex. om att syskonäktenskap inte är någon bra idé. Och ingen idé blir bra bara för att någon nazist är emot den – liksom nazister eller andra sorters våldsideologer inte är ursäktade för att de i någon fråga någon gång har rätt.

 9. LeoH skriver:

  Helt rätt Andreas. Våra åsikter ska styras av det vi upplever som sant och rätt, inte av vad andra grupper kan tänkas hålla med om. Hur var det en journalist sa i Uppdrag granskning? En gul bil är gul oavsett om SD också anser det. Eller nått sånt.

 10. Staffanw skriver:

  Ofta är inte det man säger, eller skriver, som är mest talande, utan det man förtiger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: